Έντυπη Έκδοση

«Ανοιχτή Τέχνη» στη Ναυάρχου Νικοδήμου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΣΩΝΙΤΗ

Είναι ένας νεοσύστατος (2013) πολιτιστικός οργανισμός που διοργανώνει σεμινάρια, πολιτιστικές-κοινωνικές δράσεις και διαλέξεις (με ελεύθερη είσοδο).

«Εντάθηκα πίσω απ' αυτό το συρματόπλεγμα το υδάτινο υπομονετικά κι απαρατήρητα, όπως ο πόνος των δέντρων όταν το ύστατο φύλλο τους φεύγει» ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ «Εντάθηκα πίσω απ' αυτό το συρματόπλεγμα το υδάτινο υπομονετικά κι απαρατήρητα, όπως ο πόνος των δέντρων όταν το ύστατο φύλλο τους φεύγει» ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ Κυρίως όμως «Ανοιχτή Τέχνη» είναι οι προσωπικότητες που την στηρίζουν, εισηγούμενοι σεμινάρια που καλύπτουν πολλούς τομείς της τέχνης και της επιστήμης. Μιλάμε με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη, υπεύθυνο της «Ανοιχτής Τέχνης» (Ναυάρχου Νικοδήμου 2 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα, τηλ. 210-3227188, www. anoixtitexni.gr.).

- Πανεπιστημιακοί;

«Μας τιμά για τρίτη χρονιά ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών, Βασίλης Κύρκος, μεταφραστής του συνόλου των Προσωκρατικών Φιλοσόφων (εκδ. Παπαδήμας). Φέτος θα διδάξει Αριστοτέλη σε δώδεκα μαθήματα. Δίνουμε τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να απολαύσει τη μέθεξη με τους περίφημους Προσωκρατικούς φιλοσόφους. Φέτος διδάσκει Προσωκρατικούς ένας εξαιρετικός νέος επιστήμονας, ο Γιάννης Σταματέλλος. Ο διανοητής Βασίλης Καραποστόλης, συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλοσοφία της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού) εισηγείται το μάθημα: Ο Σύγχρονος κόσμος και η τέχνη του βίου. Σκηνογραφία-ενδυματολογία η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, τ. διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, τ. καθηγήτρια στο Καποδιστριακό. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, Θεατρική παιδεία για κάθε θεατρόφιλο. Ο Θανάσης Μουτσόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιστορία Τέχνης».

- Πανεπιστήμιο;

«Ναι. Εχουμε προσωπικότητες με σπουδαία παρουσία και έργο: ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Γιάννης Τριάντης, οι σκηνοθέτες Γιάννης Οικονομίδης ("Σπιρτόκουτο", "Μαχαιροβγάλτης" κ.ά.), Νίκος Αλευράς. Ο σημαντικός ποιητής Γιώργος Μπλάνας, που η μετάφρασή του στον Φιλοκτήτη (Μαρμαρινός, Χειλάκης, Μαρκουλάκης) έκανε αίσθηση. Η αγαπημένη συγγραφέας-στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα. Η αστροφυσικός δρ Φιόρη Μεταλληνού. Στη ζωγραφική η διακεκριμένη εικαστικός Γεωργία Δαμοπούλου. "Η Ιστορία στη λογοτεχνία" απ' τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, με το πολυσυζητημένο μυθιστόρημα "Η πόλη και η σιωπή" (Καστανιώτης). Σενάριο και ιστορία κινηματογράφου ο βραβευμένος σεναριογράφος του "Μαχαιροβγάλτη" Δώρης Αυγερινόπουλος. Η σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ Διονυσία Κοπανά. Η έγκυρη φιλόλογος Διονυσία Φουσιάνη κάνει ένα ελκυστικό μάθημα, Αρχαία Ελληνικά για παιδιά-εφήβους και ενήλικες. Ο Καμίλο Νόλλας φωτογραφία. Η Μαρία Κυριάκη θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Η Ελεάνα Λαμπάκη επιμέλεια κειμένου, η Σίσυ Καπλάνη ραδιόφωνο».

- Νέα πρόσωπα;

«Η πολυτάλαντη Κάρμεν Ρουγγέρη, στο θέατρο για παιδιά. Ο Ισαάκ Σούσης, με τα υπέροχα τραγούδια του, στη στιχουργική. Ο Γιώργος Μονεμβασίτης μάς μυεί στα μυστικά της κλασικής μουσικής, ο τζαζίστας Γιάννης Φλώρος στην τζαζ, ο ψυχίατρος Θάνος Παπαγεωργίου στην εκλαϊκευμένη ψυχιατρική-ψυχανάλυση. Ο Χρήστος Πολυμενάκος στο πρωτοποριακό performance writting. Η Ματίνα Καλτάκη (Επενδυτής, Lifo) στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Του χρόνου, στη συγγραφή θεατρικού έργου ο Βασίλης Κατσικονούρης. Τους ευχαριστώ όλους».

- Δράσεις-διαλέξεις;

«Κάναμε διαδικτυακή εκστρατεία (avaaz) για να αναδείξουμε σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης τις ναζιστικές φυλακές στην Κοραή 4. Είχα γράψει πολλές φορές σχετικά στην "Ε". Διοργανώσαμε κινηματογραφικές προβολές και παρατήρηση ουρανίων σωμάτων με τη Φιόρη Μεταλληνού, στο αίθριο του Πόλις Αρτ Καφέ, με τρία τηλεσκόπια (και ελεύθερη είσοδο). Συμμετείχαμε στην Ημέρα Ποίησης. Διοργάνωσαμε ανοιχτή συζήτηση με τον Γιάννη Οικονομίδη για "Το Μικρό Ψάρι". Σε λίγες μέρες διοργανώνουμε έκθεση στο χώρο μας με έργα των μαθητών ζωγραφικής και σκηνογραφίας. Εκτός απ' τους εισηγητές των σεμιναρίων μας, στις διαλέξεις μάς τίμησαν: Νίκος Κούνδουρος, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Λαζόγκας, Μανώλης Μητσιάς. Ο αστροφυσικός, πανεπιστημιακός ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης μίλησε για τον υπολογιστή των Αντικυθήρων».

- Ετοιμάζετε;

«Μόλις ολοκλήρωσα ένα μυθιστόρημα (περίπου 1.200-1.300 σελίδες), θα εκδοθεί το 2015 από τις εκδόσεις Πατάκη. Ετοιμάζω δύο μελέτες: α) για τα λαϊκά/ρεμπέτικα τραγούδια του θανάτου, β) για τις ανήκουστες νοηματικές πλαστογραφήσεις του διάσημου ελληνιστή Ε.Ρ. Ντοντς, και αρθρογραφώ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Πρόσωπα
Ανθρώπινα
Τέχνη/Πολιτισμός
Πολιτιστικές εκδηλώσεις