Έντυπη Έκδοση

Οι 21 προτεραιότητες του Ποταμιού

Αύριο Κυριακή, σε ημερίδα που πραγματοποιεί στο «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», θα παρουσιαστεί το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του Ποταμιού. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι το «όχι συνθήματα» αλλά «λύσεις».

Ο Στ. Θεοδωράκης Ο Στ. Θεοδωράκης Οι 21 προτάσεις-άξονες του προγράμματος του Ποταμιού θα συνοψιστούν στο τέλος της εκδήλωσης από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχουν προηγηθεί θεματικές ενότητες-στρογγυλά τραπέζια με βάση τη δουλειά της Επιτροπής «Διά Ταύτα».

Το κύριο «μενού» και οι προτεραιότητες του Ποταμιού τοποθετούνται στα ζητήματα του χρέους, των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, στην παιδεία και την υγεία, καθώς επίσης στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης και τέλος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Κυρίαρχο στοιχείο και κατεύθυνση των προτάσεων αυτών, όπως έχει καταγραφεί από τη δραστηριότητα του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη πριν και μετά τις ευρωεκλογές, είναι η «υπέρβαση» του διλήμματος «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και η προσπάθεια του Ποταμιού να εκφράσει τον «κεντρώο» ή «μεσαίο χώρο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας (Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ), εφ' όσον το Ποτάμι αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στο πλαίσιο της σημερινής μνημονιακής πραγματικότητας της Ε.Ε.

Η παρουσίαση του προγράμματος στις 21 Σεπτεμβρίου αποτελεί την κορύφωση μιας τρίμηνης διαδικασίας που ξεκίνησε με το Συνέδριο του Λαυρίου στα τέλη Ιουνίου και περιελάμβανε εκτεταμένες συζητήσεις σε θεματικές ομάδες δουλειάς στο πλαίσιο της επιτροπής διαλόγου του κόμματος, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες πρόσωπα που δεν είναι ενταγμένα στο Ποτάμι, επαφές του Σταύρου Θεοδωράκη και αντιπροσωπείας του Ποταμιού με υπουργούς της κυβέρνησης, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς σε πανελλαδικό (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ) και τοπικό επίπεδο, ενώ μια πρώτη γεύση από τις προτάσεις του κόμματος δόθηκε με την παρουσία του επικεφαλής του Ποταμιού στη ΔΕΘ.

Το βασικό πολιτικό στίγμα πάντως του Ποταμιού συμπυκνώνεται, με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις του, στο απόφθευγμα του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα σ' αυτή τη χώρα από το Μνημόνιο», που ουσιαστικά κατατάσσει το κόμμα στο μνημονιακό στρατόπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν σημειώσει μετά τις επαφές τους με το Ποτάμι ότι «οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης πρέπει να αθροίζονται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Το Ποτάμι