Έντυπη Έκδοση

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΙΡΑΚ

Αρχισαν οι πρώτοι γαλλικοί βομβαρδισμοί

Η Γαλλία ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε χθες το πρωί τα πρώτα αεροπορικά πλήγματά της με αεριωθούμενα Rafale στο Βορειοανατολικό Ιράκ, καταστρέφοντας μια αποθήκη των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία λίγο μετά τις επιδρομές.

Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει πως τα γαλλικά αεροπορικά πλήγματα θα ξεκινούσαν «σύντομα» αμέσως μετά τον εντοπισμό των στόχων από τις αναγνωριστικές πτήσεις.

Στα σύνορα της Συρίας, συγκεντρώθηκαν χθες σχεδόν χίλιοι Κούρδοι ζητώντας να περάσουν στην Τουρκία ύστερα από την κατάληψη 21 χωριών από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Γαλλία Γαλλία Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά που κάθονται πίσω από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χλμ. από την κουρδική συριακή πόλη Αϊν αλ-Αραμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί.

Η επίθεση στην Κομπανί προκάλεσε μια έκκληση των Κούρδων μαχητών προς τη νεολαία στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία να πάρει μέρος στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποιείται μερικές ημέρες αφότου ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως η βοήθεια των Κούρδων της Συρίας θα χρειασθεί εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Ενώ τα γαλλικά Rafale χτυπούν τους τζιχαντιστές, χίλιοι Κούρδοι, διωγμένοι από τα χωριά τους,  ζητούν καταφύγιο στην Τουρκία Ενώ τα γαλλικά Rafale χτυπούν τους τζιχαντιστές, χίλιοι Κούρδοι, διωγμένοι από τα χωριά τους, ζητούν καταφύγιο στην Τουρκία Ο αριθμός των Κούρδων στα σύνορα έχει μειωθεί από τις περίπου 3.000 που ήταν το βράδυ της Πέμπτης, όμως κι άλλοι φθάνουν πεζή από γειτονικά χωριά μεταφέροντας τα πράγματά τους σε σάκους, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν τους επιτρέπουν να διασχίσουν τα σύνορα.

«Εκανε κρύο τη νύχτα, έτσι οι περισσότεροι επέστρεψαν στα χωριά τους. Αρχισαν να επιστρέφουν στα σύνορα σήμερα το πρωί», είπε ο Χαλίλ, ένας άνδρας στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Τούρκοι στρατιώτες οπλισμένοι με τουφέκια σχημάτισαν μια γραμμή για να διατηρήσουν την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, αλλά επέτρεψαν σε ντόπιους από την τουρκική πλευρά να πετάξουν από την άλλη πλευρά μπουκάλια νερού και σακούλες με ψωμί.

Δ. Χρ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Μετανάστες και πρόσφυγες
Γαλλία
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος