Έντυπη Έκδοση

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ PHILIP MORRIS INTERNATIONAL ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Ανάσα ελπίδας δίνουν τα καπνά

Ο καπνός ξαναβάζει στο χάρτη και την ελληνική αγροτική τεχνολογία, στην οποία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μόνιμα μετεξεταστέο

ΠΟΙΟ ελληνικό προϊόν εξάγεται σε πάνω από 30 χώρες, άλλαξε την ιστορία μιας ολόκληρης περιοχής, ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί συνδικάτο με τη συμμετοχή Ορθοδόξων, Μουσουλμάνων κι Εβραίων, αλλά και να εκλεγεί, πρώτη φορά στα χρονικά, κομμουνιστής δήμαρχος στη χώρα μας;

Η απάντηση ακούει στο όνομα καπνός, ο οποίος στηρίζει ακόμη και σήμερα την τοπική οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού τα καπνά μπασμά ανατολικού τύπου είναι ολόκληρη ιστορία. Μαζί με τη σταφίδα δημιούργησαν το εξαγωγικό success story της εποχής. Οδήγησαν, έπειτα από συγκρούσεις, σε ισότητα στα μεροκάματα γυναικών-ανδρών, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις είχαν ακόμη και νεκρούς στην Καβάλα.

Αφορμή για μια περιήγηση στα ελληνικά καπνά -από το χωράφι του Βασίλη Μελενεκλή στην Προσοτσάνη Δράμας, τη μεταποιητική βιομηχανία Μισσιριάν, μέχρι το Μουσείο Καπνού στην Καβάλα- στάθηκε το ταξίδι με τη Philip Morris International (ΡΜΙ), η οποία έχει προχωρήσει στη συμφωνία για τα ελληνικά καπνά. Θεού θέλοντος, επενδυτικού κλίματος επιτρέποντος, η εταιρεία δίνει προοπτική σ' έναν κλάδο, ο οποίος, μόλις κόπηκαν οι επιδοτήσεις, κόντεψε να μαραζώσει. Ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς, αλλά νέα προϊόντα προοιωνίζονται, ίσως και μέσα στο 2015, τα πάνω κάτω στον κλάδο.

Απώλειες στην αγορά καπνού καταγράφονται στο 40% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα (2009-13), ενώ η ΡΜΙ είναι στο -9% στο εξάμηνο του 2014. Ωστόσο, τα ελληνικά καπνά τύπου μπασμά Ανατολικής Θράκης, καθώς είναι ανεκτίμητα από ποιοτικής άποψης, με δεύτερα της Σμύρνης, φαίνεται να έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Παρά την κακή φετινή χρονιά, λόγω βροχοπτώσεων, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πάμε σε βελτιωμένες καλλιέργειες. Εφαρμόζονται πλέον ορθές γεωργικές πρακτικές για λιγότερα λιπάσματα, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση και την παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου. Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερες επενδύσεις και υψηλότερο αρχικό κόστος για τον παραγωγό, μειωμένα εργατικά χέρια και μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη παραγωγή. Ο καπνός ξαναβάζει επιπλέον στο χάρτη και την ελληνική αγροτική τεχνολογία, στην οποία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μόνιμα μετεξεταστέο. Πιλοτικά προγράμματα εκτελούνται, ενώ μια από τις μηχανές πρόκειται να παραχθεί στη χώρα μας σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο της βόρειας Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, αφού η χώρα μας χρειάζεται να επενδύσει στη βελτίωση της αγροτικής τεχνολογίας, αντί να εισάγει διαρκώς πανάκριβα μηχανήματα και τρακτέρ που δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα και στο ελληνικό ανάγλυφο. Σε σημείο μάλιστα οι αγρότες να κάνουν διάφορες πατέντες, συχνά επικίνδυνες για τη ζωή τους.

Το ζήτημα της κοινοτικής οδηγίας που θα εφαρμοστεί το 2017, και με το οποίο η χώρα μας οφείλει να εναρμονιστεί, αναμένεται να δημιουργήσει νέες αναταράξεις στην αγορά του καπνού.

Η παγκόσμια εικόνα

Ο κλάδος του καπνού ουσιαστικά έχει περάσει σε παγκόσμια κλίμακα στις 4 μεγάλες εταιρείες του χώρου. Η ΡΜΙ, εκτός από τη συμφωνία με τον Παπαστράτο, συνεργάζεται και με την εταιρεία της οικογένειας Μισσιριάν, η οποία δραστηριοποιείται και στο χώρο των ξενοδοχείων με την ενοικίαση του Ιμαρέτ της Καβάλας (βακούφι της Αιγύπτου) και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας.

Ο αφρός του μπασμά παράγεται στα ορεινά της Ροδόπης, καθώς η παραγωγή του μπασμά χρειάζεται ελάχιστο νερό. Ομως, πολύ καλές παραγωγές έχουν Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα. Η ποιοτική διαφορά οφείλεται και στην ξήρανση στον ήλιο.

Ζήτηση στην αγορά έχουν και τα βιρτζίνια της Κατερίνης, ενώ τα τσεμπέλια Αγρινίου δεν φαίνεται σ' αυτήν τη φάση να συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον. Κατά τ' άλλα, οι μεγαλύτερες ποσότητες που καλλιεργούνται παγκοσμίως είναι ποικιλίας τύπου μπέρλεϊ, καπνά στα οποία η χώρα μας δεν είναι ανταγωνιστική.

Ο μεγαλύτερος παίκτης της παγκόσμιας αγοράς στην παραγωγή αλλά και στην αγορά καπνού είναι η Κίνα. Η νομοθεσία ευνοεί τον καπνό γενικά στις ασιατικές χώρες, όπου υπάρχει καπνός ακόμη και με γαρίφαλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Καπνοβιομηχανία
Τεχνολογία/Εφαρμογές