Έντυπη Έκδοση

Τους «σιωπηλούς» τζιχαντιστές φοβούνται οι μυστικές υπηρεσίες

Συνεργασία μυστικών υπηρεσιών από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία, για την εξουδετέρωση «σιωπηλών» τζιχαντιστών που επιστρέφουν στη Δύση μετά την παραμονή τους στη Μέση Ανατολή αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν να εντοπίσουν τους «σιωπηλούς» τζιχαντιστές, οι οποίοι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε αποκρύπτουν τις φωτογραφίες τους από τα κοινωνικά δίκτυα και όποιο άλλο στοιχείο θα μπορούσε να προκαλέσει υποψίες. Σύμφωνα με το παράδειγμα ενός Αμερικανού αξιωματούχου, που ασχολείται με την αντιτρομοκρατική συνεργασία ΗΠΑ-Βρετανίας, ένας Βρετανός, Ευρωπαίος ή Αμερικανός πολίτης, που ταξιδεύει συχνά στη Μέση Ανατολή για να επισκεφθεί την οικογένειά του ή για σπουδές, μπορεί να μεταβεί κρυφά στη Συρία διατηρώντας χαμηλό προφίλ. Κατά την επιστροφή του τίποτα στην ταξιδιωτική του ιστορία δεν θα προδίδει την παραμονή του στη Συρία, όπου ενδεχομένως εκπαιδεύθηκε, μυήθηκε ή συμμετείχε στο σχεδιασμό ενδεχόμενης επίθεσης.

Ο Μπρους Ρίντελ, πρώην αξιωματούχος της CIA και διευθυντής σήμερα του Intelligence Project στο Brookings, σημειώνει ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ατόμων που μετά την επιστροφή τους από τη Μέση Ανατολή έχουν μετατραπεί σε τζιχαντιστές. Σε σχέση με τους τζιχαντιστές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων ή άλλων ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων, οι «σιωπηλοί» τζιχαντιστές αποτελούν τον πραγματικό, άγνωστο εχθρό.

Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, ένας τζιχαντιστής που επέστρεφε από τη Μέση Ανατολή εντοπίστηκε σε σταθμό λεωφορείων στη βόρεια Ελλάδα, από όπου και ξεκίνησε η παρακολούθησή του έως τη σύλληψή του στην πόλη Λε Κάνε της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο εργασίας των συνοροφυλάκων στα αεροδρόμια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Διεθνής τρομοκρατία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Ιράκ