Έντυπη Έκδοση

Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΧΩΡΕΙ * ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2015

Ξανά σχολείο η «Βίλα Αμαλία»

Το ιστορικό κτήριο της «Βίλας Αμαλία», στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, ξαναγίνεται... σχολείο.

Στο ιστορικό κτήριο θα εγκατασταθεί το 67ο Γενικό Λύκειο, που σήμερα φιλοξενείται στην Αγ. Μελετίου, για το οποίο καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 11.200 ευρώ Στο ιστορικό κτήριο θα εγκατασταθεί το 67ο Γενικό Λύκειο, που σήμερα φιλοξενείται στην Αγ. Μελετίου, για το οποίο καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 11.200 ευρώ Στο ιστορικό σχολείο, μεταξύ των αποφοίτων του οποίου συγκαταλέγονται άνθρωποι όπως ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, κ.ά., θα εγκατασταθεί το 67ο Γενικό Λύκειο, που σήμερα φιλοξενείται σε κτήριο στη συμβολή των οδών Αγ. Μελετίου και Νεκταρίου και για το οποίο καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 11.200 ευρώ! Το κτήριο τα τελευταία 20 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη και εκκενώθηκε έπειτα από επιχείρηση των ΜΑΤ τον Ιανουάριο του 1913.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ανακατασκευή της «Βίλας Αμαλία», ως σχολείου, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 2.664.399,98 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και πρόκειται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2015. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014, οπότε και υπογράφηκε η τελική σύμβαση.

Οι προδιαγραφές ασφαλείας που έχει θέσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων επέβαλαν την εκ βάθρων ανακατασκευή του κτηρίου, με διατήρηση και ανακαίνιση του εξωτερικού περιβλήματος, όπως γίνεται σε διατηρητέα, νεοκλασικά κτήρια, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες χρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι εγκεκριμένες μελέτες του ΟΣΚ περιλαμβάνουν νέα διαρρύθμιση των δύο κτηρίων, ενοποίησή τους εσωτερικά σε όλες τις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο και όροφος), ενίσχυση των εξωτερικών τοίχων και κατασκευή τοιχωμάτων με σκυρόδεμα, ανακατασκευή των ξύλινων κουφωμάτων, κατάργηση της στέγης στο ένα κτήριο και αντικατάστασή της με δώμα, τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων και συμπλήρωση με ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

Οπως αναφέρεται στο σημείωμα της Διεύθυνσης Σχολικών Κτηρίων του Δήμου Αθηναίων, «η κατ' αρχάς αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων και έπειτα η λειτουργική τους επανάχρηση, αποτελεί επένδυση στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα γι' αυτά τα κτήρια δημόσιου χαρακτήρα, γιατί τα αναγεννημένα κτήρια θα λειτουργήσουν σαν γεννήτριες αστικής ανανέωσης με αντίκτυπο στην μικροοικονομία της γειτονιάς και κατ' επέκταση την οικονομία της πόλης. Το νέο σχολικό συγκρότημα θα λειτουργήσει σαν "μοχλός" που κινητοποιεί με τη σειρά του τον ιδιωτικό τομέα της περιοχής... Η διαχείριση και αξιοποίηση αυτού του κτηριακού αποθέματος με την πολυκύμαντη ιστορία ενός αιώνα, αποτελεί πρόκληση, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη διαμόρφωση στρατηγικών ανάπτυξης για την πόλη, σήμερα που η ανάγκη συνολικής αναβάθμισής της προβάλλει πιο έντονα από ποτέ».

Το 67ο Γενικό Λύκειο σήμερα φιλοξενείται σε κτήριο με συνολικό εμβαδόν 988 τ.μ. και το σχολικό έτος 2013-2014 είχε 163 μαθητές. Το νέο σχολείο θα έχει χωρητικότητα 180 - 200 μαθητών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδεία
Σχολεία
Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις
Ναοί/Ιστορικά κτίσματα