Έντυπη Έκδοση

Μηνύματα από την Ελισάβετ, αλλά και τον Σάλμοντ

Με το σύνθημα «το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ», παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σκοτίας, μετά την ήττα τού «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ απηύθυνε ενωτικό μήνυμα σε όλους τους Βρετανούς.

«Για εμένα η περίοδος που υπήρξα ηγέτης έχει σχεδόν τελειώσει αλλά για τη Σκοτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ», δήλωσε ο Αλεξ Σάλμοντ στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

Ο πρώτος υπουργός της Σκοτίας πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στο ετήσιο συνέδριό του τον Νοέμβριο και κατόπιν θα παραιτηθεί από το θώκο του «πρωθυπουργού».

Μετά τη νίκη του «όχι», την περασμένη Πέμπτη, η βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε το λαό της Βρετανίας να ενωθεί. «Γνωρίζοντας τον σκοτσέζικο λαό, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Σκοτσέζοι, όπως και οι άλλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ικανοί να εκφράζουν ισχυρές πεποιθήσεις και στη συνέχεια να συνενώνονται και πάλι, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και υποστήριξης, να εργάζονται εποικοδομητικά για το μέλλον της Σκοτίας και όλων των περιοχών της χώρας», ανέφερε η βασίλισσα στο γραπτό μήνυμά της και συνέχισε: «Τώρα, καθώς προχωράμε προς τα εμπρός, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι παρά τις διάφορες απόψεις που εκφράστηκαν το κοινό μας στοιχείο είναι η διαρκής αγάπη μας για τη Σκοτία και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που μας ενώνουν όλους».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η διευρυμένη αυτονομία που υποσχέθηκε στους Σκοτσέζους.

* Η Βουλή της Καταλονίας (όπου περίμεναν με πολύ ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του σκοτσέζικου δημοψηφίσματος) ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, τον νόμο που επιτρέπει τη διεξαγωγή «διαβούλευσης» για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, παρακάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις που έχει η κεντρική ισπανική κυβέρνηση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος το οποίο θέλει να προκηρύξει για την 9η Νοεμβρίου ο Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας. Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει το νόμο.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σκοτία