Έντυπη Έκδοση

Συλλήψεις λόγω... οικονομικής κρίσης

Χειροπέδες στον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Θεόδωρο Αριστοδήμου πέρασε η Κυπριακή Αστυνομία για μεγάλη υπόθεση απάτης με διαχωρισμό οικοπέδων στην Πάφο.

Ο Θ. Αριστοδήμος Ο Θ. Αριστοδήμος Ο Θ. Αριστοδήμου είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Aristo Developers, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη γης. Μαζί του συνελήφθη η σύζυγός του Ρούλα Αριστοδήμου, ο τέως δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου Σάββας Σάββα και η υπάλληλος στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πάφου Ελισάβετ Κούσπου. Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει έντονη δημόσια συζήτηση στην Κύπρο, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές προχωρούν σε τέτοια κίνηση για προβεβλημένο επιχειρηματία με υψηλές διασυνδέσεις στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Αρρώστησε...

Χθες ο κ. Αριστοδήμου επρόκειτο να οδηγηθεί στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος προφυλάκισης, αλλά επικαλέστηκε πόνους στο στήθος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία. Η Εισαγγελία αμφισβήτησε τη γνωμάτευση των γιατρών και δεν αποδέχθηκε το ιατρικό πιστοποιητικό, επιμένοντας πως πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου ο θεράπων ιατρός για να δώσει εξηγήσεις. Εξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί υπάλληλοι της εταιρείας του κ. Αριστοδήμου και φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος και έχει πέσει θύμα σκευωρίας. Η Αστυνομία εξετάζει και άλλες υποθέσεις που αφορούν τον κ. Αριστοδήμου. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι υπήρξε πλαστογραφία σε κτηματολογικά σχέδια με κέρδος για την εταιρεία Aristo οικοδομήσιμη γη 2.730 τ.μ., τα οποία, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, σε τιμές του 2010 υπολογίζεται να αξίζουν 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Πίεση για κάθαρση

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει έντονες πιέσεις στις κυπριακές αρχές για τιμωρία όσων ενέχονται στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, σε σκάνδαλα και στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Εχει διοριστεί ειδική ομάδα ανακριτών που εξετάζει όλες τις υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις πριν από λίγες μέρες καταχωρίστηκαν στα δικαστήρια υποθέσεις που αφορούν χειραγώγηση μετοχών από τράπεζες και τραπεζίτες την περίοδο της φούσκας του κυπριακού Χρηματιστηρίου το 2000.

Ειρήνη

Το μνημόνιο που έχει επιβληθεί στην Κύπρο έχει οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προκαλώντας αντιδράσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις. Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απεργία σε όλο τον δημόσιο τομέα λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης για φορολόγηση του εφάπαξ. Χρειάστηκε μια δεκάλεπτη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η απεργία ακυρώθηκε. Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν θα φορολογηθεί το εφάπαξ και δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Τράπεζες
Κύπρος