Έντυπη Έκδοση

Αζερμπαϊτζάν στο Ηρώδειο

Φιλανθρωπική καλλιτεχνική παράσταση Αζερικής μουσικής και χορού με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν διοργανώνουν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, στο Ηρώδειο, η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και το Ιδρυμα Heydar Aliyev, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαριάννα Β.

Βαρδινογιάννη. Το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα του Αζερμπαϊτζάν συνοδευόμενο δε από την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα, σε ένα μεγαλειώδες καλλιτεχνικό γεγονός με 120 καλλιτέχνες, που συνδυάζει την αέναη χορευτική παράδοση της χώρας του Καυκάσου με το μοναδικό μουσικό ηχόχρωμά της, που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, στο παραδοσιακό και το κοσμοπολίτικο. Με την παράσταση στο Ηρώδειο κορυφώνεται το φετινό, άκρως εντυπωσιακό και επιτυχημένο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω και συνεχή ανάπτυξη των διμερών πολιτισμικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων. Η σημαντικότητα της παράστασης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι θα παραστεί η πρώτη κυρία του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, πρόεδρος του Ιδρύματος Heydar Aliyev και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Αγώνων - Baku 2015. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση ελληνικών σχολείων.

Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε το 1920 και φέρει το όνομα «Uzeir Hajibeyli». Από τους ιδρυτές και πρώτος μαέστρος της ορχήστρας ήταν ο Ml. Chernyakhovski. Η ορχήστρα από τη δεκαετία του '20 μέχρι τις αρχές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου πραγματοποίησε μεγάλες συναυλίες υπό τη διεύθυνση μαέστρων παγκοσμίου κύρους όπως οι Ο. Klemiperer (Γερμανία), R. Μπάτον (Γαλλία), F. Stride (Αυστρία), Γ. Mravinski, Ν. Golovanov, Α. Hauk, Α. Pavlov - Arbenin, S. Stolerman και άλλοι. Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα, μετά την αναδιοργάνωση και την επαναλειτουργία της στη σύγχρονη εποχή, εκτελεί έργα από Gara Garayev, Arif Malikov, Faraj Garayev, Agshin Alizadeh και πολλά άλλα συνθετών από το Αζερμπαϊτζάν και ξένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Μουσική
Πολιτιστικές εκδηλώσεις