Έντυπη Έκδοση

Δεσμευτική προσφορά Γερμανών για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Η Fraport βλέπει ισχυρό αντίπαλο τους Γάλλους της Vinci

Μετά την κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ - Corporacion America, η γερμανική Fraport ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τα περιφερειακά αεροδρόμια, η οποία έχει οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Fraport (λειτουργεί περίπου 14 αεροδρόμια παγκοσμίως, με σπουδαιότερο το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης) έχει συστήσει κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος σημειώνεται ότι κατέχει το 5% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Οπως μετέδωσε το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Stefan Schulte, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η διαχειρίστρια του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης στοχεύει σε διαγωνισμούς που αφορούν μικρότερα περιουσιακά στοιχεία, καθώς θεωρεί ότι, με τον τρόπο αυτόν, υπάρχουν καλές ευκαιρίες να αναδειχθεί νικήτρια.

Η Fraport συμμετείχε σε μια σειρά διαγωνισμών για τη διαχείριση μεγάλων αεροδρομίων σε Τουρκία, Βραζιλία και Πορτογαλία, οι οποίοι όμως έληξαν με την επικράτηση ανταγωνιστών της.

«Εμείς θα υποβάλουμε προσφορά στην Ελλάδα, γιατί βλέπουμε μια καλή ευκαιρία να κερδίσουμε», σημείωσε ο κ. Schulte. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι ισχυρότεροι διεκδικητές των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων θα είναι τα σχήματα Corporacion America-ΜΕΤΚΑ, Vinci-Ελάκτωρ και Fraport-Κοπελούζος.

Στο διαγωνισμό για τα περιφερειακά, αρχικό ενδιαφέρον έχουν επιδείξει η εταιρεία Aeroport De La Cote d'Azur, η κοινοπραξία J&Ρ Αβαξ - Zurich Airport, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η κοινοπραξία Fraport - όμιλος Κοπελούζου, η σύμπραξη Vinci - Ελλάκτωρ, η κοινοπραξία Corporacion America - ΜΕΤΚΑ και ο όμιλος Advent, οι οποίοι μπορούν να συνασπιστούν μεταξύ τους.

Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια των Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ήδη αυξημένο, καθώς, εκτός της ανάκαμψης που παρουσίασαν τα αεροδρόμια, το 2014, με την έκρηξη του τουρισμού, η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις της χώρας, αφού συνοδεύεται και με επενδύσεις τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αεροδρόμια
Διαγωνισμοί /Συμβάσεις έργων
Επενδύσεις