Έντυπη Έκδοση

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΔΙΝΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

Το νερό τούς ενώνει

Οι συνεταιρισμοί καταναλωτών έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με το ιδιωτικό και το δημόσιο μοντέλο * Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν κινήματα νερού από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική

Η 1η πανελλήνια συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων για το νερό γίνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποι περίπου 15 συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα πρόκειται να βρεθούν, να γνωριστούν και να συζητήσουν για τα κατά τόπους προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις απειλές που δέχεται το νερό, είτε ρύπανσης, είτε λόγω πώλησης, είτε λόγω κατασκευής φραγμάτων, ή άλλων «αναπτυξιακών» σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής και της προσέλκυσης «επενδύσεων».

Σκοπός της δημιουργίας του Πανελλαδικού Δικτύου για το Νερό είναι να υπάρξει συγκροτημένη συμμετοχή στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό κίνημα Σκοπός της δημιουργίας του Πανελλαδικού Δικτύου για το Νερό είναι να υπάρξει συγκροτημένη συμμετοχή στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό κίνημα Σκοπός είναι η δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου για το Νερό, ώστε να υπάρξει συνολική συμμετοχή στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν μεμονωμένα κάποια από αυτά τα ελληνικά κινήματα. Ετσι θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το κίνημα των Σκουριών, του Αώου, του Ασωπού, αλλά και από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Βέροια, το Κιλκίς, την Αθήνα, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, το Κιλκίς, και αλλού.

Οπως επισημαίνει το μέλος της «Κίνησης 136» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, δρ χημικός περιβαλλοντολόγος, Κώστας Νικολάου, σε όλη τη χώρα απλώνονται κοινωνικοί αγώνες από κάθε μορφής συλλογικότητες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών.

Η πώληση θα έχει επιπτώσεις

Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση έχει το νερό, η ιδιωτικοποίηση του οποίου σε όλο τον κύκλο του, από τις πηγές μέχρι τη βρύση, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και στο περιβάλλον και, ιδίως, στην ποιότητα του νερού, τη διαθεσιμότητά του, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, τις υποδομές και την τιμολόγησή του.

«Είναι προφανές ότι οι αγώνες για την υπεράσπιση του νερού ως κοινού αγαθού θα είναι τόσο περισσότερο αποτελεσματικοί και νικηφόροι, όσο ενδυναμώνονται η αλληλεγγύη, η δικτύωση και ο συντονισμός των επιμέρους συλλογικοτήτων», τονίζει.

Οι διαδικασίες για όλα αυτά, προσθέτει, έχουν χαρακτηριστικά άμεσης δημοκρατίας, «από τα κάτω», χωρίς εξαρτήσεις από την κρατικο-κυβερνητική εξουσία, μακριά από κομματικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς, χωρίς γραφειοκρατία και παραγοντισμό, δουλεύοντας οργανωτικά σε κύκλο και όχι σε πυραμίδα.

Στη συνάντηση, που θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού και από τη Λατινική Αμερική.

Κάθε συμμετέχων θα κάνει μία σύντομη παρουσίαση της συλλογικότητας που εκπροσωπεί και πώς προσεγγίζει το νερό ως κοινό αγαθό. Θα γίνει αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και των διαγραφόμενων εξελίξεων για το νερό ιδίως στην περιοχή δράσης της, και αναφορά στα μοντέλα διαχείρισης του νερού (κρατικό-δημοτικό-συνεργατικό), καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας σύνθεσης αυτών των δυνατοτήτων.

Απόψε στις 8, οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων θα μεταβούν στο πάρκο της ΧΑΝΘ, όπου διεξάγεται το «Green Wave Festival», όπου πολίτες θα μπορέσουν να συζητήσουν μαζί τους και να ενημερωθούν για τα προβλήματα του νερού σε όλη την Ελλάδα.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει αύριο το πρωί, κύριο θέμα θα είναι η αναζήτηση μορφών του αγώνα και του κινήματος τοπικά, εθνικά, αλλά και ευρωπαϊκά, οι δυνατότητες υλοποίησης μιας πολιτικής αλληλεγγύης, δικτύωσης και συντονισμού των αγώνων των κινημάτων νερού στην Ελλάδα, οι δυνατότητες συμμετοχής του ελληνικού κινήματος νερού στο ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα νερού και η διαμόρφωση κειμένου διακήρυξης και σχεδίου αποφάσεων της πανελλαδικής συνάντησης, τα οποία και θα τεθούν για έγκριση από τις συνελεύσεις των συλλογικοτήτων μετά την πανελλαδική συνάντηση.

Οπως υπογραμμίζει ο Κ. Νικολάου, αυτή τη στιγμή, απέναντι στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, γίνεται μια «σιωπηλή επανάσταση» των συνεταιρισμών νερού, καθώς λειτουργούν χιλιάδες συνεταιρισμοί νερού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Συνεταιρισμοί νερού λειτουργούν σε χώρες με διάφορες περιβαλλοντικές και κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικές συνθήκες, γεγονός που δείχνει την προσαρμοστικότητά τους.

Οπως λέει, χιλιάδες παραδείγματα αστικών ή αγροτικών συνεταιρισμών νερού υπάρχουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική (Χιλή, Κολομβία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό και Βολιβία) και την Ευρώπη (Φινλανδία, Δανία, Αυστρία κ.λπ.). Επιπλέον, οι συνεταιρισμοί νερού έχουν κερδίσει υψηλή βαθμολογία για την ικανοποίηση των πελατών και τις λειτουργικές επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο προωθεί την ιδιωτική ή τη δημόσια-ιδιωτική διαχείριση του νερού, πιστό στο νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό, αν και οι έρευνές του δείχνουν άλλα πράγματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα μιας έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία «οι συνεταιρισμοί καταναλωτών μπορούν να προσφέρουν ένα εναλλακτικό θεσμικό μοντέλο για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε αστικές περιοχές. Το συνεταιριστικό μοντέλο έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με το ιδιωτικό και το δημόσιο μοντέλο.

Ολοι οι συνεταιρισμοί κοινής ωφέλειας χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι ιδιοκτήτες και πελάτες είναι οι ίδιοι και ότι οι συνεταιρισμοί δεν έχουν σκοπό το κέρδος.

Ολοι οι συνεταιρισμοί κοινής ωφέλειας έχουν δύο συμβούλια (Διοικητικό και Εποπτικό), και το σύστημα εκλογής: ένα μέλος - μία ψήφος.

Το μοντέλο ιδιοκτησίας και η δομή διακυβέρνησης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σαφή στόχο για την κοινή ωφέλεια: την παροχή βιώσιμων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές. Το γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε μειώσεις του κόστους μεταφράζονται σε χαμηλότερα τιμολόγια, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα.

Αλλα πλεονεκτήματα είναι η ευελιξία που συνδέεται με την απουσία των χρονοβόρων διαδικασιών, και έναν ισχυρό προσανατολισμό προς τον πελάτη που προέρχεται από την ευθυγράμμιση με τους στόχους», προσθέτει ο Κ. Νικολάου.

Οπως επισημαίνει, στην Αυστρία λειτουργούν πάνω από 5.000 συνεταιρισμοί νερού, στη Δανία πάνω από 2.500, στη Φινλανδία περίπου 1.400, στις ΗΠΑ σχεδόν 3.300, στον Καναδά περίπου 200, ενώ πολύ διαδεδομένοι είναι οι συνεταιρισμοί νερού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου οι μεγαλύτεροι στον κόσμο συνεταιρισμοί νερού βρίσκονται σε αστικές περιοχές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νερό/Υδροδότηση
Θεσσαλονίκη
Αποκρατικοποιήσεις
ΕΥΑΘ
Ιδιωτικοποιήσεις