Έντυπη Έκδοση

Στα ΠΑΝΩ & στα ΚΑΤΩ τους

«...εάν ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει τον τρόπο να δουλέψει για το καλό της χώρας»

2,5% απώλειες στο Χρηματιστήριο

ΜΕ εβδομαδιαίες απώλειες 2-2,5% έκλεισε χρηματιστηριακά ένας κύκλος 5 συνεδριάσεων. Με τη λήξη του triple witching της Παρασκευής να αποτελεί ανοδική αφορμή για αντίδραση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1.135-1.140 μονάδες, με το Χ.Α. να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σημειωτέον πως την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, ισχυρή ανοδική κίνηση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο με αφορμή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία.

Rebalancing

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς από αύριο Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου τίθενται σε ισχύ οι ανακατατάξεις ευρωπαϊκών δεικτών. Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Eurobank εισάγεται στο δείκτη Euroxtoxx 600 και αναμένονται κινήσεις (εισροές) έως 45 εκατ. μετοχών από διεθνή χαρτοφυλάκια που κινούνται με οδηγό αυτόν τον δείκτη. Επίσης, από την προσεχή Δευτέρα στο δείκτη FTSE MPF All - World Index εντάσσεται ο ΟΠΑΠ αντικαθιστώντας τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στον ΟΠΑΠ αναμένονται κινήσεις έως 2 εκατ. μετοχών, ενώ στα ΕΛΠΕ υπολογίζεται ότι οι εκροές θα φτάσουν έως τα 700.000 τεμάχια.

Παράγωγα

ΜΕΧΡΙ τα χαμηλά των 358/357 μονάδων όπου και η τελευταία σημαντική στήριξη για τον FT25, διαμορφώθηκαν τα Συμβόλαια του δείκτη μέχρι και τη λήξη της Παρασκευής (19/9). Το σημαντικό μέρος των ΣΜΕ μετακυλήθηκε στον επόμενο μήνα (Οκτώβριος) στο εύρος των 358/357 έως τα επίπεδα των 375 μονάδων. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σημαντική ήταν η ενίσχυση για τις μετοχές των Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil αλλά και των ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, MIG, Ελληνικών Πετρελαίων κ.ά. Ανοδος και για τις μετοχές των ΙΚΤΙΝΟΥ, ΥΓΕΙΑ, Fourlis, Πλαστικών Θράκης, Ιντρακόμ, Αεροπορίας Αιγαίου.

Ο όμιλος ΟΠΑΠ

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ μία εβδομάδα η μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν μεταξύ των κερδισμένων του ταμπλό. Με κέρδη 25% από την αρχή του έτους, με 2,85% την προηγούμενη εβδομάδα ο τίτλος του Οργανισμού προσέλκυσε επενδυτικό ενδιαφέρον και με αφορμή το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το ιπποδρομιακό στοίχημα. Με ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων τα 8 ευρώ (στις 23/9/2013) και υψηλή τα 13,65 ευρώ (στις 12/6/2014) η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι από τις πλέον αγαπημένες επιλογές κυρίως των ξένων επενδυτών και παικτών. Στα 3,83 δισ. ευρώ η αποτίμηση του Οργανισμού. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως εάν την Τρίτη το ΤΑΙΠΕΔ κατακυρώσει το διαγωνισμό η μετοχή θα μπορούσε να συνεχίσει προς τα 13-13,20 ευρώ.

Εθνική - Finansbank

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ να προσλάβει επενδυτικές τράπεζες την επόμενη περίοδο με στόχο να εξεταστεί πιθανή δημόσια προσφορά μετοχών γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η Finansbank. Είχε προηγηθεί η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, που ανέφερε σε επιστολή της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ότι «στο πλαίσιο των ενεργειών του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, υλοποιεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πιθανή διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να αρχίσουν διαδικασίες επιλογής Χρηματοοικονομικών Συμβούλων». Με αγοραστές στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης (στις 19/9) η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε μέχρι τα 2,46 ευρώ. Κρίσιμη η βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 2,50 ευρώ. Στα 8,66 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, με δεύτερη την Πειραιώς που έχει χρηματιστηριακή αξία 8,55 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος ΟΤΕ

ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ παρουσίασαν σε θεσμικούς επενδυτές ο γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου Χαράλαμπος Μαζαράκης και ο διευθυντής Εξαγορών, Συγχωνεύσεων & Επενδυτικών Σχέσεων Ομίλου Ευρίκος Σαρσέντης, στο πλαίσιο του 9ου Ετήσιου Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο Λονδίνο. Οπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των επαφών, η συνολική μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 65% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα του ΟΤΕ, όχι μόνο εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του αλλά τον τοποθετούν και μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη. Η θετική αυτή εικόνα του ΟΤΕ επέτρεψε στις διεθνείς αγορές να χρηματοδοτήσουν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, την έκδοση ομολόγων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με ανταγωνιστικά επιτόκια. Στα 5,54 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΤΕ, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί 16,75% από την αρχή του έτους έναντι απωλειών 2,52% του Γενικού Δείκτη. «Εχουμε δει τα χειρότερα», τόνισε στο European Closing Bell του CNBC Europe ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. «Ως επιχειρηματίες βλέπουμε πώς κινείται η πραγματική οικονομία και πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα». Ο επιχειρηματίας τόνισε ότι πρόκειται για αργή και επίπονη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Σημείωσε, επίσης, πως οι βασικές πολιτικές που θα επηρεάσουν την επιστροφή της χώρας από την κρίση είναι οι ευρωπαϊκές. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, όμως το κέντρο βάρους παραμένουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, ανέφερε. «Για παράδειγμα η χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΚΤ βοηθάει την πραγματική ελληνική ανταγωνιστικότητα».

Η μετοχή στα 6,59 ευρώ έχει ενισχυθεί 15,35% από την αρχή του έτους. Η αποτίμηση της εισηγμένης στα 766 εκατ. ευρώ. Στα 590 ανέρχεται η χρηματιστηριακή αξία της ΜΕΤΚΑ.

Αθανασίου - Lamda Development

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η εκτίμηση του Οδυσσέα Αθανασίου (CEO της Lamda Development συμφερόντων Λάτση) πως «...εάν ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει τον τρόπο να δουλέψει για το καλό της χώρας». Παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν πολύ δύσκολο ο κ. Αθανασίου να έχει προχωρήσει σε τέτοιας βαρύτητας πολιτικού χαρακτήρα δήλωση χωρίς να είναι σε γνώση της πλευράς Λάτση.

Παρέμβαση της πλευράς Lamda Development σε πλήρη αντιδιαστολή με τη φοβική προειδοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού για τον κίνδυνο bank run στο ενδεχόμενο ανόδου στην εξουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους