Έντυπη Έκδοση

Ο Θοδωρής Δερέσκος στον αμπελώνα του, στους Γαργαλιάνους

Ο Διόνυσος στη Μεσσηνία

Οι ποικιλίες είναι γαλλικές, Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache Rouge, Chardonnay, Sauvignon Blanc, δεν λείπουν όμως και οι ελληνικές: ασύρτικο, αγιωργίτικο, ροδίτης και φιλέρι

ΜΕΣΑ Σεπτεμβρίου, στον αμπελώνα της οικογένειας Δερέσκου, που βρίσκεται στην παραδοσιακή αμπελουργική ζώνη της Μεσσηνίας, επικρατεί αναβρασμός. Είναι η εποχή του τρύγου και το οινοποιείο του κτήματος στη Φλόκα, στην κωμόπολη των Γαργαλιάνων, δουλεύει ασταμάτητα για τη συγκομιδή του Cabernet Sauvignon.

Επί ποδός είναι από το ξημέρωμα και ο 49χρονος Θοδωρής Δερέσκος, ιδιοκτήτης των 100 στρεμμάτων γης, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο. Πηγαινοέρχεται στα αμπέλια, βοηθά στην παραγωγή, έχει συνεχώς τον έλεγχο του αμπελώνα και παρακολουθεί κάθε στάδιο της οινοποιητικής διαδικασίας.

«Φέτος, αμπελουργικά ήταν μια κακή χρονιά, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Την περίοδο που μεγάλωναν τα σταφύλια ο καιρός δεν ήταν καλός και η παραγωγή είναι μειωμένη», τονίζει ο ίδιος, καθώς με ξεναγεί στο σύγχρονο οινοποιείο, στο «στρατηγείο» του κρασιού, όπου παράγονται 100.000 φιάλες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 60 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και 50 συμβεβλημένων. Οι ποικιλίες είναι γαλλικές, Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache Rouge, Chardonnay, Sauvignon Blanc, δεν λείπουν όμως και οι ελληνικές: ασύρτικο, αγιωργίτικο, ροδίτης και φιλέρι. «Τώρα θα βγει το καινούργιο κρασί Cabernet Sauvignon-Merlot "Αγριλιά"» λέει αναφερόμενος στην ετικέτα που πήρε το όνομά της από το τοπωνύμιο μιας μικρής αλλά δημοφιλούς καλλιεργητικής μονάδας του αμπελώνα.

«Το Cabernet Sauvignon είναι το αγαπημένο μου» λέει ο ίδιος και γεμίζει το ποτήρι. Δεν χρειάζεται να είσαι ο «Σπίλμπεργκ» του κρασιού για να αισθανθείς με την πρώτη γουλιά ότι οι τύποι εδώ δεν είναι τυχαίοι. Γι' αυτό και η πορεία του Κτήματος Δερέσκου είναι ανοδική μέσα στην κρίση.

«Στην αγορά πάμε πολύ καλύτερα τελευταία», ισχυρίζεται ο κ. Δερέσκος. Μέλημά του όλα αυτά τα χρόνια είναι να μην ανεβάσει τις τιμές και να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα. «Πού μάθατε από κρασιά;» τον ρωτάω. «Εδώ μέσα είναι το σχολείο μου», απαντάει και μου διηγείται πως όταν ήρθε στα χέρια του το κτήμα, το 1992, ήταν ένας 27χρονος τοπογράφος μηχανικός.

«Πρωτομπήκαμε με Cabernet Sauvignon. Αυτή η ποικιλία πάει πολύ καλά, όλα αυτά τα χρόνια. Αρέσει στον κόσμο». Ετικέτες του βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, σε κάβες και επώνυμα εστιατόρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Εξάγει στο Βέλγιο και τη Γερμανία, παλαιότερα και στον Καναδά.

«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι οι αμπελώνες», συνεχίζει ο κ. Δερέσκος. «Τα αμπέλια έχουν αντικατασταθεί με άλλες καλλιέργειες ή έχουν σταματήσει. Ο παραγωγός δεν τα καλλιεργεί γιατί δεν εισπράττει τα χρήματα που θα έπρεπε. Για μένα, λοιπόν, αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα μιας καλής σοδειάς», λέει κόβοντας ένα μικρό τσαμπί κατακόκκινο σταφύλι και ενώ μου προσφέρει να το δοκιμάσω. «Σταφύλια από καλό αμπελώνα. Αυτό είναι το στοίχημα. Δυστυχώς ο ελληνικός αμπελώνας δύσκολα κρατιέται. Οσο πάει και συρρικνώνεται»

«Επόμενος στόχος μου είναι να κάνω επισκέψιμο τον αμπελώνα» τονίζει ο ίδιος. Πρόθεσή του, «να προσφέρω εκτός από το κρασί, τοπικά προϊόντα και οινολογικές εμπειρίες», λέει και μου διηγείται ιστορίες για απογεύματα οινοποσίας και κατάνυξης, με παρέες από καλεσμένους Ελληνες και ξένους, στο χώρο του οινοποιείου. Φαίνεται πως έχει την εύνοια του θεού Διονύσου και το κτήμα και οι πολυτιμότεροι καρποί του που βρίσκονται μέσα στα φρέσκα δρύινα γαλλικά βαρέλια των 220 λίτρων -εκεί όπου τοποθετείται το κρασί που προορίζεται για παλαίωση.

***

Βόσκουν στα χωράφια της... γραφειοκρατίας

Τρέξτε και μαζέψτε... Ο λόγος για τους κτηνοτρόφους, που μετά την αλλαγή στη νομοθεσία για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (νόμοι 4056/12 και 4235/14) με την ερμηνευτική εγκύκλιο του γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχου Κορασίδη, χρειάζεται να κάνουν αγώνα δρόμου για να τις νομιμοποιήσουν. Αναλόγως την περίπτωση, χρειάζονται:

* Τίτλοι ιδιοκτησίας. Απλά μισθωτήρια κατατεθειμένα στην αρμόδια Εφορία, ιδιωτικά συμφωνητικά ή παραχωρητήρια (π.χ. από πατέρα σε γιο), δικαστικές αποφάσεις νομίμως μετεγγραμμένες, διοικητικές πράξεις παραχώρησης αν πρόκειται για νοικιασμένα από το Δημόσιο, συμβολαιογραφικές πράξεις δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς ή κληρονομητήρια. Αν δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομιμοποιητικό έγγραφο χρειάζεται να προσκομιστεί η δήλωση ΟΣΔΕ.

* Εγγραφα νομιμότητας κτηρίων. Αν πρόκειται για νομιμοποιημένα αυθαίρετα ή εγκαταστάσεις χρειάζεται να προσκομίζεται η απόφαση διατήρησης αυθαιρέτου που εκδίδεται από υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).

* Εγγραφα περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αυτά τα έγγραφα εξαρτώνται από τη δυναμικότητα της μονάδας και το είδος των εγκαταστάσεων, αν βρίσκονται μέσα σε περιοχή Natura ή όχι κ.ά.

Στο εξής η προσωρινή άδεια μετονομάζεται σε άδεια προέγκρισης εγκατάστασης κι εκδίδεται εντός τριών ημερών από την κατάθεση του φακέλου. Εφ' όσον είναι πλήρης ο φάκελος η άδεια προέγκρισης ισχύει μέχρι τρεις μήνες ή μέχρι δέκα, αν πρόκειται για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που εντάσσονται στο νόμο 998/1979.

Η άδεια εγκατάστασης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, εκδίδεται έπειτα από επιτόπιο έλεγχο μέσα σε διάστημα ενός έως τριών μηνών, εκτός αν πρόκειται για κτίσματα που υπάγονται στον 998/1979.

Προσοχή! Αν λήξει η προθεσμία και δεν τηρηθούν όσα προβλέπονται από το νόμο, η αίτηση αδειοδότησης για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις απορρίπτεται και τα κτήρια σφραγίζονται.

* Ποιο ελληνικό προϊόν κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βραβεία κι εντυπώσεις; Το εμφιαλωμένο νερό. Η Ηπειρώτικη Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε., η οποία για τρίτη συνεχή χρονιά κέρδισε τη διάκριση «National Champion» στο θεσμό των European Business Awards, στην κατηγορία «RSM Entrepreneur of the Year Award», που περνά μαζί με άλλες 60 ελληνικές επιχειρήσεις στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, στον οποίο έχουν πάρει μέρος 24.000 επιχειρήσεις από 33 χώρες, κατά 40% περισσότερες από πέρυσι, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Συνέδριο βιοϊατρικής διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Ερευνας και Ζώων Εργαστηρίου, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κτηνιάτρων Ζώων Εργαστηρίου, Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ιατρικής Ζώων Εργαστηρίου. Πληροφορίες: www.hsblas 2014.com

ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΡΕΣΚΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Επιχειρήσεις
Παραγωγοί
Οινοπαραγωγοί
Επιχειρηματικότητα