Έντυπη Έκδοση

ΔΕΚΑΩΡΗ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ, 32 ΩΡΕΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Καταρρέει το Ιπποκράτειο

Στάσεις εργασίας ξεκινούν από σήμερα ώς την Παρασκευή οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που ζητούν να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και να πληρωθούν οι εφημερίες που έχουν κάνει. Ζητούν να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο της διοίκησης του νοσοκομείου όσο και της διοικητού της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τους οποίους καλούν να παραιτηθούν.

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Επισημαίνεται ότι οι γιατροί του νοσοκομείου προσέφυγαν ήδη στον εισαγγελέα ζητώντας τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών όσων, με πράξεις ή παραλείψεις, οδήγησαν το νοσοκομείο σε κατάρρευση.

Οι γιατροί θα προχωρήσουν σε 4ωρες στάσεις εργασίας, από τις 8 το πρωί ώς τις 12 το μεσημέρι, ενώ ταυτόχρονα θα αποκλείσουν το ταμείο του νοσοκομείου ώστε να μην καταβάλλεται από τους ασθενείς το «εισιτήριο» των 5 ευρώ.

Οπως λένε, το προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα υλικά, ενώ αυξάνεται η πολύωρη απλήρωτη εργασία, η οποία οδηγεί τους γιατρούς σε εξάντληση, κάτι που είναι επικίνδυνο, κυρίως για τους ίδιους τους ασθενείς. Καταγγέλλουν ότι στις γενικές εφημερίες ο χρόνος αναμονής των ασθενών ξεπερνά ακόμη και τις 10 ώρες. Παράλληλα, οι ειδικευόμενοι γιατροί υποχρεώνονται να κάνουν παραπάνω από μία εφημερία την εβδομάδα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εργάζονται συνεχόμενα μέχρι και για 32 ώρες, ή να εργάζονται ώς και 90 ώρες την εβδομάδα.

Κι ενώ οι εφημερίες αυξάνονται, οι ειδικοί γιατροί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες που έχουν εργαστεί από το 2010, με τα οφειλόμενα ποσά να αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 15.000 ευρώ, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί διεκδικούν την αμοιβή για εφημερίες που έχουν εργαστεί επί 7 μήνες.

Στο εξωτερικό

Οι συνθήκες εργασίας, λένε, κάνουν πολλούς γιατρούς να φεύγουν στο εξωτερικό και, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν, μόνο πέρσι από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν στο εξωτερικό 1.200 γιατροί.

Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου, οι συνθήκες είναι πλέον απαράδεκτες καθώς η ορθοπεδική κλινική διαθέτει μόνο 2 γιατρούς, στο ακτινολογικό δεν υπάρχει αρκετό φιλμ για ακτινογραφίες και οι γιατροί αναγκάζονται να ιεραρχούν τα περιστατικά. Ο ηλικίας 25 ετών αξονικός τομογράφος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης αναλώσιμων. Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων έχει μειωθεί κατά 60%, ενώ υπάρχουν πλέον ελάχιστοι νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι και τραυματιοφορείς. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ελαστικά γάντια και σύριγγες. Το ενδοσκοπικό εργαστήριο γαστρεντερολογίας δεν έχει ενδοσκόπια, οπότε οι ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται με εξετάσεις που κοστίζουν από 2.000 ώς 3.000 ευρώ. Στην αιμοδοσία απέμειναν μόνο 3 από τους 11 ειδικούς γιατρούς.

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης, «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κατεδάφισης αυτού που κάποτε ονομάζαμε Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το γνωρίζουμε εμείς που εργαζόμαστε σε αυτό αλλά πολύ περισσότερο το γνωρίζουν οι πολίτες. Η πρωτοβάθμια φροντίδα έχει σχεδόν καταργηθεί. Νοσοκομεία κλείνουν, στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει τρία, ενώ όσα βρίσκονται σε λειτουργία είναι σε μαρασμό. Κλινικές θα κλείσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με δύο γιατρούς. Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η απλήρωτη εργασία που αφορά εφημερίες από το 2010, ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων» αποτελούν μία συνοπτική περιγραφή της κατάστασης από τον Στρατή Πλωμαρίτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινητοποιήσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Υγεία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Συνθήκες εργασίας
Θεσσαλονίκη
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Εργασιακά θέματα