Έντυπη Έκδοση

Ολοι και όλα έχουν πάρει φόρα στην ανηφόρα

Καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν σταθερή (αλλά όχι ικανοποιητική ακόμα) άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να κάνει ένα ξέφρενο σπριντ στην οικονομική ανηφόρα της χώρας για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τελικό γύρο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πριν από την αυριανή συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στο Βερολίνο, το μέγαρο Μαξίμου έχει εξαπολύσει μια «καταιγίδα» ενημέρωσης για τερματισμό του Μνημονίου, έξοδο της τρόικας, διευθέτηση του χρέους, «άνεση» στο δανεισμό από τις αγορές, φοροελαφρύνσεις και ό,τι άλλο βάζει ο νους τού συγχυσμένου ανθρώπου.

Τα πάντα σκοντάφτουν βεβαίως στην επερχόμενη αξιολόγηση της τρόικας στο τέλος του μήνα, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί την εσωτερική κοινή γνώμη ότι θα τη ρίξει στα βράχια, αν οι τροϊκανοί επιμείνουν κατά γράμμα στην τήρηση των υπεσχημένων, δηλαδή στις βαριές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των σφυγμομετρήσεων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση (αν και έχει δεσμευθεί στις ανατροπές αυτές) δεν θέλει να τις υλοποιήσει.

Ζητεί, λοιπόν, από τους δανειστές να κάνουν τα... στραβά μάτια, ώστε να ολοκληρωθεί με βαθμό επιεικώς «μετρίως» ο έλεγχος της αξιολόγησης, να απελευθερωθεί η τελευταία δόση του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας και να λήξει το Μνημόνιο. Αγνωστες οι βουλές του Βερολίνου επ' αυτού.

Από την άλλη μεριά, αν δεν λήξει αξιοπρεπώς η αξιολόγηση, το ΔΝΤ δεν μπορεί να απελευθερώσει την επόμενη δόση και να συνεχίσει μόνο του το πρόγραμμά του μέχρι το 2016, για να αποδώσει τα υπόλοιπα 16 δισ.

Μυστηριωδώς πώς, το μέγαρο Μαξίμου καλλιεργεί την ιδέα (πάλι εντός των τειχών) ότι μπορεί κάλλιστα να απαλλαγεί μια κι έξω από την τρόικα (στα βήματα της Πορτογαλίας) και να καλύψει μόνη της η χώρα το δημοσιονομικό κενό του 2015-16 και ό,τι άλλο προκύψει, προσφεύγοντας με επιτυχία(;) στις αγορές με επιτόκιο γύρω στο 4,9%.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές (κυρίως οι κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τα δανεικά προς την Ελλάδα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους) πρέπει να βγάζουν θρόμβους ιδρώτα, στην προοπτική η Αθήνα να τα «θαλασσώσει» και να κινδυνεύσουν τα λεφτά τους. Αντιπροτείνουν, λοιπόν, ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού, με το δελεαστικό επιτόκιο του 2% για να είναι σίγουροι για την ευρωπαϊκή σφιχτή επιτήρηση της Αθήνας, ώστε το ελληνικό χρέος να μη χαθεί στις ανηφόρες.

Η Αθήνα επείγεται, βεβαίως, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, ώστε να κερδίσει χρόνο και χρήμα, για να ασχοληθεί το επόμενο διάστημα με την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι με τις ασφυκτικές αποπληρωμές των τόκων του μνημονιακού δανείου.

Ηδη η κυβέρνηση έχει πετάξει στο τραπέζι το συμβιβαστικό χαρτί της: «όχι» στο κούρεμα του χρέους (γνωρίζοντας ότι τα εθνικά Κοινοβούλια των δανειστών θα είναι αρνητικά), «ναι» σε μια ευπρεπή επιμήκυνσή του (80-100 χρόνια) μ' ένα χαμηλό επιτόκιο του 2%.

Τα κυβερνητικά αυτά σχέδια έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, πολλές τρύπες και άγνωστες ακόμα τις προθέσεις των δανειστών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα