Έντυπη Έκδοση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στον εισαγγελέα (και) ο Μεϊμαράκης!

Ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος διαβίβασε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καυτούς φακέλους που φτάνουν ώς τον μυστηριώδη κ. Χατζή που ήθελε μίζα ακόμα και για νοσοκομείο...

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε προχθές ο υφυπουγός Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος μια υπόθεση, στο βάθος της οποίας βρίσκεται όγκος καταγγελιών κατά του τότε υπουργού Αμυνας, σημερινού προέδρου της Βουλής και αυριανού... Προέδρου της Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τρεις λόγους:

1. Διότι η υπόθεση αφορά και τα εξοπλιστικά προγράμματα και διαχείριση αμυντικών συστημάτων του υπουργείου.

2. Διότι στην υπόθεση που πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλων και επιτιθέμενος είναι ο πρώην υπαρχηγός Αεροπορίας και σημερινός βουλευτής Γιώργος Νταβρής.

3. Διότι ο κ. Λαμπρόπουλος ήταν και στο παρελθόν υφυπουργός Αμυνας και είχε στείλει παρόμοια υπόθεση στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή με βαρύτατο περιεχόμενο για τη διαχείριση των εξοπλιστικών επί υπουργίας Μεϊμαράκη.

Στα έγγραφα που στέλνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Λαμπρόπουλος περιλαμβάνονται: α) επιστολές του βουλευτή Νταβρή με σκληρότατο περιεχόμενο και για τον κ. Μεϊμαράκη και για την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, β) πρακτικά της Βουλής, στα οποία επίσης υπάρχουν τέτοιες βαριές καταγγελίες από τον κ. Νταβρή αλλά και άλλους πολιτικούς.

Στις επιστολές αυτές ο κ. Νταβρής αναφέρεται σε σκάνδαλα στα εξοπλιστικά αλλά και σε εγκληματική διαχείριση αμυντικών μυστικών πριν και μετά τον ηρωικό θάνατο του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη, ανοιχτά της Καρπάθου.

Οι επιστολές του Γ. Λαμπρόπουλου με ημερομηνία 11/9/2014 και του Γ. Νταβρή (2007 και 2008) προς τους τότε πρωθυπουργό, εισαγγελέα και αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που «ανάβουν φωτιές». Και ο Β. Μεϊμαράκης υπόλογος Οι επιστολές του Γ. Λαμπρόπουλου με ημερομηνία 11/9/2014 και του Γ. Νταβρή (2007 και 2008) προς τους τότε πρωθυπουργό, εισαγγελέα και αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που «ανάβουν φωτιές». Και ο Β. Μεϊμαράκης υπόλογος Κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 28 Αυγούστου 2014 ο κ. Νταβρής προκάλεσε τον υφυπουργό Αμυνας κ. Λαμπρόπουλο με επιστολή του, στην οποία τον «εξεβίαζε» με το δίλημμα «είτε εγώ ως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με τόσο υψηλή θέση και με κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας λέω ψέματα για ύπαρξη σκανδάλων και πρέπει να πάω στον εισαγγελέα, είτε αυτά που λέω είναι αλήθεια και είστε επίορκοι και δεν τα στέλνετε στον εισαγγελέα κάνοντας παράλληλα έρευνα».

Ο κ. Νταβρής στα πρακτικά της Βουλής αναφέρεται σε «αντισταθμιστικά αμαρτήματα».

Είναι τα περίφημα «αντισταθμιστικά ωφελήματα».

Στην ίδια συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Χατζηλάμπρου, καταγγέλλει ότι στους πίνακες που έδωσε η κυβέρνηση στα κόμματα έχουν εξαφανιστεί περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ από τα «αντισταθμιστικά αμαρτήματα» που προβλέπονται σε 85 συμβάσεις, οι οποίες στοίχισαν στο ελληνικό κράτος το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οπως αναφέρεται στα πρακτικά, το τρικ για να μη στοιχειοθετούνται τα αμαρτήματα είναι ότι χαρακτηρίζονται οι συμβάσεις και οι πληροφορίες για αυτές «απόρρητες», με αιτιολογία ότι δεν πρέπει να μάθουν οι εταιρείες τα μυστικά των αντιπάλων τους...

Μαζί με τα απόρρητα των εταιρειών, όμως, όπως είναι φανερό από τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, καταβάλλεται προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί γιατί δεν έγιναν τα αντισταθμιστικά που προέβλεπαν οι συμβάσεις και ποιοι «τσέπωσαν» τα 210 εκατομμύρια που λείπουν...

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηλάμπρου:

«...Ζητήσαμε έναν κατάλογο που αφορά τις ληγμένες συμβάσεις που αφορούν στα αντισταθμιστικά ωφελήματα γι' αυτό καταθέσαμε κατ' αρχήν έναν δικό σας πίνακα που τότε λέγατε ότι τα ληγμένα εξοπλιστικά προγράμματα είναι ύψους 2.9 δισ. ευρώ και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι (σ.σ.: το 2010) 300 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια το 2014 τα 300 εκατομμύρια εμφανίζονται να είναι 90 εκατομμύρια και αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη... Ποιες διευθετήσεις έγιναν στα τέσσερα αυτά χρόνια και σε ποια νομιμοποιητική βάση; Με ποιο τρόπο τα 300 εκατομμύρια έγιναν τώρα 90 εκατομμύρια; Το 2010 φτάξατε νόμο ακριβώς για να τακτοποιηθούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που είχαν λήξει και σέρνονταν από το 2001 και το 2003. Παρ'ότι φτάξατε το νόμο δεν έγινε τίποτα γιατί δεν μπήκαν υπογραφές. Και σας ρωτώ, ποια ήταν η εξέλιξη;».

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη Βουλή ο υπηρεσιακός βοηθός (Αδαμίδης) του υφυπουργού κ. Λαμπρόπουλου και του είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα θέματα θα σταλούν στον εισαγγελέα γιατί οι ευθύνες παραμένουν ακέραιες για τις συμβάσεις και τα αντισταθμιστικά που δεν υλοποιήθηκαν, καθώς ΔΕΝ υπήρξαν εγγυητικές επιστολές για όλες τις συμβάσεις και συνέδεσε ευθέως στα πρακτικά της Βουλής ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την υπόθεση της εταιρείας ΣΟΝΑΚ!!!

Αυτά τα πρακτικά πήγαν με την επιστολή Λαμπρόπουλου, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ.Ε.», στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έτσι συνδέεται αυτή η υπόθεση με την ήδη διενεργούμενη από τη Δικαιοσύνη έρευνα για την υπόθεση ΣΟΝΑΚ.

Στα πρακτικά της Βουλής, λοιπόν, οι υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι υπάρχουν συμβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί και έχει υποστεί ζημιά το Δημόσιο, αλλά αποκαλύπτονται και άλλες περιπτώσεις που θα ερευνηθούν, όπως αυτή με την υπερκοστολόγηση του νοσοκομείου 251 της Αεροπορίας, για την οποία ο κ. Χατζηλάμπρου λέει:

«Ο (βουλευτής της Ν.Δ.) κ. Νταβλούρος είχε κάνει ερώτηση για υπερκοστολόγηση και υπερκτίμηση 170% και άνω, και συνοδευτικά κείμενα αναφέρουν ότι η εταιρεία βεβαιώνει ότι ΔΕΝ κατασκεύασε τέτοιο έργο. Αλλά εμφανίζεται κάποιος Χατζής και θέλει 200.000 ευρώ για να υλοποιηθεί το έργο και να το αποδεχθεί το υπουργείο».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λοιπόν, πρέπει να ερευνήσει και ποιος είναι αυτός ο κ. Χατζής, έργο που δεν είναι καθόλου δύσκολο αφού ένα άνοιγμα των τηλεφωνικών επαφών της εποχής εκείνης μεταξύ εμπλεκομένων προσώπων από την εταιρεία (η αμερικάνικη Pratt & Withney με αντιπρόσωπο τον Χ. Σταυρακάκη) και το υπουργείο, και καταθέσεις από υπηρεσιακά και πολιτικά πρόσωπα πανεύκολα θα ταυτοποιήσουν τον κ. Χατζή.

Αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι είχε σχέση με το υπουργείο, με πολιτικά πρόσωπα και όντως ζήτησε χρήματα, ανοίγει ο ασκός...

Υπενθυμίζουμε ότι ο σημερινός υφυπουργός Αμυνας κ. Λαμπρόπουλος είχε στείλει καταγγελτική επιστολή στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για τα εξοπλιστικά και αυτό αποκαλύφθηκε στη Δικαιοσύνη από κατάθεση του τότε γενικού διευθυντή Εξοπλισμών κ. Βασιλάκου.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβρής στις επιστολές του κατηγορούσε με πολύ έντονο τρόπο την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας για εγκληματικό κουκούλωμα διαρροής απόρρητων αμυντικών μυστικών και συγκάλυψη ευθυνών και στα εξοπλιστικά και στο θάνατο του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη.

Οι επιστολές αυτές θα εξεταστούν τώρα από τον εισαγγελέα και θα συσχετισθούν με όλα τα παραπάνω.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Εισαγγελικές έρευνες
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Διαφθορά
ΓΕΕΘΑ