Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΠΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με το μαλακό

Η τελευταία εβδομάδα σηματοδότησε μια, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με προσεκτικά βήματα επανατοποθέτηση της στάσης του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο να διαταράξει άμεσα τη σχέση Χαριλάου Τρικούπη και Μαξίμου.

Τους αιφνιδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναπροσαρμόζουν τη γραμμή Τους αιφνιδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναπροσαρμόζουν τη γραμμή Βασικό στοιχείο που διακρίνει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ είναι να πάρει διακριτές αποστάσεις από τη ρητορική της Ν.Δ., την οποία ωστόσο αφήνει να κάνει τη «βρόμικη δουλειά» της σκληρής προπαγάνδας σε βάρος της Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα να αξιοποιήσει το «ρεαλισμό» των κυβερνητικών προγραμματικών κατευθύνσεων που έδωσε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ ως ο μοναδικά σταθερός και δικαιωμένος για τη συνεπή μνημονιακή του στάση πολιτικός φορέας καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο «πράσινος» κυβερνητικός εταίρος μιλάει για «Ζάππεια του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με αυτά του Σαμαρά ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Παρά το γεγονός ότι, όπως λένε πληροφορίες από το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, «δεν έχει γίνει σε βάθος συζήτηση» για τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να είναι απρόβλεπτες, και την ανάγκη αναπροσαρμογών στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, αρχίζει να κατασταλάζει στα στελέχη του κόμματος μια διαφορετική ρητορική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριο χαρακτηριστικό της επιχειρηματολογίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μετά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι η «ανάδειξη» και η «ώθηση» της ρεαλιστικής στροφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διόλου τυχαία ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εν είδει αστεϊσμού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τον Πάπα, «το επόμενο ταξίδι του να είναι στην Αγγλικανική Εκκλησία», προσθέτοντας με νόημα ότι «ο κ. Τσίπρας το 2012 είχε πάρει τη διερευνητική εντολή και την είχε γυρίσει στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ... Γενικώς βόλτα. Τώρα πηγαίνει στο Αγιον Ορος και στον Πάπα».

Η συνεργάτιδα του Ευάγγελου Βενιζέλου, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, σε «τηλεοπτική της μονομαχία» με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή στάθηκε στο γεγονός της «μυστικής συνάντησης Δραγασάκη και Σταθάκη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας κ. Ασμουνσεν, σημειώνοντας ότι «τον διαβεβαίωσαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο» και αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ετσι θα κάνετε τη διαπραγμάτευση για το χρέος;».

Ουσιαστικά η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να επαναφέρει αυτό που έλεγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να υπερασπιστεί τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, ότι «το μόνο γήπεδο είναι η Ευρώπη» και πως δεν υπάρχουν άλλοι συνομιλητές για τη χώρα αλλά ούτε και «σχέδιο Β». Στην κατεύθυνση αυτή η Χαριλάου Τρικούπη επανέρχεται στις επιθέσεις φιλίας προς την Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απομείωσε ηθελημένα τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας αρνούμενη να συμμετάσχει στην εθνική διαπραγμάτευση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ αντιτείνει ότι δεν ψήφισε βασικά νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας με εισηγητή τον «πράσινο» υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, τα οποία, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «θα απαλύνουν τη φτώχεια και θα δώσουν βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ