Έντυπη Έκδοση

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το Εργατικό Κόμμα

Το σλόγκαν της εκστρατείας του «ναι» ήταν «όχι ευχαριστώ (στο δημοψήφισμα) δεν σημαίνει όχι στην αλλαγή», αλλά τελικά το Εργατικό Κόμμα θα έλθει αντιμέτωπο με πολύ μεγαλύτερες αλλαγές απ' ό,τι είχε φανταστεί. Προκειμένου να πειστούν οι ψηφοφόροι στη Σκοτία να στηρίξουν το «όχι», συμφωνήθηκε η παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στο Κοινοβούλιο του Εδιμβούργου στον τομέα της φορολογίας και της κοινωνικής πρόνοιας κι ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Αλλά με το Εργατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση στο Γουέστμινστερ, θα πληθύνουν οι εκκλήσεις για συναίνεση ακόμη και για νομοσχέδια που θα εισάγονται σε περικομμένα χρονοδιαγράμματα.

Συντηρητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι σε αντάλλαγμα για τις ενισχυμένες εξουσίες στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας, οι Σκοτσέζοι βουλευτές πρέπει να έχουν πιο περιορισμένη δύναμη στο Γουέστμινστερ, ιδιαιτέρως όσον αφορά την ψηφοφορία για ζητήματα που εξελίσσονται στο Εδιμβούργο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι «το γεγονός πως Σκοτσέζοι βουλευτές θα μπορούν να εξασφαλίζουν ενίσχυση των θέσεών τους μέσω ομάδων άσκησης πίεσης και να ψηφίζουν για θέματα που επηρεάζουν τη Σκοτία αλλά πλήθος ανθρώπων, τους οποίους στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπούν, αποτελεί ανάθεμα για πολλούς ψηφοφόρους». Επεκτείνοντας τη σκέψη τους στη λογική αυτή, θεωρούν πως κάπως έτσι εξηγείται η άνοδος εθνικιστικών κομμάτων όπως το UKIP.

Ολα αυτά έχουν σημασία από τη στιγμή που τα περιορισμένα δικαιώματα ψήφου των Σκοτσέζων βουλευτών, όπως είχε αρχικά προτείνει ο Ντέιβιντ Κάμερον, αντιδρώντας στο δημοψήφισμα, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.

Επικεφαλής εταιρείας δημοσκοπήσεων, ο Αντριου Χόκινς, σημειώνει πως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες που έχουν διεξαχθεί «ενώ το Εργατικό Κόμμα θα ήταν σε πορεία εξασφάλισης πλειοψηφίας, με βάση το υπάρχον σύστημα, με την εξαίρεση των Σκοτσέζων βουλευτών δεν θα ήταν δυνατόν να την κερδίσουν».

«Ετσι, αν Εργατικοί βουλευτές εξαιρεθούν από την ψηφοφορία για θέματα που οι βουλευτές από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ψηφίσουν, αυτό θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για έναν εργατικό πρωθυπουργό που δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το νομοθετικό πρόγραμμά του».

Ταυτόχρονα, η προοπτική της παραχώρησης ενισχυμένων εξουσιών στη Σκοτία ανοίγει ένα πακέτο διαφωνιών στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος σχετικά με το αν χρειάζεται να ακούγεται μια πιο διακριτή αγγλική φωνή.

Οπως επισημαίνουν σχολιαστές, η δομή του Εργατικού Κόμματος δεν είναι τέτοια που να συνιστά μια ενιαία φωνή για ολόκληρη την Αγγλία. Ετσι, ενώ τα Εργατικά Κόμματα της Ουαλίας και της Σκοτίας υπάγονται στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ξεκάθαρα τις δικές τους ηγεσίες. Εχουν τους δικούς τους κοινοβουλευτικούς κι εκπονούν τη δική τους πολιτική που δεν έχει συχνά αναφορές στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Κύριο θέμα
Οποιος βγαίνει από το μαντρί...