Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ BLOOMBERG, ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

Ψιθυρίζουν για το νέο Μνημόνιο

Ολο και πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο υπογραφής ενός νέου μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, καθώς τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να υπαναχωρεί από την αρχική απόλυτη στάση που κρατούσε σχετικά με τη χρονική επέκταση του υφιστάμενου ή την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου.

Ο υπ. Οικονομικών, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, αποφεύγει να πει ότι σύντομα θα αποχαιρετήσουμε την τρόικα Ο υπ. Οικονομικών, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, αποφεύγει να πει ότι σύντομα θα αποχαιρετήσουμε την τρόικα Ακολουθώντας τη γνωστή γραμμή «εσωτερικού-εξωτερικού» ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αναφορικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα θα μπορούσε «να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα» ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «όλα είναι ανοιχτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Από πλευράς δανειστών, και οι δύο νιώθουν άβολα όσον αφορά το 2015, σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί. Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείζει μόνο του, οι Ευρωπαίοι νιώθουν "ενοχλημένοι" έχοντας το ΔΝΤ να δανείζει, ενώ αυτοί μένουν απ' έξω. Πρέπει επομένως να βρεθεί μια λύση σ' αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ακολούθησε την κυβερνητική γραμμή που έχει χαράξει το μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον για το εσωτερικό της χώρας. Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να μιλήσει για έξοδο από το Μνημόνιο το 2014 και ότι η Ελλάδα σύντομα θα αποχαιρετήσει την τρόικα, λέγοντας απλά ότι «αυτό είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μια λύση».

Ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο δόγμα «όχι κούρεμα του ελληνικού χρέους», τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους» παραμένοντας έτσι δεμένος στο γερμανικό άρμα, που δεν θέλει ούτε να ακούει τη σχετική πρόταση του ΔΝΤ. Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν αίσθηση και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Γι' αυτό ο ίδιος αργότερα με νέες δηλώσεις του στο ΑΠΕ είπε ότι δεν υπάρχει θέμα τρίτου Μνημονίου και νέου προγράμματος στήριξης.

Οι απαντήσεις του κ. Χαρδούβελη στο Bloomberg δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο βουλευτών και υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά διατηρεί άριστες σχέσεις με τους δανειστές και ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά και τις προθέσεις της τρόικας, αλλά και τα περιθώρια «ελιγμών» της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να μιλήσει για το τέλος του Μνημονίου και συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και στην προσπάθεια να αποφύγει τη λήψη ακόμα ενός δανείου.

Εμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι εφόσον αυτή τη στιγμή η τρόικα προκρίνει την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, είναι αδύνατο η ελληνική κυβέρνηση να την αποφύγει. Συμπληρώνουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον να επιλέξει το λόγο για τον οποίο θα υπογράψει το νέο Μνημόνιο.

Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας

Σε γενικές γραμμές οι επιλογές είναι τρεις με διαφορετικό βαθμό επικινδυνότητας η καθεμία, αλλά και διαφορετικό πολιτικό και επικοινωνιακό βάρος.

Η καλύτερη. Συμφωνία για το χρέος. Αυτή που η κυβέρνηση θα μπορούσε να την «περάσει» πιο εύκολα δίνοντάς της παράλληλα μια διάσταση νίκης, είναι η υπογραφή ενός νέου μνημονίου-συμφώνου με αφορμή το χρέος. Η κυβέρνηση, μετά την πολύμηνη διαπραγμάτευση για το χρέος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο (εκτός οικονομικού ή πολιτικού «ατυχήματος») ότι θα πάρει τη λύση που της ετοιμάζουν εδώ και μήνες οι Ευρωπαίοι εταίροι, με μετακύλιση των δανείων και μείωση επιτοκίων. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει η χώρα, ωστόσο επικοινωνιακά θα μπορέσει να καλύψει το νέο Μνημόνιο, στην επικοινωνιακή σκόνη που θα σηκώσει η «διευθέτηση» του χρέους.

Η ουδέτερη. Επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα μέχρι και το 2014, άρα και στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών η επέκταση του υφιστάμενου ή υπογραφή ενός καινούργιου Μνημονίου στη βάση του Μνημονίου που υπάρχει. Ως εκ τούτου, σε επικοινωνιακό επίπεδο μια ανανέωση της συμφωνίας με στόχο την παραμονή του ευρωπαϊκού βραχίονα στην τρόικα και κατ' επέκταση στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στις ισχυρές πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ήδη με βάση την κοινοτική οδηγία, η οποία παραχωρεί τον πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας στη Κομισιόν, η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Η χειρότερη. Κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η χειρότερη επικοινωνιακά επιλογή για την κυβέρνηση θα ήταν η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου στη βάση ακόμα ενός δανείου από την τρόικα ή μόνο από τον ευρωπαϊκό βραχίονά της. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε περίτρανη απόδειξη ότι το Μνημόνιο όχι μόνο δεν πέτυχε τους στόχους εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η χώρα έχει μπει σε έναν ατέρμονο κύκλο δανείων και Μνημονίων από τον οποίο αδυνατεί να εξέλθει. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε αυτόματα και το τέλος της κυβερνητικής στρατηγικής η οποία βασίζεται στο «τέλος του μνημονίου και της τρόικας». Παράλληλα, θα προκαλούσε έντονες πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, από τη στιγμή που οι βουλευτές θα καλούνταν να ψηφίσουν ακόμα ένα Μνημόνιο το οποίο δεν θα είχε καμία «καλή είδηση» για τη χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση