Έντυπη Έκδοση

Είναι αναστρέψιμη η απαξίωση;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι όταν μια χώρα διέρχεται μια οικονομική κρίση, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό επακολουθούν.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι πίσω από τους αριθμούς και τις λογιστικές πράξεις, κρύβονται οι πολίτες. Οι πολίτες μας! Μιας και απευθύνομαι συγκεκριμένα στις επηρεαζόμενες από την οικονομική ύφεση ευρωπαϊκές χώρες.

Δυστυχώς, η βεβιασμένη πολιτική "διάσωσης" των οικονομιών αυτών και η στάση της Ευρώπης στα γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Τα επαχθή φορολογικά μέτρα, η κατακόρυφη μείωση των μισθών και η κατάργηση σημαντικών κοινωνικών παροχών από τα κράτη στους πολίτες, δεν οδηγούν πουθενά παρά στην απαξίωση του συστήματος. Ενα σύστημα το οποίο η ίδια η Ευρώπη επικροτεί.

Δεν πρέπει να απορούμε γιατί οι νέοι γυρίζουν τις πλάτες στην Ε.Ε., όταν η ίδια δεν μπορεί να σταθεί στο πλευρό τους έμπρακτα. Σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τους νέους μας σήμερα, όπως η ανεργία και η στασιμότητα, θα φέρουν ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στις κοινωνίες στο άμεσο μέλλον.

Ηγγικεν η ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί της Ενωσης πρέπει να δουν κατάματα την απαξίωση που βιώνει η Ευρώπη και τα ιδεώδη της. Πρέπει με άλλους τρόπους και μέσα να αποδείξουμε σε αυτούς τους πολίτες ότι η κοινωνική πολιτική και η πραγματική στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων αποτελεί προτεραιότητα. Οι μέχρι σήμερα πολιτικές επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας, "γονάτισαν" τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ κόσμος οδηγήθηκε στην ανεργία και τη φτώχεια.

Για όσο διάστημα οι πολίτες θα δυσπραγούν, η Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα θα αντιμετωπίζουν κρίση εμπιστοσύνης! Θεμελιώδεις ευρωπαϊκοί στόχοι όπως η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και η εξάλειψη της φτώχειας, δυστυχώς σήμερα αντικαθιστώνται από πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, δημιουργώντας οξύ κλίμα γύρω απ' ό,τι πραγματικά εξελίσσεται η Ε.Ε.

Ωστόσο, μπορούμε να ανατρέψουμε την αρνητική κατάσταση και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση της Ε.Ε. μεταξύ των χωρών της, μέσω εμπράκτων προσπαθειών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να οδηγούν στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής, μέσα από τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών της Ε.Ε., ιδίως των νέων.

Η Ευρώπη έχει λόγο ύπαρξης και αυτός δεν είναι μόνο οικονομικός ή πολιτικός, είναι και κοινωνικός! Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε στους πολίτες μας, θεσπίζοντας μια σειρά κοινωνικών μέτρων προστασίας προσαρμοσμένη στη νέα τάξη πραγμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις