Έντυπη Έκδοση

Καταλανοί: Δεν πειράζει, θα κάνουμε την αρχή εμείς

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία προκάλεσε έντονες αν και εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη να πανηγυρίζει την απόφαση των Σκοτσέζων για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Καταλονία να δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το δικό της αγώνα για ανεξαρτησία, με δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου.

Ετσι κι αλλιώς, έγραψαν ιστορία Ετσι κι αλλιώς, έγραψαν ιστορία Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε «πολύ ευτυχής» για το «όχι» των Σκοτσέζων στην ανεξαρτησία, τονίζοντας για ακόμη μια φορά την κατηγορηματική του αντίθεση στο δημοψήφισμα που θέλουν να οργανώσουν οι εθνικιστές της Καταλονίας.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που η Σκοτία παραμένει μαζί μας», πρόσθεσε ο Ραχόι σε μήνυμά του μέσω βίντεο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που οι ψηφοφρόοι «έκαναν την επιλογή ανάμεσα στο διαχωρισμό και την ολοκλήρωση, ανάμεσα στην απομόνωση και το άνοιγμα».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, αντίθετα, θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Μαδρίτη λέγοντας ότι η διαδικασία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας «συνεχίζεται» και φαίνεται να «ενισχύεται» παρά τη νίκη του «όχι» στο ανάλογο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Σκοτία.

«Η διαδικασία στην Καταλονία συνεχίζεται και ενισχύεται, διότι βλέπουμε πώς μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού», σημείωσε ο Καταλανός πρόεδρος.

«Το λέω διότι αν κάποιος πιστεύει ότι η νίκη του "όχι" στη Σκοτία μπορεί να ρίξει μια σκιά στη διαδικασία στην Καταλονία, πλανάται. Αυτό που είδαμε στη Σκοτία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μοναδικός τρόπος να επιλύονται οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις», υπογράμμισε, για να εκτιμήσει ότι «εάν είχε κερδίσει το "ναι", οι συνέπειες του δημοψηφίσματος αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν πιο προφανείς. Δεν είχαμε το προηγούμενο αυτό με τη Σκοτία, ίσως το πρώτο παράδειγμα να είναι η Καταλονία».

Σήμερα το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής διαθέτουν την πλειοψηφία, αναμένεται να ψηφίσει ένα νόμο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 9η Νοεμβρίου, παρακάμπτοντας έτσι την αντίθεση της Μαδρίτης, η οποία προτίθεται -ως απάντηση- να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου, το οποίο αναμένεται να τη δικαιώσει.

Ο Μπαρόζο

Το «όχι» των Σκοτσέζων χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα θετικό για την Ευρώπη, επισημαίνοντας την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν οι Σκοτσέζοι για την παραμονή τους στην Ε.Ε.

«Χαιρετίζω την απόφαση του λαού της Σκοτίας να διατηρήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρόζο. «Αυτό το αποτέλεσμα είναι θετικό για την ενωμένη, ανοιχτή και ισχυρότερη Ευρώπη την οποία πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ανακουφισμένος» δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτισε τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μία ενωμένη χώρα ύστερα από την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στη Σκοτία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ και είμαι πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της συμμαχίας μας ισχυρής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ράσμουσεν και προσθέτει: «Χαιρετίζω την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κάμερον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει μπροστά ως ενωμένη χώρα».

Οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διατηρεί πυρηνική βάση στη Σκοτία, θα αποδυνάμωνε αυτό το σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

(ΠΗΓΕΣ: Reuters- ΑΠΕ- AFP)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία