Έντυπη Έκδοση

Πολεμώντας τη διαφθορά

Οσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος τόσο περισσότεροι νόμοι υπάρχουν, έλεγε ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος. Δύο χιλιάδες χρόνια μετά φαίνεται ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Σε ρόλο Τάκιτου, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής δίνει αγώνα τα τελευταία χρόνια για να καταπολεμήσει τη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό.

Και ξεκινάει από τον ίδιο τον... εργοδότη του. Κατηγορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μου για περισσότερους επιθεωρητές, με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να μένουν στο σκοτάδι.

Πρόσφατα στη Βουλή, όμως, είπε επισήμως πράγματα που όλοι καταλαβαίνουμε ότι συμβαίνουν, τα συζητάμε ιδιωτικώς, αλλά ώς εκεί... Κατήγγειλε ευθέως ότι οι επώνυμοι προστατεύονται από τους ελέγχους. «Υπάρχει όντως μια τάση να μπαίνουν εμπόδια, γραφειοκρατικά και άλλα. Εχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα;» απάντησε ερωτώμενος σχετικά και πρόσθεσε: «Λέω το παράπονό μου. Στην προσπάθειά μου να παραπέμψω κάποιους επώνυμους, βρίσκω ένα τείχος. Και στη συνέχεια βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα, για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

Φυσικά οι παρόντες βουλευτές, ακόμη και με ερωτήσεις εκτός μικροφώνου, ζήτησαν από τον κ. Ρακιντζή να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα επωνύμων, για τους οποίους συνάντησε το «τείχος προστασίας».

«Δεν μπορώ να κάνω έφεση στο βούλευμα. Δεν ελέγχω το ποινικό. Στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων βρίσκω εμπόδια. Δεν μπορώ όμως να κατονομάσω υποθέσεις», είπε και έφερε ως παράδειγμα ένα νόμο που απαλλάσσει τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ από την ευθύνη για τις αποφάσεις τους, λέγοντας: «Υποκρύπτεται αμνηστία, αλλά δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να το κρίνω».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε το ζήτημα τού επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, ωστόσο παραμένει στη θέση του.

Πιο αποκαλυπτικός ήταν σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Είπε ότι έχει υποβάλει σχετικά ερωτήματα στο αρμόδιο υπουργείο και στις ΔΟΥ, αλλά υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι... δεν υπάρχει χρόνος και τελικά δεν έγινε έλεγχος. Κατηγόρησε ακόμα την κυβερνητική λειτουργία, αφού η ίδια η Βουλή με νόμους της κηρύσσει νόμιμες, παράνομες δαπάνες. Εφερε ως παράδειγμα άτυπες δαπάνες των ΟΤΑ που θεωρήθηκαν παράνομες, αλλά έπειτα από νομοθετικές ρυθμίσεις κρίθηκαν... νόμιμες.

Στις σοβαρές αυτές καταγγελίες επιτέλους κάτι κινείται. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε παραγγελία της στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα, ζήτησε να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί εκ μέρους δικαστικών ή εισαγγελικών λειτουργών αξιόποινες πράξεις, όπως παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

Κι αν η κ. Κουτζαμάνη αποφάσισε να ελέγξει αν υπάρχουν διεφθαρμένοι δικαστές που προστατεύουν επωνύμους, μάλλον δεν πρόκειται για την ώρα να συγκινηθεί κανείς σε πολιτικό επίπεδο, αν και οι καταγγελίες αφορούν και πολιτικούς. Αλλά αυτοί ξεγλιστράνε ως συνήθως, καθώς, όπως έλεγε και ο Αμερικανός συγγραφέας Αμβρόσιος Μπιρς, «Λαδώνω (ρήμα): Λιπαίνω έναν ηγέτη ή άλλον σπουδαίο κρατικό λειτουργό, που είναι ήδη αρκούντως γλοιώδης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Α λα ...καρτ