Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Στο Βερολίνο χωρίς «κούρεμα»

Τη γραμμή «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε τρίτο Μνημόνιο» υιοθετεί τώρα το Μαξίμου, με στόχο να παρουσιάσει τη στρατηγική Σαμαρά ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση και την εποπτεία των πιστωτών.

Πολλά θα ζητήσει, αλλά πόσα θα πάρει; Πολλά θα ζητήσει, αλλά πόσα θα πάρει; Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι εταίροι και δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν την Αθήνα χωρίς επιτήρηση και η ρητορική της κυβέρνησης περί απεμπλοκής από το Μνημόνιο χάρη στη δική της πολιτική υποκρύπτει ότι οπωσδήποτε η συζήτηση για το χρέος θα συνδεθεί με κάποιου είδους έλεγχο, που θα περιλαμβάνει και δημοσιονομικούς όρους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη πάντως χθες υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απάντηση για την κοστολόγηση των προτάσεών του από το υπουργείο Οικονομικών, γι' αυτό και κατηγορεί την κυβέρνηση για κινδυνολογία, και ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί «σε νέα κολοσσιαία ελλείμματα, νέο υποχρεωτικό δανεισμό, νέα διόγκωση του χρέους και νέα μνημόνια».

Οσον αφορά στην κριτική που δέχθηκε το οικονομικό επιτελείο για την αξιοπιστία της κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εντός τριών ημερών, η κ. Βούλτεψη σχολίασε: «Δεν ήταν και τόσο δύσκολο! Μπορούμε, πολύ ευχαρίστως, να τους δείξουμε αναλυτικά ένα προς ένα, γιατί τα νούμερά τους πέφτουν απελπιστικά έξω. Ωστε να μην ξανακάνουν τέτοιες γκάφες».

Προετοιμασία

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους εν όψει της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο, η κυβέρνηση φροντίζει το τελευταίο διάστημα να δείξει με κάθε τρόπο ότι κινείται στη γερμανική γραμμή για το θέμα του χρέους, μιλώντας μόνο για επιμήκυνση και όχι για «κούρεμα». Προφανής στόχος να τεθεί στους εταίρους και δανειστές το ερώτημα με ποια κυβέρνηση επιθυμούν να προχωρήσουν στη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους, με τη σημερινή δικομματική ή με μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα θέσει ζήτημα διαγραφής. Μέχρι στιγμής, βέβαια, τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό δείχνουν ότι οι πιστωτές αφήνουν μετέωρη τη συζήτηση, την οποία φροντίζουν να καθυστερούν διαρκώς τον τελευταίο χρόνο. Αλλωστε αυτό θα είναι και το μεγάλο χαρτί στη διαπραγμάτευση για την επιβολή μιας νέας μορφής δημοσιονομικού ελέγχου και ένα ζήτημα που βρίσκεται σε συνάρτηση με την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Γερμανία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις