Ηλεκτρονική Έκδοση

Bloomberg και NYT καλούν την ΕΕ να δράσει για τους μετανάστες

Την ανάγκη διαμόρφωσης από την ΕΕ μιας ενιαίας πολιτικής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την ώρα που χιλιάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, τονίζει σε άρθρο του το Bloomberg, σημειώνοντας την ανησυχητική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που κηρύττουν μίσος κατά μεταναστών αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Λίγες μέρες μετά το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Μεσογείου η New York Times, μέσα από το κύριο άρθρο της, καλεί τη διεθνή κοινότητα, ΕΕ και ΟΗΕ να προβούν σε επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να προληφθούν νέες απώλειες μεταναστών και κυρίως να διευκολύνουν τη διάνοιξη νόμιμων οδών για τη μετάβασή τους σε μια ασφαλέστερη Ευρώπη.

Στο αμερικανικό δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμα ότι η ροή των απελπισμένων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου δεν πρόκειται να μειωθεί, δεδομένου ότι και ο πόλεμος στη Γάζα πρόσθεσε νέες απώλειες.

Φέτος, ήταν μια θανατηφόρα χρονιά για μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο, υποστηρίζει η σύνταξη της ΝΥΤ, επικαλούμενη στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ότι περισσότερα από 2.800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή στο πλαίσιο της διακίνησής τους το 2014, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα το Bloomberg τονίζει ότι η ΕΕ καλείται αποδείξει την αξία της σε μια περίοδο όπου η υπόληψή της βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των πολιτών της και τα κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης τάσσονται και κατά της ίδιας της ΕΕ.

Το πρακτορείο αναφέρει ειδικότερα το παράδειγμα της Σουηδίας με αφορμή την ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος στη σκανδιναβική αυτή χώρα αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα. Σημειώνεται άλλωστε ότι το 2012 ήταν η χώρα που δέχθηκε τους περισσότερους Σύρους πρόσφυγες και ότι πλέον μόλις λιγότερο από 16% είναι το ποσοστό των μεταναστών, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ είναι περίπου 14%.

Τονίζει ακόμα ότι “οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χρειάζεται να αντιμετωπίζουν με ειλικρίνεια το προφανές ότι δηλαδή η μετανάστευση και ο ευρύτερος φόβος από την παγκοσμιοποίηση οδηγούν μέρος των πληθυσμών τους σε έναν αποτρόπαιο υπερεθνικιστικό δρόμο”. Επίσης σημειώνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει ουσιαστικά την αναλογία του προϋπολογισμού της για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ο οποίος σήμερα ανέρχεται μόλις στο 1% ενώ αναφέρει πως δυσκολότερο θα ήταν το έργο της υιοθέτησης μιας κοινής πολιτικής για την υποδοχή των προσφύγων και την κατανομή του βάρους με πιο δίκαιο τρόπο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες