Έντυπη Έκδοση

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΚΟΤΣΕΖΟΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ (55,3%) ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οποιος βγαίνει από το μαντρί...

Απογοητευμένος αλλά όχι δυσαρεστημένος ήταν την επομένη του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Αλεξ Σάλμοντ, μετά την ιστορική απόφαση του 55,3% των Σκοτσέζων, έναντι 44,7% που ήθελαν την ανεξαρτησία, να παραμείνουν στο άρμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκδηλη η διαφορά συναισθημάτων. Το όνειρο της ανεξαρτησίας χάθηκε για μια γενιά, λένε οι οπαδοί της Εκδηλη η διαφορά συναισθημάτων. Το όνειρο της ανεξαρτησίας χάθηκε για μια γενιά, λένε οι οπαδοί της Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα, το Λονδίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στο Εδιμβούργο.

Στην Αγγλία τα χαμόγελα περίσσευαν μετά την νίκη του «Οχι» στις 28 από τις 32 περιφέρειες της Σκοτίας, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να υποστηρίζει ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκοτίας διευθετήθηκε «για μία γενιά και δεν υπάρχουν επαναληπτικές ψηφοφορίες ύστερα από την ξεκάθαρη ψήφο», όπως τη χαρακτήρισε, των Σκοτσέζων να παραμείνουν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ντέιβιντ Κάμερον σχολίασε το γεγονός ότι αυτό το δημοψήφισμα «προκάλεσε έντονα πάθη, ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκοτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο. Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που κινδύνευε να υποχρεωθεί σε παραίτηση σε περίπτωση που οι Σκοτσέζοι τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή νέων, ισορροπημένων συνταγματικών ρυθμίσεων για ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Αγγλίας, και ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκοτία.

Επιχαίρουν οι ενωτικοί, αγκαλιά με τη βρετανική σημαία... Επιχαίρουν οι ενωτικοί, αγκαλιά με τη βρετανική σημαία... Αποκέντρωση

«Οπως η Σκοτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο για τα ζητήματά της, των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν γι' αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με τη διευθέτηση για τη Σκοτία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, σε ομιλία του στη Γλασκόβη, υποστήριξε ότι «η αποκέντρωση δεν είναι μία καλή ιδέα μόνο για τη Σκοτία και την Ουαλία, είναι καλή ιδέα για την Αγγλία και για τη Βόρεια Ιρλανδία», ενώ απευθυνόμενος στους Σκοτσέζους που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, τόνισε ότι «το Εργατικό Κόμμα είναι αποφασισμένο να δείξει μέσα στα επόμενα χρόνια ότι μπορεί να είναι το όχημα για τις ελπίδες, τα όνειρά σας, τις φιλοδοξίες για μία καλύτερη ζωή για εσάς, μία καλύτερη ζωή για τη Σκοτία και μία καλύτερη ζωή για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Από την πλευρά του, ο εθνικιστής ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το δημοψήφισμα από την αρχή το Ουέστμινστερ ήταν χαώδης. Δόθηκαν μία σειρά από υποσχέσεις εκ μέρους των Αγγλων. Οι Αγγλοι αποτελούν το 86% του πληθυσμού αυτής της ένωσης, έχουν μείνει έξω απ' όλο αυτό (αναφερόταν στην αποκαλούμενη "Φόρμουλα Μπάρνετ", με βάση την οποία καθορίζεται η κατανομή δημόσιων δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο) τα τελευταία 18 χρόνια. Αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι Αγγλοι είναι μία δίκαιη διευθέτηση». Για να καταλήξει ότι «για τα ζητήματα της Αγγλίας θα πρέπει να ψηφίζουν μόνο Αγγλοι βουλευτές». (Πηγές: Guardian- BBC- ΑΠΕ)

** Παραιτήθηκε ο Σάλμοντ

Ο Σκοτσέζος εθνικιστής Αλεξ Σάλμοντ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματός του και τη θέση του πρωθυπουργού της επαρχίας, μετά την ήττα της παράταξής του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

«Για εμένα η περίοδος που υπήρξα ηγέτης έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά για τη Σκοτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ», είπε ο Σάλμοντ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

***

«Στην υγειά τους» με ουίσκι

Την ανακούφισή τους εξέφρασαν οι παραγωγοί του σκοτσέζικου ουίσκι, μετά την επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. «Χαιρετίζουμε τη σταθερότητα που φέρνει αυτή η επιλογή», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ, γενικός διευθυντής της Ενωσης Παραγωγών (SWA). Η Ενωση επισήμανε ότι θα παρακολουθήσει στενά τις συζητήσεις σχετικά με τις νέες εξουσίες που δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στη Σκοτία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η βιομηχανία του σκοτσέζικου ουίσκι είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει έναν κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις, που είναι θεμελιώδεις για τη μελλοντική επιτυχία του τομέα μας και του έθνους μας», τόνισε ο Φροστ. Ανακουφισμένο είναι και το City, στο Λονδίνο, με το Χρηματιστήριο να παρουσιάζει άνοδο και τη στερλίνα να έχει αγγίξει το πιο υψηλό της επίπεδο έναντι του ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια. Ε. Σ. (Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το Εργατικό Κόμμα

Το σλόγκαν της εκστρατείας του «ναι» ήταν «όχι ευχαριστώ (στο δημοψήφισμα) δεν σημαίνει όχι στην αλλαγή», αλλά τελικά το Εργατικό Κόμμα θα έλθει αντιμέτωπο με πολύ μεγαλύτερες αλλαγές απ' ό,τι είχε φανταστεί. Προκειμένου να πειστούν οι ψηφοφόροι στη Σκοτία να στηρίξουν το «όχι», συμφωνήθηκε η παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στο Κοινοβούλιο του Εδιμβούργου στον τομέα της φορολογίας και της κοινωνικής πρόνοιας κι ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Αλλά με το Εργατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση στο Γουέστμινστερ, θα πληθύνουν οι εκκλήσεις για συναίνεση ακόμη και για νομοσχέδια που θα εισάγονται σε περικομμένα χρονοδιαγράμματα.

Συντηρητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι σε αντάλλαγμα για τις ενισχυμένες εξουσίες στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας, οι Σκοτσέζοι βουλευτές πρέπει να έχουν πιο περιορισμένη δύναμη στο Γουέστμινστερ, ιδιαιτέρως όσον αφορά την ψηφοφορία για ζητήματα που εξελίσσονται στο Εδιμβούργο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι «το γεγονός πως Σκοτσέζοι βουλευτές θα μπορούν να εξασφαλίζουν ενίσχυση των θέσεών τους μέσω ομάδων άσκησης πίεσης και να ψηφίζουν για θέματα που επηρεάζουν τη Σκοτία αλλά πλήθος ανθρώπων, τους οποίους στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπούν, αποτελεί ανάθεμα για πολλούς ψηφοφόρους». Επεκτείνοντας τη σκέψη τους στη λογική αυτή, θεωρούν πως κάπως έτσι εξηγείται η άνοδος εθνικιστικών κομμάτων όπως το UKIP.

Ολα αυτά έχουν σημασία από τη στιγμή που τα περιορισμένα δικαιώματα ψήφου των Σκοτσέζων βουλευτών, όπως είχε αρχικά προτείνει ο Ντέιβιντ Κάμερον, αντιδρώντας στο δημοψήφισμα, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών.

Επικεφαλής εταιρείας δημοσκοπήσεων, ο Αντριου Χόκινς, σημειώνει πως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες που έχουν διεξαχθεί «ενώ το Εργατικό Κόμμα θα ήταν σε πορεία εξασφάλισης πλειοψηφίας, με βάση το υπάρχον σύστημα, με την εξαίρεση των Σκοτσέζων βουλευτών δεν θα ήταν δυνατόν να την κερδίσουν».

«Ετσι, αν Εργατικοί βουλευτές εξαιρεθούν από την ψηφοφορία για θέματα που οι βουλευτές από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ψηφίσουν, αυτό θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για έναν εργατικό πρωθυπουργό που δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το νομοθετικό πρόγραμμά του».

Ταυτόχρονα, η προοπτική της παραχώρησης ενισχυμένων εξουσιών στη Σκοτία ανοίγει ένα πακέτο διαφωνιών στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος σχετικά με το αν χρειάζεται να ακούγεται μια πιο διακριτή αγγλική φωνή.

Οπως επισημαίνουν σχολιαστές, η δομή του Εργατικού Κόμματος δεν είναι τέτοια που να συνιστά μια ενιαία φωνή για ολόκληρη την Αγγλία. Ετσι, ενώ τα Εργατικά Κόμματα της Ουαλίας και της Σκοτίας υπάγονται στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ξεκάθαρα τις δικές τους ηγεσίες. Εχουν τους δικούς τους κοινοβουλευτικούς κι εκπονούν τη δική τους πολιτική που δεν έχει συχνά αναφορές στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς κέρδισε το «όχι»

Το φιλοβρετανικό αίσθημα, η «καταστροφολογία» από την πλευρά των ενωτικών και η αβεβαιότητα του νομίσματος είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους υπερίσχυσε το «Οχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκοτία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρώτη και κύρια αιτία για τη νίκη του «Οχι» ήταν το γεγονός ότι είχε το προβάδισμα από την αρχή. Οταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Εδιμβούργου στις 15 Οκτωβρίου 2012, η οποία άνοιξε το δρόμο για το προχθεσινό δημοψήφισμα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόλις το ένα τρίτο των Σκοτσέζων ήθελε να ανεξαρτητοποιηθεί. Με εξαίρεση μία δημοσκόπηση μέσα στους επόμενους 18 μήνες, όλες οι άλλες έδιναν το προβάδισμα στο «Οχι». Στη Σκοτία ένας στους τρεις θεωρεί τον εαυτό του τόσο Σκοτσέζο όσο και Βρετανό.

Σύμφωνα με έρευνα για την κοινωνική συμπεριφορά των Σκοτσέζων, ο αριθμός των ατόμων που ζουν στη Σκοτία, αλλά επέλεξαν ως εθνική τους ταυτότητα τη βρετανική, αυξήθηκε από 15% το 2011 σε 23% το 2014. Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων που διάλεξαν σκοτσέζικη εθνική ταυτότητα έπεσε από 75% σε 65% το ίδιο χρονικό διάστημα. «Στο τέλος της ημέρας, η Σκοτία αισθάνεται σε ένα βαθμό βρετανική» επισήμανε ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις καθηγητής Τζον Κέτρις, ενώ σύμφωνα με την έρευνα λιγότεροι από έναν στους τέσσερις περιγράφουν τον εαυτό τους ως Σκοτσέζο και όχι Βρετανό.

Η στερλίνα

Ο παράγοντας «ρίσκο» καθώς και το θέμα της στερλίνας είχαν μεγάλη συμβολή στο αποτέλεσμα. Η καμπάνια του «Οχι» κατηγορήθηκε επανειλημμένως για καταστροφολογία, κυρίως από τον Σκοτσέζο πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος τη χαρακτήρισε τον Απρίλιο ως «την πιο μίζερη, αρνητική, καταθλιπτική και πραγματικά βαρετή» της μοντέρνας εποχής. Ωστόσο, οι ενωτικοί πάντα το αρνούνταν και απαντούσαν ότι ο Σάλμοντ δεν έδινε πειστικές ή και καθόλου απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Μαζί με το θέμα του νομισματικού καθεστώτος, για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις, τα πιθανά «ρίσκα» επηρέασαν σημαντικά την ψήφο.

Μετά τη μοναδική δημοσκόπηση που έδωσε το προβάδισμα στο «Ναι», η Βρετανία έσπευσε να υποσχεθεί την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της εξουσίας του σκοτσέζικου Κοινοβουλίου, σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Οχι», γεγονός που αποδείχτηκε ακόμα ένα πλεονέκτημα της καμπάνιας.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που έκανε τη διαφορά ήταν και το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του «Οχι» πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν μαζικά. Η προσέλευση, που σε όλη τη χώρα ανήλθε στο 84,5%, ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερη στις περιοχές τις θετικές στο «Οχι», ενώ σχετικά λιγότεροι ψήφισαν στα αστικά κέντρα, όπου βασιζόταν η καμπάνια του «Ναι».

Πηγή: BBC

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία
Δημοψηφίσματα