Έντυπη Έκδοση

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Ο φάκελος... πάπαλα

Χάσαμε τον θείο STOP (ΙΙ)

«Ο περί ου ο λόγος υπουργός γνωρίζει δώδεκα τρόπους να προσπορίζεται χρήματα από το Δημόσιο, εκ των οποίων ο τιμιότερος είναι η κλοπή» Εμμ. Ροΐδης

Υπόλειμμα φορτηγού Steyer με υλικό που σχεδόν έχει καταστραφεί, αλλά ο ΥΦΕΘΑ διέταξε άμεση συντήρηση... Υπόλειμμα φορτηγού Steyer με υλικό που σχεδόν έχει καταστραφεί, αλλά ο ΥΦΕΘΑ διέταξε άμεση συντήρηση... Απαράδεκτη αμέλεια, γιατί η υπόθεση αφορούσε βασικό και κρίσιμο υλικό του Στρατού, για το οποίο το ΓΕΣ είχε ήδη πληρώσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ

Καίτοι το θέμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς και γλαφυρά από τον κ. Γ. Ντάσκα, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω στην «απώλεια» του ογκώδους φακέλου του ογκωδέστατου σκανδάλου του Ηλεκτρονικού Πολέμου Στρατού, το 2007, στο Γραφείο του τότε ΥΕΘΑ, κ. Ε. Μεϊμαράκη, λόγω πληθώρας νέων στοιχείων που προστέθηκαν μετά την πρώτη δημοσίευση («Κ.Ε.» 03.08.14). Σας θυμίζω απλά ότι οι τότε υφυπουργοί, κ.κ. Ι. Λαμπρόπουλος και Β. Μιχαλολιάκος, εισηγήθηκαν άμεση καταγγελία της σύμβασης, παραπομπή υπόθεσης στον εισαγγελέα και επανάληψη του διαγωνισμού. Τον φάκελο παρέλαβε ο τότε Α/ΓΕΣ, στρατηγός Δ. Γράψας, και τον παρέδωσε στο Γραφείο του υπουργού, από όπου εξαφανίστηκε! Η διάτρητη σύμβαση προχωρούσε στηριζόμενη από την πολιτική εξουσία!

Ο φάκελος, λοιπόν, χάθηκε... Πάπαλα... Ποιοι έπρεπε να ανησυχήσουν για την απώλειά του; Βασικά, ο τότε Α/ΓΕΣ (και μετέπειτα Α/ΓΕΕΘΑ) και μετά ο γεν. δντής ΓΔΑΕΕ, κ. Ε. Βασιλάκος. Ο πρώτος ουδέποτε προέβη σε κάποια καταγγελία. Απαράδεκτη αμέλεια, γιατί η υπόθεση αφορούσε βασικό και κρίσιμο υλικό του Στρατού, για το οποίο το ΓΕΣ είχε ήδη πληρώσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά, επιπλέον, άφησε τον εαυτό του να δέχεται βέλη άδικων υπαινιγμών.

Μια μικρή παρένθεση

Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι.

Λαϊκή παροιμία

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω προσωπική άποψη, επιμένοντας ότι η διαφθορά στις Ε.Δ., στους εξοπλισμούς, εισέβαλε από πάνω προς τα κάτω.

Εφόσον ο πρωθυπουργός είναι έντιμος πατριώτης, αν έχει επιλέξει ως συνεργάτες όχι κεκραγμένους άρπαγες, τότε ουδείς υπουργός δύναται να παρανομήσει. Οταν ο πρωθυπουργός είναι μόνο αρχομανής και αρχολάγνος και εξαγοράζει την ανοχή των υπουργών του με οικονομικά ανταλλάγματα (εννοείτε ποιον εννοώ), τότε είναι συνένοχος ή εξαιρετικά βλαξ.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με έναν υπουργό, όταν μάλιστα δεν ζητάει μίζες από προμηθευτές.

Και η συνέχεια

Κάτω από την πλήρη συγκάλυψη των υπουργών Αμυνας, η αμαρτωλή σύμβαση προχωρούσε... Εκπληκτοι οι «κατώτεροι» ελάμβαναν εντολές να προχωρήσουν σε δοκιμές ενός υλικού εντελώς αναξιόπιστου. Η ΓΔΑΕΕ, αντί να ενεργήσει όπως έπρεπε, επιβάλλοντας ρήτρες, καθυστέρησε εξοργιστικά, προσφέροντας ευκαιρίες στον προμηθευτή να διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις και να κερδίζει προσφυγές, εισπράττοντας ρήτρες 30 εκατ. ―, αντί να έχει υποχρεωθεί να τις καταβάλει ο ίδιος και να επιστρέψει την τεράστια προκαταβολή!

Οταν ο κ. Βασιλάκος, που είχε περάσει ήδη (για να συνεχίσει την «παράδοση») στις υπηρεσίες του κ. Ε. Βενιζέλου (2009), αντελήφθη ότι η κατάσταση οδηγούσε σε φιάσκο, δεν δίστασε να «δώσει» τον τ. πεφιλημένο προϊστάμενό του, κ. Ε. Μεϊμαράκη, στον νέο. Με το Φ900/71412/18-Δεκ-09 έγγραφο, ενημερώνει το Γραφείο Βενιζέλου ότι ο θρυλικός φάκελος έχει απολεσθεί και δεν βρισκόταν ούτε στη ΓΔΑΕΕ ούτε στο Γραφείο του ΥΕΘΑ... Ουκ έστιν ώδε! Ανέστη... Ούτε στο ΓΕΣ είχε επιστραφεί!

Ο Ε. Βενιζέλος ή αλλιώς «Beni» είδε, φυσικά, αυτό το έγγραφο-βόμβα, αλλά ουδόλως συγχύσθηκε. Το έχωσε στο βάθος ενός συρταριού (όπως τη λίστα Lagarnd) και ο ίδιος ήξερε γιατί.

Μια μικρή... παράκαμψη

Ενα μικρό σκανδαλάκι, όπου εμπλέκονται και οι τρεις Ευάγγελοι (Μεϊμαράκης - Βασιλάκος - Βενιζέλος) και πνίγηκε κι αυτό όπως ο θρυλικός φάκελος.

Παρουσιάστηκε (επί «Beni») ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας PRATT- WHITNEY, κ. Σταυρακάκης, και κατήγγειλε ότι ένας κύριος, με το όνομα Χατζής, του είχε ζητήσει (επί εποχής Μεϊμαράκη) 200.000 ευρώ για να ξεμπλοκάρει κάποια ΑΩ. Ο Χατζής, άνευ λοιπών στοιχείων, είναι άγνωστος στο χώρο των προμηθειών, αλλά ακούστηκε ότι κάποιος συνώνυμός του υπηρετούσε στο Γραφείο Τύπου του υπουργού. Απλή σύμπτωση; Ο κ. Σταυρακάκης πρόσθεσε ότι συνηθιζόταν, σε κάθε υπόθεση ΑΩ, «αρμόδιοι» να ζητούν προμήθεια 2-3%. Βόθρος το υπουργείο Αμυνας την ωραία εκείνη εποχή!

Εξαλλος ο κ. Ε. Βασιλάκος, έστειλε επιστολή στην Ρ-W (28.06.10), με αίτημα παροχή λεπτομερειών για την υπόθεση Χατζή. Ολα αυτά κράτησαν 2-3 εβδομάδες. Μετά εξαφανίστηκε κι αυτή η υπόθεση, όπως ο θρυλικός φάκελος, με τις ευλογίες του «Beni», υποθέτω, που ασφαλώς ενημερώθηκε.

Τα πρόσφατα

Ο κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, επανελθών στον θώκο του ΥΦΕΘΑ, προς δυστυχία μερικών, και αναγνώσας το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» (03.08.14) για το θέμα, ζήτησε αμέσως να του παρουσιάσουν τον φάκελο. Εντός ολίγου του προσκομίσθηκε ένας ογκώδης φάκελος, οπότε διεξήχθη ο παρακάτω διάλογος, grosso - modo:

Αυτός είναι ο φάκελος;

Μάλιστα. Αλλά το αντίγραφό του.

Πού βρίσκεται το πρωτότυπο;

Χάθηκε το 2009 στο Γραφείο του κ. Μεϊμαράκη!!

Χαμογέλασε με σημασία ο υφυπουργός. Τι να κάνει; Να τηλεφωνήσει στον κ. πρόεδρο της Βουλής και επίδοξο ΠτΔ και να ρωτήσει ή στον εξοχότατο αντιπρόεδρο «Beni»;

Δεν είχαν περάσει, όμως, λίγες ημέρες, οπότε ο υφυπουργός δέχθηκε άλλη κεραμίδα. Η εταιρεία SONAK, που διώκεται για την υπόθεση, ακάθεκτη και θρασύτατη, απαίτησε είσπραξη τόκων καθυστέρησης 8 εκατ. ― για τα 30 εκατ. ― που είχαν επιδικασθεί σε αυτή επί Βασιλάκου! Πριν συνέλθει ο υφυπουργός, ένας επιτελής τού ανέφερε κάτι που τον έκανε να ζητήσει... αιθέρα!

SONAK ARMY

Η περί ης ο λόγος εταιρεία είναι η μόνη εν Ελλάδι και ίσως παγκοσμίως που διαθέτει ιδιωτική μονάδα 11 τεθωρακισμένων ΤΟΜΠ Μ113 και 10 φορτηγών STEYER. Της είχαν δοθεί να τοποθετήσει επάνω τα υλικά του Ηλεκτρονικού Πολέμου, αλλά, μετά το φιάσκο, αρνείται να τα επιστρέψει. Τα κρατά ως λάφυρα πολέμου. 15 ολόκληρα χρόνια, το υλικό έχει σχεδόν καταστραφεί. Ο ΥΦΕΘΑ διέταξε άμεση συντήρηση των... ερειπίων. Η «Κ.Ε.» φωτογράφισε, για του λόγου το αληθές, δύο από αυτά τα οχήματα, ή μάλλον τα υπολείμματά τους! Ζήτω το Εθνος!

Επίλογος

1. Οι τ. υπουργοί Αμυνας, κ.κ. Ε. Μεϊμαράκης και Ε. Βενιζέλος, αποτυχώντες οικτρά ως ΥΕΘΑ, ο πρώτος είναι πρόεδρος της Βουλής και επίδοξος ΠτΔ και ο δεύτερος αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ, που κυβερνά, στην ουσία, τη χώρα. Σιωπούν, δεν ομιλούν! Τα σκάνδαλα δεν τους ακουμπάνε... Δεν ενοχλούνται που ο Στρατός στερείται ενός βασικού οπλικού συστήματος, το οποίο το έχει μεγάλη ανάγκη και το οποίο έχει πληρωθεί με... καπέλο! Ούτε οι καταγγελίες Σταυρακάκη!

2. Σημειώνω απλώς ότι μια από τις πρώτες φροντίδες του κ. Ε. Βενιζέλου, όταν ανέλαβε υπουργός Αμυνας, ήταν να καλέσει τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου να τους συγχαρεί για την προσφορά τους στις Ε.Δ. και να τους διαβεβαιώσει ότι τους καλύπτει πλήρως και, στη συνέχεια, τον κ. Θ. Λιακουνάκο (20.07.10) για συνεργασία επί θεμάτων για την οποία ουδέν ανακοινώθηκε. Φταίει ο κ. Λιακουνάκος;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
ΓΕΕΘΑ