Έντυπη Έκδοση

Αλλεπάλληλες δονήσεις σε Αχαΐα-Αιτωλοακαρνανία

Στο ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύουν» Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς σημειώνονται αλλεπάλληλες δονήσεις το τελευταίο 48άωρο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και προβληματισμό στους σεισμολόγους. Επίκεντρο των σεισμών είναι η ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα μικροσεισμική δραστηριότητα στον Πατραϊκό κόλπο, μεταξύ Ναυπάκτου και Ρίου.

Ειδικότερα, στις 03.45 του Σαββάτου σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση, η οποία, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μισή ώρα αργότερα σημειώθηκε δεύτερη δόνηση, η οποία είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση από την ίδια περιοχή, η οποία είχε ένταση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τις δύο σεισμικές δονήσεις. Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην Πάτρα, τη Ναύπακτο, το Ρίο, το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Μετά τις δύο προαναφερόμενες σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν και άλλες, μικρότερου μεγέθους, οι οποίες έγιναν αισθητές κυρίως στις περιοχές της Ναυπάκτου και του Ρίου.

Πάντως σύμφωνα με τον ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρα Γεράσιμο Χουλιάρα στο zougla.gr, «κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν αυτή αποτελεί μια προσεισμική ακολουθία ή αν το φαινόμενο θα ησυχάσει ύστερα από λίγες ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνες & μελέτες
Σεισμοί