Έντυπη Έκδοση

Τηλεόραση και αεροδρόμιο στόχοι των σιιτών της Υεμένης

Ενοπλοι σιίτες αντάρτες (Χούτι) βομβάρδισαν το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης της Υεμένης στην πρωτεύουσα Σαναά, ενώ από την Τρίτη συγκρούονται με σουνίτες ισλαμιστές στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

Τουλάχιστον σαράντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Για μια ώρα χθες τα τρία κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης σταμάτησαν τη μετάδοση του προγράμματός τους. Για ένα εικοσιτετράωρο ανεστάλησαν προληπτικά όλες οι πτήσεις πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά.

Οι ένοπλοι σιίτες Χούτι τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από κτήρια που φιλοξενούν τα υπουργεία Ηλεκτρισμού και Επικοινωνιών και ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης και την επαναφορά επιδομάτων που έκοψε το κράτος τον Ιούλιο στο πλαίσιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Είχαν επίσης αποκλείσει το μεγάλο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Σαναά. Χθες, προωθήθηκαν στην πρωτεύουσα ύστερα από συγκρούσεις με τον στρατό στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης.

Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια στην πρωτεύουσα της χώρας και στις συνοικίες όπου μαίνονταν οι συγκρούσεις.

«Οι βόμβες έπεσαν στο διπλανό σπίτι. Γι' αυτό πήρα τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου και κατευθυνθήκαμε στο νότο της Σαναά. Αφήσαμε τα πάντα πίσω», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής.

Οι Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του κτηρίου της κρατικής τηλεόρασης στη Σαναά προχθές το βράδυ και, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο βομβαρδισμός του στόχου συνεχίστηκε χθες το πρωί.

Εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων, οι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο της Σαανά, όπως ανακοίνωσε χθες η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Υεμένης.

«Οι αραβικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις τους πάνω από τη Σαναά επί 24 ώρες λόγω της εξέλιξης της κατάστασης στην πρωτεύουσα» ανακοίνωσε η πολιτική αεροπορία, προσθέτοντας το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου αναλόγως των εξελίξεων όσον αφορά τις συνθήκες ασφαλείας στην πρωτεύουσα.

ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Afp)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Διεθνής τρομοκρατία
Υεμένη