Έντυπη Έκδοση

Επενδύσεις για την ανάπτυξη ανακοινώνει η G20

Νέα μέτρα, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές, ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στην Αυστραλία, με στόχο να αυξήσουν την αξία του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα επιπλέον, μέχρι το 2018.

Ταυτόχρονα σχεδιάζουν ένα νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους, προς εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

Μέσα σ' ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιπλέον πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχαν ορίσει το Φεβρουάριο οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνάντησή τους στο Σίδνεϊ.

«Προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 1,8% επιπλέον», αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της G20 έπειται από μια διήμερη σύνοδο στο Κερνς.

Εν όψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, οι υπουργοί Οικονομικών δεσμεύονται να συνεχίσουν τον προσδιορισμό μιας νέας σειράς επιπλέον μέτρων για την επίτευξη του κοινού στόχου της ανάπτυξης, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι υπουργοί συμφώνησαν σε «μια πρωτοβουλία υπέρ των υποδομών» για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, οι προβλέψεις για την οποία αναθεωρήθηκαν πρόσφατα προς τα κάτω, για τα δύο επόμενα χρόνια.

«Η επένδυση είναι πρωταρχικής σημασίας για να ενισχυθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της G20 όπου διευκρινίζεται πως η πρωτοβουλία θα συμπεριλάβει μέτρα-κλειδιά για την ανάπτυξιακή στρατηγική ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι σχεδιάζουν ένα νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών, με στόχο την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, κάλεσε χθες τις χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη που χάνει έδαφος.

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανάπτυξη
Επενδύσεις
Σύνοδος G20
ΟΟΣΑ