Έντυπη Έκδοση

ΥΕΜΕΝΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ειρήνη -πρώτα- στα χαρτιά

Υπεγράφη χθες η ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες της οργάνωσης Ανσάρ αλ Αλάχ (Χούτι) με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά.

Οπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας Saba, «η συμφωνία ειρήνης και εθνικής συνεργασίας» υπογράφηκε από εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας παρόντος του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Τζαμάλ Μπενόμαρ.

Είχε προηγηθεί η κατάληψη της έδρας της κυβέρνησης και του κτηρίου της κρατικής ραδιοφωνίας στην πρωτεύουσα Σαναά από τους σιίτες αντάρτες, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό της χώρας Μοχάμεντ Μπασιντάουα να υποβάλει χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις δύο ισλαμικές οργανώσεις για κατάπαυση του πυρός, είχε αυξήσει τη σύγχυση που επικρατούσε σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα, μετά και τις κατηγορίες του πρωθυπουργού κατά του προέδρου Χάντι ότι «μονοπωλεί» την εξουσία.

Το Σάββατο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ με τους ηγέτες των δύο οργανώσεων, έπειτα από έκκληση του προέδρου της χώρας Χάντι για επίτευξη συμφωνίας με τους Χούτι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Παρότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στην υπογραφή της συμφωνίας για «έξοδο της χώρας από την κρίση», δεν είχε διευκρινιστεί εάν αυτή η συμφωνία θα περιελάμβανε και εκεχειρία στη Σαναά, όπου μεταφέρθηκαν οι μάχες από τα βόρεια της χώρας αλλά και την ημερομηνία της τελικής υπογραφής.

«Αυτή η συμφωνία θα είναι ένα εθνικής εμβέλειας έγγραφο, το οποίο θα προωθήσει την ειρηνική μετάβαση και θα θέτει τους όρους για μία εθνική συνεργασία, για ασφάλεια και σταθερότητα», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο απεσταλμένος Τζαμάλ Μπενομάρ. Κι ενώ αναμένονται οι τελικές υπογραφές από τις εμπόλεμες ομάδες, οι μάχες συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και χθες.

Οι βομβαρδισμοί και τα πυρά στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας ακούγονταν σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ οι εχθροπραξίες δεν σταμάτησαν στη διάρκεια της νύκτας παρά τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που κηρύχθηκε από τις Αρχές σε τέσσερις συνοικίες της βόρειας Σαναά.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υεμένη