Έντυπη Έκδοση

Από μηδενική βάση του χρόνου οι μετεγγραφές

Το αδιέξοδο του «πειράματος» των μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια καταφάνηκε περίτρανα στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα καίρια ζητήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σε άρτιο κλίμα.

Σύμφωνα με πρυτάνεις, ο παρευρισκόμενος υπουργός Παιδείας Ανδ. Λοβέρδος αναγνώρισε ότι η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, δεν πρόκειται να ισχύσει άλλη χρονιά το μέτρο των μετεγγραφών, μετά το φετινό αλαλούμ, που έφερε σε δύσκολη θέση χιλιάδες οικογένειες.

Ενα άλλο ζήτημα που έθεσαν οι πρυτάνεις αφορούσε τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και, ως εκ τούτου, την αδυναμία λειτουργίας τους και ζήτησαν η επιπρόσθετη χρηματοδότηση να προκύψει για το 2015. Πράγματι, η επιπρόσθετη χρηματοδότηση προβλέπεται για το 2015, όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός, και τους έθεσε υπόψη τα επιπλέον ποσά που χορηγήθηκαν για το 2014. Ετέθη επίσης το ζήτημα της μείωσης της γραφειοκρατίας ως προς τα οικονομικά των Ιδρυμάτων τα οποία απεμπλέκονται, καθώς οι ΕΛΚΕ έχουν βγει πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ αναμένεται να ρυθμιστεί και νομικά το θέμα με το επερχόμενο νομοσχέδιο.

Διαθεσιμότητα υπαλλήλων

Ως προς τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, μετά και την αξιολόγηση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση), υπήρξε η σύμφωνη γνώμη ότι έγινε σωστή διαχείριση του θέματος, αναμένεται ωστόσο η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Για το μείζον ζήτημα των μετεγγραφών συμφωνήθηκε να ζητηθεί και η γνώμη της ΑΔΙΠ και να συζητηθεί εκ νέου εν όψει της επόμενης χρονιάς. Ως προς τους λιμνάζοντες φοιτητές, υπήρξε σύμπνοια για την αποκατάσταση του κύκλου σπουδών. Τέθηκαν ακόμη επί τάπητος οι περικοπές στο πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ, για τις οποίες είναι αντίθετα τα Πανεπιστήμια και η αποψίλωση των Ιδρυμάτων από διδακτικό προσωπικό.

Ο υπουργός πρότεινε να αξιοποιηθούν οι ομότιμοι καθηγητές για τη διδασκαλία των μαθημάτων κατόπιν απόφασης του οικείου τμήματος, ωστόσο οι περισσότεροι εκ των πρυτάνεων ήταν αρνητικοί ή επιφυλακτικοί. Οι πρυτάνεις έθεσαν το θέμα της χρήσης των ταμειακών υπολοίπων για τους υποτρόφους για το οποίο, όπως τους ενημέρωσε ο υπουργός, δεν χρειάζεται τροπολογία.

Ακόμα, ο υπουργός έθεσε υπόψη στο σώμα των πρυτάνεων την τροπολογία η οποία θα ισχύσει από 1ης.1.2015 και θα δίνει στα Ιδρύματα της ευχέρεια να αποφασίζουν μόνα τους για τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα, η οποία έγινε αποδεκτή από όλους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδεία
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας