Έντυπη Έκδοση

Πώς κέρδισε το «όχι»

Το φιλοβρετανικό αίσθημα, η «καταστροφολογία» από την πλευρά των ενωτικών και η αβεβαιότητα του νομίσματος είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους υπερίσχυσε το «Οχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκοτία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρώτη και κύρια αιτία για τη νίκη του «Οχι» ήταν το γεγονός ότι είχε το προβάδισμα από την αρχή. Οταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Εδιμβούργου στις 15 Οκτωβρίου 2012, η οποία άνοιξε το δρόμο για το προχθεσινό δημοψήφισμα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόλις το ένα τρίτο των Σκοτσέζων ήθελε να ανεξαρτητοποιηθεί. Με εξαίρεση μία δημοσκόπηση μέσα στους επόμενους 18 μήνες, όλες οι άλλες έδιναν το προβάδισμα στο «Οχι». Στη Σκοτία ένας στους τρεις θεωρεί τον εαυτό του τόσο Σκοτσέζο όσο και Βρετανό.

Σύμφωνα με έρευνα για την κοινωνική συμπεριφορά των Σκοτσέζων, ο αριθμός των ατόμων που ζουν στη Σκοτία, αλλά επέλεξαν ως εθνική τους ταυτότητα τη βρετανική, αυξήθηκε από 15% το 2011 σε 23% το 2014. Αντίθετα, ο αριθμός των ατόμων που διάλεξαν σκοτσέζικη εθνική ταυτότητα έπεσε από 75% σε 65% το ίδιο χρονικό διάστημα. «Στο τέλος της ημέρας, η Σκοτία αισθάνεται σε ένα βαθμό βρετανική» επισήμανε ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις καθηγητής Τζον Κέτρις, ενώ σύμφωνα με την έρευνα λιγότεροι από έναν στους τέσσερις περιγράφουν τον εαυτό τους ως Σκοτσέζο και όχι Βρετανό.

Η στερλίνα

Ο παράγοντας «ρίσκο» καθώς και το θέμα της στερλίνας είχαν μεγάλη συμβολή στο αποτέλεσμα. Η καμπάνια του «Οχι» κατηγορήθηκε επανειλημμένως για καταστροφολογία, κυρίως από τον Σκοτσέζο πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος τη χαρακτήρισε τον Απρίλιο ως «την πιο μίζερη, αρνητική, καταθλιπτική και πραγματικά βαρετή» της μοντέρνας εποχής. Ωστόσο, οι ενωτικοί πάντα το αρνούνταν και απαντούσαν ότι ο Σάλμοντ δεν έδινε πειστικές ή και καθόλου απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Μαζί με το θέμα του νομισματικού καθεστώτος, για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις, τα πιθανά «ρίσκα» επηρέασαν σημαντικά την ψήφο.

Μετά τη μοναδική δημοσκόπηση που έδωσε το προβάδισμα στο «Ναι», η Βρετανία έσπευσε να υποσχεθεί την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της εξουσίας του σκοτσέζικου Κοινοβουλίου, σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Οχι», γεγονός που αποδείχτηκε ακόμα ένα πλεονέκτημα της καμπάνιας.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που έκανε τη διαφορά ήταν και το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του «Οχι» πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν μαζικά. Η προσέλευση, που σε όλη τη χώρα ανήλθε στο 84,5%, ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερη στις περιοχές τις θετικές στο «Οχι», ενώ σχετικά λιγότεροι ψήφισαν στα αστικά κέντρα, όπου βασιζόταν η καμπάνια του «Ναι».

Πηγή: BBC

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοψηφίσματα
Σκοτία
Κύριο θέμα
Οποιος βγαίνει από το μαντρί...