Έντυπη Έκδοση

Λεονταρισμοί του σκύμνου

Σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, πίνοντας τσάι από το ίδιο σαμοβάρι με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Είδατε τι «ασύμπτωτα» παιχνίδια συναντήσεων φτιάχνουν οι αγωγοί φυσικού αερίου, υπό τη σκέπη της βρετανικής ΒΡ, της γαλλικής TOTAL και της αζερικής Socar; Το τσάι -θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει;- θα το πιουν πάνω από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, με αφορμή την εικοστή επέτειο από την υπογραφή συμφωνιών για την αξιοποίησή του.

Λίγες μέρες πριν από τη συνεύρεση των δύο ηγετών -στο περιθώριο μιας φιέστας με γεωστρατηγικό νόημα-, ο αντισημίτης Αχμέτ Νταβούτογλου επέδειξε μαξιμαλιστική διάθεση (στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου), με σημείο τριβής -ακόμη μία φορά- τα Κατεχόμενα. Οι δηλώσεις του, μέσω της διπλωματίας του τσαγιού, υπακούει στη λογική τού μεγαλοϊδεατισμού, ένα μείγμα σουνιτικού οθωμανικού προτάγματος και μη κοσμικού τουρκισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Νταβούτογλου θεωρεί το Αζερμπαϊτζάν αδελφή χώρα (αυτοχαρακτηρίζονται ένα έθνος, δύο χώρες) και γνωρίζει ότι ο λαός της Κασπίας είναι ένας από τους προνομιακούς ακροατές σ' αυτό το ασιατικό κομμάτι που συνορεύει με τη Ρωσία.

Συν τοις άλλοις, είναι οφθαλμοφανές ότι η ελληνοϊσραηλινή συμμαχία έχει θορυβήσει το ΝΑΤΟϊκό μας σύμμαχο, εξ ου και παραμονές της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν ο τουρκικός μεγαλοπαράγοντας διεμβολίζει τον ευαίσθητο εθνικά χώρο Ελλάδας και Κύπρου. Μήπως μας απειλεί εμμέσως πλην σαφώς, εν όψει του 2019, οπότε θα λειτουργήσει ο αγωγός ΤΑΡ (Trans-Anatolian Pipeline), ο οποίος θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η οποία θα απεξαρτηθεί οριστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο; Οτι θα κλείνει κάθε λίγο και λιγάκι τη στρόφιγγα;

Σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η σύμβαση θα είναι εικοσιπενταετής και θα διαχειρίζεται 16 δισ. (10 θα πηγαίνουν στην Ευρώπη και 6 στην Τουρκία) κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Ο αγωγός, συνολικού μήκους 3.500 χλμ., θα το μεταφέρει μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα, στην Ιταλία.

Εντελώς «συμπτωματικά», διαβάσαμε στον κρατικό τουρκικό ιστότοπο TRT (Η Φωνή της Τουρκίας), ότι αυτή την εβδομάδα τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα διατρέχει την Τουρκία και θα μεταφέρει στην Ευρώπη το αζερικό αέριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως το ακροτελεύτιο σύνορο του δυτικού κόσμου και προσπαθεί, λεονταρίζοντας, να επιτύχει τους γεωστρατηγικούς της στόχους. Γνωρίζει, όμως, ότι αυτή η συγκυρία δεν την ευνοεί, αφού το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ την αποτρέπει -προς το παρόν- από επεκτατικές και ΑΟΖικές βλέψεις.

Ο νεοοθωμανισμός της φοβόμαστε ότι δεν θ' αργήσει να καταρρεύσει σαν γίγαντας με πήλινα πόδια... Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί δεν αντιδρούμε σ' αυτόν το σκύμνο που βρυχάται ως πανίσχυρος λέοντας. Γιατί την αντιμετωπίζουμε λες και μας έχει κάνει μια χαψιά; Εμείς δεν έχουμε δόντια;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις