Έντυπη Έκδοση

Και το Συμβούλιο Ασφαλείας κινητοποιείται για τον Εμπολα

Τη δημιουργία ειδικής αποστολής για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού του Εμπολα σχεδιάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επιδημία «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και κάλεσε όλα τα κράτη να παράσχουν πόρους και βοήθεια για την αντιμετώπιση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης.

«Απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» χαρακτήρισε τον Εμπολα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «Απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» χαρακτήρισε τον Εμπολα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, πρόκειται να διορίσει ειδικό απεσταλμένο, που θα ηγηθεί της αποστολής του ΟΗΕ, στόχος της οποίας θα είναι η «άμεση και μαζική κινητοποίηση» ανθρώπων, υλικού και οικονομικών πόρων.

Προτεραιότητες της διεθνούς αποστολής θα είναι να σταματήσει η επιδημία, να παρέχεται θεραπεία σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, να παρέχονται ταυτόχρονα οι στοιχειώδεις υπηρεσίες, να διατηρείται η σταθερότητα και να υπάρξει πρόληψη για την αποφυγή νέων κρουσμάτων.

Εκκληση για παροχή βοήθειας είχε απευθύνει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε κέντρο θεραπείας του Εμπολα, στη Μονρόβια της Λιβερίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία καλεί τα κράτη καθώς και τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες «να άρουν τους γενικούς ταξιδιωτικούς και συνοριακούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Εμπολα, καθώς με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην περαιτέρω απομόνωση των χωρών που πλήττονται και υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν» και να καταπολεμήσουν την ασθένεια.

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρεται με τέτοιους όρους σε μια υγειονομική κρίση και μια από τις ελάχιστες που απόφασή του αφορά κάποια ασθένεια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον έξι μέλη μιας αντιπροσωπείας, η οποία επισκεπτόταν αγροτική κοινότητα στη νοτιοανατολική Γουινέα, για να ενημερώσει και να επιμορφώσει τους κατοίκους για τον Εμπολα, σκοτώθηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση από ντόπιους.

Τουλάχιστον 2.360 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χειρότερο ξέσπασμα του επικίνδυνου ιού από το 1976, οπότε και εντοπίστηκε η ασθένεια, ενώ τουλάχιστον 5.357 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό, στη Δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

(ΠΗΓΕΣ: BBC-REUTERS-AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ματιές στον κόσμο
ΟΗΕ