Έντυπη Έκδοση

Σχέδιο επιστροφής στο μέλλον

Ο Α. Σαμαράς θα μιλήσει με την Α. Μέρκελ για μια Ελλάδα που βάζει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και ξεκινά παρεμβάσεις για ανακούφιση των πολιτών

Επειτα από τέσσερα χρόνια επώδυνων θυσιών, η Ελλάδα εμφανίζεται στον προθάλαμο της εξόδου από τα μνημόνια, την ύφεση, την κρίση. Σ' αυτό επιμένουν τόσο ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός όσο και τα βασικά δημοσιονομικά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα, η έξοδος στις αγορές και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

 Προφανώς, υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και σοβαρές εκκρεμότητες, που αφορούν τόσο τις αξιώσεις των δανειστών και των εταίρων μας όσο και τα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Και βέβαια τίποτε απ' όλα αυτά δεν γίνεται από τη μια στην άλλη μέρα. Οριστική συνεπώς απάντηση δεν μπορεί να αναμένεται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι επόμενες μέρες κάτι θα δείξουν και οι μήνες που έρχονται θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία του τόπου. Θα κριθούν, άλλωστε, τόσο οι αντοχές όσο και οι κατευθύνσεις που θα πάρουν η οικονομία, η κοινωνία, αλλά και το πολιτικό σύστημα.

Αμεσος στόχος του πρωθυπουργού είναι να απαλλαγεί οριστικά η χώρα από τα μνημόνια. Ενώ, όμως, το ευρωπαϊκό τελειώνει στο τέλος του χρόνου, το Μνημόνιο με το ΔΝΤ φτάνει ώς τον Μάρτη του 2016 και συνδέεται με τη διάθεση άλλων 16 δισ. ευρώ στη χώρα. Και αυτό σημαίνει δύο επιμέρους στόχους: αφ' ενός να μην υπάρξει νέο ευρωπαϊκό Μνημόνιο και αφ' ετέρου να βρεθεί λύση για την εξασφάλιση των 16 δισ., προκειμένου να διακοπεί ώς τον Γενάρη και το Μνημόνιο με το ΔΝΤ. Το σχέδιο θεωρείται δύσκολο, αλλά ρεαλιστικό και η προετοιμασία του έχει, ήδη, αρχίσει.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει βέβαια και η διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους. Οπως διευκρίνισε, όμως, ο αρμόδιος υπουργός, δεν φαίνεται δυνατότητα νέου κουρέματος, αφού το 70% έχει περιέλθει στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα Κοινοβούλια της οποίας δεν θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο. Αναζητούνται επομένως βελτιωτικές ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης, της σταθεροποίησης και της μείωσης των επιτοκίων. Αλλωστε, όπως αναγνώρισε ευθέως και ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια σημαντική παράταση, συνδυασμένη με χαμηλότερα επιτόκια, μπορεί να ισοδυναμεί με ένα νέο κούρεμα.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι, όμως, και η θετική αξιολόγηση της τρόικας, που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα. Ενώ, ωστόσο, αναγνωρίζονται δημοσιονομικά αποτελέσματα καλύτερα και πιο γρήγορα από τα αναμενόμενα, εμφανίζονται σε εκκρεμότητα δεκάδες δράσεις και εγείρονται νέες αξιώσεις που δεν μπορεί να γίνουν δεκτές. Αλλα επώδυνα μέτρα -το είπε εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός- δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ληφθούν. Εξαντλήθηκαν, άλλωστε, τόσο οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας όσο κι εκείνες του πολιτικού συστήματος.

Εξίσου βέβαιο είναι πως τα βασικά προτάγματα της κυβέρνησης -όπως οι φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις- δεν γίνεται να εγκαταλειφθούν. Υπογραμμίζεται, άλλωστε, πως τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα αποτελούν στέρεη βάση για αποφάσεις που μπορούν να δώσουν ανάσα στην κοινωνία και να δρομολογήσουν την επιστροφή στο μέλλον. Η κυβέρνηση, παρ' όλο που δεν το φωνάζει, είναι αποφασισμένη όχι μόνο να προχωρήσει, αλλά και να μην αργήσει. Ο χρόνος, άλλωστε, μπροστά της οριοθετείται από τις συνταγματικές προθεσμίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και στενεύει ασφυκτικά.

Μ' αυτά τα δεδομένα, οι διαβουλεύσεις που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι ιδιαίτερης σημασίας. Προφανώς, δεν θα καταλήξουν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων αποφάσεων, καθώς ούτε θεσμικά ούτε πρακτικά είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να θέσει τα πάντα. Στη γραμμή που επίμονα τονίζει: Μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, βάζει μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης και ξεκινά τις παρεμβάσεις που ανακουφίζουν τους πολίτες της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο