Ηλεκτρονική Έκδοση

Συρία: 70.000 Κούρδοι διέφυγαν σε ένα 24ωρο στην Τουρκία

Πολιορκία τζιχαντιστών σε κουρδική πόλη

Περίπου 70.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν καταφύγει από την Παρασκευή στην Τουρκία, διαφεύγοντας από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοινώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η πόλη Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά), τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη Συρία, είναι «πλήρως πολιορκημένη» από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία θέλει να ενισχύσει τον έλεγχό της σε ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

"Η Ύπατη Αρμοστεία ενισχύει τη δράση της για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας να έλθει αρωγός των περίπου 70.000 Σύρων που διέφυγαν αυτές τις τελευταίες 24 ώρες προς την Τουρκία", αναφέρει η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.

Εξάλλου, συνεχίζει η ανακοίνωση, "η τουρκική κυβέρνηση και η Ύπατη Αρμοστεία προετοιμάζονται για την ενδεχόμενη άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων επιπλέον τις προσεχείς ημέρες" καθώς οι μάχες συνεχίζονται.

Η Τουρκία άνοιξε την Παρασκευή τα σύνορά της για τους σύρους πρόσφυγες που άρχισαν την Πέμπτη να εγκαταλείπουν τον τομέα της πόλης Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά) που είναι περικυκλωμένη από τους μαχητές της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άιν αλ-Άραμπ, τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, δεν είχε μέχρι τώρα πληγεί ιδιαίτερα από τη σύγκρουση στη χώρα και περίπου 200.000 εκτοπισμένοι Σύροι είχαν βρει εκεί καταφύγιο, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Όμως η πρόσφατη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και η πολιορκία που οι ισλαμιστές μαχητές έχουν επιβάλει στην πόλη ώθησαν μεγάλο αριθμό κατοίκων, κυρίως Κούρδων, να διαφύγουν.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι από το βράδυ της Τρίτης έχουν καταλάβει περισσότερα από 60 χωριά στην περιοχή του Κομπανί, «προχώρησαν περισσότερο και βρίσκονται σε ορισμένα σημεία σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέρτων από την πόλη» δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εξαπολύοντας την επίθεση επί του Κομπανί, το Ισλαμικό Κράτος θέλει να εξασφαλίσει εδαφική συνέχεια σ' ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία. Η κουρδική πόλη βρίσκεται πράγματι στη μέση αυτής της ζώνης η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και εμποδίζει έτσι τις κινήσεις των τζιχαντιστών στα σύνορα.

Αν η οργάνωση καταφέρει να καταλάβει την Κομπανί, θα απειλήσει επίσης τις μεθοριακές περιφέρειες που βρίσκονται ανατολικότερα, όπως την κουρδική περιφέρεια του Καμισλί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Ιράκ