Έντυπη Έκδοση

Απελευθερώθηκαν οι Τούρκοι όμηροι

Την απελευθέρωση των 49 ομήρων της που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ πέτυχε η Τουρκία, στο πλαίσιο μιας «προσχεδιασμένης επιχείρησης» της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει νωρίτερα πως η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έφερε ασφαλείς πίσω στη χώρα τους ομήρους, ανάμεσά τους το γενικό πρόξενο της Τουρκίας, παιδιά διπλωματών και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, χωρίς να κάνει γνωστό από πού έχει την πληροφορία, μετέδωσε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα. Μετέδωσε επίσης ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, στους οποίους περιλαμβάνονταν επίσης η σύζυγος του προξένου. Οι όμηροι είχαν απαχθεί τον Ιούνιο από το προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλης.

Ο Ερντογάν είπε πως επρόκειτο για μια μυστική επιχείρηση διάσωσης. Απέφυγε να πει όμως αν έγινε ανταλλαγή ομήρων. Από τον Ιούνιο, οι τουρκικές αρχές επαναλάμβαναν πως διατηρούν «επαφές» για να επιτύχουν την απελευθέρωση των πολιτών τους, χωρίς να κάνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ο πρωθυπουρός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συντόμευσε μια επίσημη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν για να ταξιδέψει στη Σανλιούρφα, όπου έφτασαν οι όμηροι, τους αγκάλιασε και μπήκε μαζί τους στο αεροπλάνο για την Αγκυρα. Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Νταβούτογλου για τη συνεργασία του, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει και να διατηρήσει το μεταξύ τους καλό κλίμα. Φυσικά έπλεξε και το εγκώμιο της ΜΙΤ.

Η ομηρία των 49 Τούρκων είχε αναγκάσει την Αγκυρα να μείνει εκτός των σχεδιασμών που εκπονεί η Ουάσιγκτον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι δεν θέλει να αναλάβει ρόλο πρώτης γραμμής στα σχέδια αυτά.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Συρία
Απαγωγές/Αιχμαλωσία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Τουρκία