Έντυπη Έκδοση

ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ

«Ο δικός μου τζιχάντ» έχει και selfies

Εναν παράλληλο πόλεμο μέσω των social media διεξάγουν οι τζιχαντιστές. Προσελκύουν νέα μέλη, κυρίως νεαρά άτομα από την Ευρώπη, μιας και προωθούν το Ισλαμικό Κράτος ως το νέο Ελντοράντο, όπου το χρήμα ρέει άφθονο

Σε ένα άνευ προηγουμένου κοινό απευθύνονται οι τζιχαντιστές, χρησιμοποιώντας ευρέως τα κοινωνικά δίκτυα για να τρομοκρατήσουν, αλλά και να στρατολογήσουν νέα μέλη. Οι τζιχαντιστές πάντα είχαν τη δυνατότητα της αυτοπροβολής. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εκτελέσεις που έλαβαν χώρα κατά τον πόλεμο του Ιράκ την περίοδο 2003-2011, αλλά και τη δολοφονία του Αμερικανοϊσραηλινού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ στο Πακιστάν, το 2002, τώρα πλέον μέσα από πλατφόρμες, όπως το Twitter και το YouTube, επωφελούνται από ένα κοινό εκατομμυρίων χρηστών.

Η θρησκευτική κατήχηση δεν είναι πλέον αναγκαία. Υπάρχουν μηνύματα του τύπου «δεν έχω καμία δουλειά με το Ισλάμ, θα πάω να κάνω τον δικό μου τζιχάντ» και φωτογραφίες όπου οπλισμένοι νέοι μαχητές ανταλλάσσουν selfies Η θρησκευτική κατήχηση δεν είναι πλέον αναγκαία. Υπάρχουν μηνύματα του τύπου «δεν έχω καμία δουλειά με το Ισλάμ, θα πάω να κάνω τον δικό μου τζιχάντ» και φωτογραφίες όπου οπλισμένοι νέοι μαχητές ανταλλάσσουν selfies Το συγκλονιστικό βίντεο του αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του στο YouTube, το οποίο πολύ σύντομα το απέσυρε λόγω παραβίασης των προϋποθέσεων χρήσης του ιστότοπου. Το βίντεο, ωστόσο, όπως και στιγμιότυπά του σε φωτογραφίες, κυκλοφορούσε σε άλλα sites από λογαριασμούς τζιχαντιστών και των υποστηρικτών τους. Οι τελευταίοι έκαναν ευρεία χρήση του Twitter, ανεβάζοντας μάλιστα εικόνες από βασανιστήρια και άλλες πράξεις ταπείνωσης που είχαν διαπραχθεί από Αμερικανούς στρατιώτες στην ιρακινή φυλακή Abu Ghraib, ώστε να δικαιολογήσουν το βίαιο περιεχόμενο του βίντεο. «Η εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος είναι μια ηθελημένη στρατηγική. Δείχνοντας την κτηνωδία για την οποία είναι ικανό, το Ισλαμικό Κράτος, θέλει να φοβίσει τους εχθρούς του» αναφέρει στο Twitter ο Αμπού Μπακρ αλ-Τζαναμπί, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως «εξτρεμιστή». «Σκοπεύει να δημιουργήσει φόβο, τρόμο και μίσος» προσθέτει. Σε άλλο λογαριασμό αναφέρεται ότι «το Ισλαμικό Κράτος δεν θα αφήσει ζωντανό κανέναν μη μουσουλμάνο Αμερικανό πολίτη στον αραβικό κόσμο, εξαιτίας των χτυπημάτων του (προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα».

Η μαζική χρήση του Twitter για την προβολή τέτοιων μηνυμάτων ξεκίνησε μετά την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στις 8 Αυγούστου, οπότε εκατοντάδες λογαριασμοί άρχισαν να προβάλλουν απειλητικές εικόνες κατά της Αμερικής. Φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που κλαίνε αλλά και άλλες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έκαναν την εμφάνισή τους, καθώς και εικόνες πτωμάτων και διαμελισμένων σωμάτων.

«Η τρομοκρατία είναι εξ ορισμού μια επικοινωνιακή στρατηγική» εξηγεί ο Μαξ Εϊμπραμς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Northeastern University, σύμφωνα με τον οποίο η μαεστρία του Ισλαμικού Κράτους στα κοινωνικά δίκτυα έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτή της αλ-Κάιντα.

Οι στρατολογήσεις

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους νέους Ευρωπαίους τζιχαντιστές, οι οποίοι στρατολογούνται κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα - γεγονός που κάνει τη δουλειά των υπηρεσιών πληροφοριών ακόμα πιο δύσκολη.

Αυτού του είδους οι ιστότοποι χρησιμοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος ως εργαλεία προσηλυτισμού, επιτρέποντάς του όχι μόνο να προσελκύσει νέα μέλη αλλά και να τους απευθύνει πρακτικές συμβουλές για το πώς να φύγουν χωρίς να τραβήξουν την προσοχή των Αρχών ή της οικογένειάς τους. Στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι που προσηλυτίζονται αναχωρούν χωρίς καν να έχουν συναντήσει τζιχαντιστή και συνήθως η πρώτη φυσική επαφή γίνεται αφού τα νέα μέλη διασχίσουν τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ο Μαξ Εϊμπραμς σημειώνει ότι οι νεοσύλλεκτοι του Ισλαμικού Κράτους είναι συνήθως άνθρωποι νεαρής ηλικίας που έχουν λάβει μόρφωση στη Δύση και καταλήγει: «Υπάρχει το πλεονέκτημα ότι οι Δυτικοί εκτίθενται συνεχώς στα κοινωνικά δίκτυα και η πολύ καλή γνώση αγγλικών βοηθάει πολύ». Η Ντούνια Μπουζάρ, διευθύντρια του γαλλικού Κέντρου Πρόληψης Θρησκευτικών Παρεκτροπών που συνδέονται με το Ισλάμ, εξηγεί ότι η πορεία προς τη ριζοσπαστικοποίηση «ξεκινά από τη γνωριμία ενός πολύ ευαίσθητου νέου, που θέτει ερωτήματα για τις αδικίες, με μια ρητορική που τον μετατρέπει σε σωτήρα της ανθρωπότητας. Η κατήχηση ξεκινά κατά συστηματικό τρόπο από το Ιντερνετ». Ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπως διευκρινίζει αστυνομική πηγή, «οι περιπτώσεις (κατήχησης μέσω Ιντερνετ) πληθαίνουν σαν τα μανιτάρια και αφορούν όλο και περισσότερο κορίτσια».

Σύμφωνα με άλλη αστυνομική πηγή, έχει πλέον αλλάξει και ο τρόπος προσέγγισης. «Η θρησκευτική κατήχηση δεν είναι πλέον αναγκαία. Απόδειξη: βλέπουμε μηνύματα του τύπου "δεν έχω καμιά δουλειά με το Ισλάμ, θα πάω να κάνω τον δικό μου τζιχάντ". Φαίνεται ότι οι εξτρεμιστές προτιμούν να προωθούν το Ισλαμικό Κράτος ως το νέο Ελντοράντο, όπου το χρήμα κυλάει σαν ποτάμι».

Πράγματι, η εικόνα των Ευρωπαίων τζιχαντιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινείται σε αυτό το μήκος κύματος. Παρουσιάζονται ως μαχητές οπλισμένοι με Καλάσνικοφ που ανταλλάσσουν selfies χαμογελαστοί και απαθανατίζονται τρώγοντας πίτσα σε πολυτελείς βίλες που έχουν κατασχεθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτόματα η οποιαδήποτε ιδεολογία περνάει σε δεύτερο πλάνο.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το νέο κίνδυνο, οι κυβερνήσεις προτίθενται να πάρουν μέτρα. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας με κύριο θέμα την απειλή των ξένων τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Οι ΗΠΑ ευελπιστούν η συνάντηση αυτή να καταλήξει στη θέσπιση νομικού πλαισίου. Η Γερμανία έχει απαγορεύσει κάθε μήνυμα κειμένου, εικόνας ή ήχου σχετικό με το Ι.Κ. στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ στη Γαλλία η εθνοσυνέλευση συζητάει την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών μέτρων, με τη δυνατότητα αποκλεισμού των ιστοσελίδων που εξυμνούν την τρομοκρατία.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ιράκ
Διεθνής τρομοκρατία
Συρία
Πολεμικές επιχειρήσεις