Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΑΡ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΖΥΜΩΣΕΩΝ

Και για πρόεδρος

Ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι οι εξελίξεις αποτελούν την ύστατη ευκαιρία για τη ΔΗΜΑΡ να εκπέμψει καθαρό στίγμα. Το ερώτημα είναι ποιο, σε ποια ένταση, με ποιες συμμαχίες και με ποια στρατηγική

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ για το συνέδριο, που θα κρίνει την πορεία του κόμματος μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές. Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε «παρών» και αποφάσισε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Δεν αποκλείεται, όμως, να μην είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Φέρεται ότι ο Φ. Κουβέλης δεσμεύθηκε πως θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές Φέρεται ότι ο Φ. Κουβέλης δεσμεύθηκε πως θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι ζυμώσεις μεταξύ κομματικών στελεχών, που φλερτάρουν με την ιδέα μιας ανανέωσης στο κόμμα. Θεωρούν ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και ένα άλλο πρόσωπο στην προεδρία ή τουλάχιστον αλλαγή της ηγετικής ομάδας. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η πλειοψηφία των παλιών «προεδρικών» φάνηκε να χάνει δυνάμεις και ερείσματα, αφήνοντας εκ των πραγμάτων ζωτικό χώρο προς κάλυψη. Ταυτόχρονα, η αποχώρηση των 24 μελών της Μεταρρυθμιστικής Τάσης, υπό τον Σπ. Λυκούδη, που μετά την έξοδο από την τρικομματική αποτελούσαν μονίμως την εσωκομματική αντιπολίτευση, αφήνουν περιθώριο στο κόμμα για μια στροφή προς τα αριστερά, με διακριτό πρόσημο. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι οι εξελίξεις αποτελούν την ύστατη ευκαιρία για τη ΔΗΜΑΡ να εκπέμψει καθαρό στίγμα. Το ερώτημα είναι ποιο, σε ποια ένταση, με ποιες συμμαχίες και με ποια στρατηγική.

Η πίεση προς τον Φ. Κουβέλη, να δηλώσει ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, κορυφώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα. Φέρεται ότι ο ίδιος δεσμεύθηκε πως προτίθεται να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα, ο κ. Κουβέλης άρχισε -με δηλώσεις του- να κλείνει τη μισάνοιχτη πόρτα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακόμα κι αν ισχύει το σενάριο ότι «πέταξαν» το όνομά του για να καεί, η δημοσιότητα που έλαβε προκάλεσε την εκτενή καταγραφή όσων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ θα τον ψήφιζαν ή όχι, όπως και στην πτέρυγα των ανεξάρτητων. Από τη «σφυγμομέτρηση» φάνηκε ότι τα κουκιά δύσκολα βγαίνουν, καθώς οι μέχρι πρότινος κυβερνητικοί σχεδιασμοί θεωρούσαν τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ότι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο μπαλαντέρ.

Στο συνέδριο το κόμμα προσέρχεται με καταγεγραμμένες απώλειες στελεχικού δυναμικού και βουλευτών. Θα αποφασίσει εάν μπορεί να εξακολουθήσει να εκφράζει -συλλογικά και συντεταγμένα- το ιστορικό ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, που μπορεί να «συνομιλεί» και με άλλους χώρους διατηρώντας την αυτονομία του, διαθέτοντας παράλληλα προγραμματική κυβερνητική πρόταση συμμαχιών με σαφείς προϋποθέσεις. Κάποιοι βλέπουν πως στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «λειάνει» θέσεις προ των πυλών της εξουσίας, δημιουργείται ένας χώρος στην Αριστερά, που η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να εκφράσει. Υπάρχει χρόνος για να το δείξει; Ακόμα κι αν στις επόμενες εκλογές -εάν γίνουν σύντομα- βρεθεί εκτός της Βουλής, θα μπορούσε να βάλει ενέχυρο για το μέλλον.

Προσβλέπουν ήδη σε επαναπατρισμό ψηφοφόρων, που μετακόμισαν στο Ποτάμι, ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά όλα αυτά μετριούνται όταν γίνεται «ταμείο»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ