Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΦΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Θέλουμε 24 δισ. για να διώξουμε τους δανειστές

Το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει πρόγραμμα εναλλακτικής χρηματοδότησης με επιτάχυνση του προγράμματος για έξοδο στις αγορές

Επικοινωνιακή αντεπίθεση εξαπολύει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντικρούσει τις όλο και αυξανόμενες πιέσεις από το εξωτερικό για την υπογραφή ακόμα ενός Μνημονίου. Την ίδια ώρα πληροφορίες από το εσωτερικό της θέλουν να είναι έτοιμη η «απομάκρυνση» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα που η κυβέρνηση μπορεί να βρει τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ χωρίς τα δάνεια της τρόικας!

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει  να βγαίνει στις αγορές κλείνοντας την καμπύλη  των αποδόσεων», δηλώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης  και προσπαθεί  να μας καθησυχάσει «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλείνοντας την καμπύλη των αποδόσεων», δηλώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης και προσπαθεί να μας καθησυχάσει Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας την ελληνική οικονομία σε σημείο που πλησιάζει να βγει από το τούνελ της κρίσης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει ανάγκη υπογραφής ακόμα ενός προγράμματος και η Ελλάδα θα μπορεί στο εξής να σταθεί στα πόδια της χωρίς τα δεκανίκια της τρόικας.

Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργηθεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες, τα χρήματα που θα χρειαστούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από εναλλακτικές πηγές, σε περίπτωση «αποχώρησης» του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, είναι τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί οι δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει το Ταμείο από το 2015 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθεί και το χρηματοδοτικό κενό που, σύμφωνα με τους δανειστές, προκύπτει από τα μέσα του 2015 και φθάνει τουλάχιστον τα 12 δισ. ευρώ.

Σε αυτά τα 24 δισ. ευρώ, δεν υπολογίζονται τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ που αφορούν δόσεις του Ταμείου για το 2014. Ωστόσο, ακόμα και για αυτές κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με απόλυτη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, από τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και το ΔΝΤ θα γνωρίζει ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα.

Τα 24 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση, μοιάζουν τεράστιο ποσόν σε σχέση με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα χωρίς να «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο το χρέος. Αγνωστο παραμένει και αν οι δανειστές θα δεχθούν να χαλαρώσουν τη «θηλιά» της χώρας, διακινδυνεύοντας να μην πάρουν πίσω τα δανεικά τους.

Εναλλακτικό σχέδιο

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει πρόγραμμα εναλλακτικής χρηματοδότησης, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για τα δανεικά της τρόικας.

Αυτό προβλέπει την επιτάχυνση του προγράμματος για έξοδο στις αγορές, αυξάνοντας παράλληλα και την περιοδικότητα με την οποία θα απευθύνεται σε επενδυτές με την έκδοση ομολογιακών εκδόσεων. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές, ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, με ένα 7ετές ομολογιακό δάνειο ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα ακόμα 1,5 δισ. ευρώ περιμένει από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων 18άμηνης διάρκειας, ενώ σχεδιάζει και νέες ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο διάστημα.

Ομόλογα και έντοκα γραμμάτια βέβαια δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει χέρι στα αποθεματικά φορέων του Δημοσίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμο δανεισμό συνολικού ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.

Προφανώς και τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να απεμπολήσει και τα 7,2 δισ. ευρώ που περιμένει από την τρόικα μέσα στο 2014 (3,7 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Στους υπολογισμούς που κάνει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, μετά τη συμφωνία που περιμένει για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μετακύλιση του χρέους και η μείωση του επιτοκίου θα φέρουν εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα μειώσουν το ύψος των δόσεων που καταβάλλει αυτή τη στιγμή.

Ολα τα παραπάνω μένουν να επιβεβαιωθούν, καθώς την τελευταία λέξη την έχει η τρόικα και κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί η Ε.Ε. να στηρίξει μόνη της την Ελλάδα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ και βέβαια χωρίς την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο με διαδοχικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, με τις οποίες άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και παράλληλα έλεγε ότι η επόμενη μέρα του προγράμματος βρίσκεται υπό εξέταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις στο Bloomberg, ο κ. Χαρδούβελης έσπευσε μέσω του ΑΠΕ να καθησυχάσει όσους χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του ως παραδοχή ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα νέο μνημονιακό κύκλο.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «είμαστε σε μια εποχή που το Μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλείνοντας την καμπύλη των αποδόσεων».

Μάλιστα, ο υπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει. Θα έχουμε ανάπτυξη σχεδόν 3% το 2015».

Τη φωτιά που άναψαν οι δηλώσεις του στο Bloomberg προσπάθησε να τη σβήσει και με δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής». Και εκεί ο κ. Χαρδούβελης ανάφερε ότι «ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Παράλληλα, εμφανίστηκε ενοχλημένος περισσότερο με τις πιέσεις που δημιουργούν στην πολιτική σκηνή η εκλογολογία και οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές, παρά με τις πιέσεις των δανειστών.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».

«Πλάτη» από τη Μέρκελ θα ζητήσει ο Σαμαράς

Λύση στα πρότυπα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θέλει η κυβέρνηση με αιχμή την έκδοση κρατικών ομολόγων

Οσο κι αν επισήμως το Μαξίμου χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, το τετ α τετ των δύο ηγετών θα αποτελέσει την κρίσιμη πολιτική διαπραγμάτευση, που θα καθορίσει εάν θα έλθει το τέλος της τρόικας ή της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός  θα επιδιώξει για όλα αυτά την πολιτική στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, θεωρώντας ότι έχει ήδη ένα σημαντικό σύμμαχο στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει για όλα αυτά την πολιτική στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, θεωρώντας ότι έχει ήδη ένα σημαντικό σύμμαχο στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ Η κυβερνητική ρητορική περί απαλλαγής από την τρόικα «σκοντάφτει» στην προβλεπόμενη παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μέχρι το 2016 και στην απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών να αφήσουν την Αθήνα χωρίς κάποια δημοσιονομική εποπτεία τα επόμενα χρόνια και άρα χωρίς νέο πακέτο βοήθειας, δηλαδή χωρίς ενός είδους Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει αυτούς τους σκοπέλους προτείνοντας την εφαρμογή και για την Ελλάδα μιας «ειδικής λύσης» στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες βγήκαν από τα δικά τους προγράμματα νωρίτερα από το προβλεπόμενο με την άδεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έκδοση δεκαετών ομολόγων και έχοντας δημιουργήσει κεφαλαιακά αποθέματα, που τους επέτρεψαν το δανεισμό με δικούς τους όρους. Επιθυμεί δηλαδή να πείσει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε νέο πρόγραμμα, ούτε τα χρήματα του ΔΝΤ, ώστε το διαζύγιο με την τρόικα να είναι συναινετικό.

Για να καταστεί όμως αυτό δυνατόν πρέπει η χώρα να επιστρέψει ξανά στις αγορές και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει διευθέτηση του χρέους, ώστε όχι μόνο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού αλλά και τα τοκοχρεολύσια από 5-6 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ. Η έναρξη έστω της συζήτησης για το χρέος το Νοέμβριο, ακόμη και εάν η οριστική απόφαση μετατεθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αποτελεί και ένα από τα κύρια αιτήματα της Αθήνας όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους, καθώς -μαζί με την αποχώρηση της τρόικας- αποτελεί βασικό στοιχείο στην αναζήτηση των 180 ψήφων για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει για όλα αυτά την πολιτική στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, θεωρώντας ότι έχει ήδη ένα σημαντικό σύμμαχο στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο κ. Σαμαράς χρειάζεται και τις πολιτικές «πλάτες» της κ. Μέρκελ προκειμένου να εξειδικεύσει τις γενικές και αόριστες εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων της ΔΕΘ στον προϋπολογισμό, η ψήφιση του οποίου διαφορετικά θα είναι ένα τεστ για γερά νεύρα.

Και ενώ στην Αθήνα οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, από τη γερμανική πρωτεύουσα άρχισαν να καταφθάνουν τα μηνύματα για τις «κόκκινες γραμμές» της γερμανικής πλευράς, που συζητά άλλωστε και από τη θέση του ισχυρού.

Η κ. Μέρκελ αναμένεται, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», να «επιπλήξει» τον κ. Σαμαρά για την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τις κακές επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση του Γερμανού αναλυτή και γνώστη των ελληνικών θεμάτων, δημοσιογράφου Νιλς Καντρίτσκε, στην «Deutsche Welle». Ο κ. Καντρίτσκε θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος και εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων, χωρίς ισοδύναμα.

Και ενώ δεν αποκλείει η κ. Μέρκελ να δείξει στον κ. Σαμαρά την «κατανόηση» που επιζητεί, διαπιστώνοντας ότι η πολιτική των τελευταίων ετών ήταν αναποτελεσματική, σημειώνει ότι «ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μπαμπούλας» για το γερμανικό πολιτικό κόσμο, καθώς στο Βερολίνο και ειδικά στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών -κυβερνητικού εταίρου εδώ και ένα χρόνο- δεν φοβούνται ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει τις σχέσεις Ελλάδας - Ε.Ε. «Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι, στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν», γράφει χαρακτηριστικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική