Έντυπη Έκδοση

Την Τρίτη κληρώνει το ιπποδρομιακό

ΟΠΑΠ και Ιντραλότ υπέβαλαν, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, δεσμευτικές προσφορές

Την Τρίτη τα σπουδαία για το ιπποδρομιακό στοίχημα, καθώς, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η ΟΠΑΠ Investment και η Intralot υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα αποφασίσει στη συνεδρίασή της 23ης Σεπτεμβρίου 2014 για την εγκυρότητα των προσφορών, έπειτα από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων. Στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.

Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό που διεξήχθη σε μια φάση, με την κατάθεση κατευθείαν δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Ο προηγούμενος «σερνόταν» επί μήνες για να υπάρξει τελικά μόνο μία προσφορά εντός διαδικασίας, αυτή της Intralot.

Η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με τον επενδυτικό όμιλο Global Family Partners (GFP), που είχε καταθέσει την εγγυητική επιστολή των 40 εκατ. ευρώ, κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας εφέρετο διατεθειμένη να ανεβάσει τον πήχυ ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να «χτυπήσει» το στοίχημα.

Σημειώνεται πως η επιμονή του σχήματος σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή προσφορά της Intralot είχαν οδηγήσει στην ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού στα τέλη Αυγούστου. Τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε εξετάσει μόνο την προσφορά της Intralot που ήταν παρασάγγας χαμηλότερα από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή. Εκτός διαδικασίας είχε καταθέσει πρόταση και τελικά την εγγυητική επιστολή των 40 εκατ. ευρώ το σχήμα ΟΠΑΠ - GFP.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική προσφορά της Intralot στον πρώτο διαγωνισμό ήταν κοντά στα 5 εκατομμύρια και το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει τη βελτίωσή της. Τελικά ούτε η νέα προσφορά ικανοποίησε τη διοίκηση του Ταμείου, όταν μάλιστα υπήρχε (έστω εκτός διαδικασίας) προσφορά ύψους 40 εκατ. ευρώ από το σχήμα ΟΠΑΠ - GFP. Τα τεύχη του διαγωνισμού είχαν πάρει και το σχήμα υπό τον ΟΠΑΠ αλλά και η Intralot.

Οπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, στην περίπτωση που τελεσφορήσει η διαγωνιστική διαδικασία και υπάρξει αγοραστής την Τρίτη θα πρόκειται για επιτυχή χειρισμό της νέας διοίκησης του Ταμείου και ειδικότερα των Εμμανουήλ Κονδύλη (προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ) και Πασχάλη Μπουχώρη (διευθύνοντος συμβούλου του φορέα). Θα πρόκειται και για μία έμμεση απάντηση της Αθήνας στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, που σημειωτέον είχαν φτάσει στην «παραίτηση» των Κων. Μανιατόπουλου και Γ. Εμίρη στα τέλη Ιουλίου.

Οσον αφορά στο στοίχημα, με την ανακήρυξη του προτιμητέου στρατηγικού παίκτη ανοίγει ο δρόμος για τον ευρύτερο κλάδο με τα 18.500 VLTs (φρουτάκια) και τον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό αλλά και τις χορηγίες να έπονται.

Να σημειωθεί πως εκτός των άλλων όποιος κερδίσει το διαγωνισμό αποκτά και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ακινήτου στο Μαρκόπουλο (των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων) που βρίσκεται σε προνομιούχο θέση στα Μεσόγεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Intralot
ΟΠΑΠ
Διαγωνισμοί /Συμβάσεις έργων