Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ WALL STREET ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Η Alibaba στη «σπηλιά» της Νέας Υόρκης

Σε μόλις 25 λογαριασμούς πήγαν οι μισές από τις 320,1 εκατ. μετοχές που διέθεσε η εταιρεία ** Αν συμμετείχε στον S&Ρ 500, θα ήταν η 23η μεγαλύτερη και η 2η μεγαλύτερη τεχνολογική

Την πλευρά του Ατλαντικού επέλεξαν οι Κινέζοι για να εισβάλουν στις ΗΠΑ. Η εισαγωγή της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) στην αμερικανική ιστορία, καθώς η κινεζική εταιρεία κατάφερε να εγγράψει το ποσόν-ρεκόρ των 21,8 δισ. δολαρίων στην πρώτη διάθεση μετοχών της στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, ξεπερνώντας το ρεκόρ της Visa με 17,9 δισ. δολάρια από την ΙΡΟ του 2008.

«Δεν δουλέψαμε τόσο σκληρά για να γίνουμε ένα μάτσο τουχάο», έγραφε τον Ιούλιο σε e-mail προς τους υπαλλήλους του ο Μα, αναφορικά με την ΙΡΟ και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η υπερσυσσώρευση πλούτου στην κοινωνία του Χανγκζού. «Τουχάο» στην κινεζική αργκό σημαίνει τον άξεστο νεόπλουτο «Δεν δουλέψαμε τόσο σκληρά για να γίνουμε ένα μάτσο τουχάο», έγραφε τον Ιούλιο σε e-mail προς τους υπαλλήλους του ο Μα, αναφορικά με την ΙΡΟ και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η υπερσυσσώρευση πλούτου στην κοινωνία του Χανγκζού. «Τουχάο» στην κινεζική αργκό σημαίνει τον άξεστο νεόπλουτο Αναμένεται δε να πιάσει τα 25 δισ., σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας (22,1 δισ. δολάρια το 2010 στο χρηματιστήριο της Σανγκάης), αν οι ανάδοχοι της έκδοσης εξασκήσουν το δικαίωμα διάθεσης περισσότερων μετοχών.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, η εταιρεία διέθεσε 320,1 εκατ. μετοχές, έκαστη στην τιμή των 68 δολαρίων, με τις μισές να πηγαίνουν σε μόλις είκοσι πέντε λογαριασμούς, φέρνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 167,6 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη Standard & Poor's Capital IQ, η κεφαλαιοποίηση και των 154 αμερικανικών επιχειρήσεων που εισήχθησαν φέτος ανέρχεται στα 180,5 δισ. δολάρια. Ολα αυτά τη στιγμή η Wall Street σπάει κάθε ρεκόρ, με 15 τρισ. δολάρια να έχουν προστεθεί στην αξία των μετοχών τα τελευταία έξι χρόνια.

Κάπως έτσι, η εταιρεία που ελέγχει το 80% του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας γίνεται η 36η μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο. Αν και μπήκε με φόρα στο «μεγάλο ταμπλό» του NYSE, η Alibaba είναι κινεζική εταιρεία και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο δείκτη S&Ρ 500. Αν συμμετείχε, θα ήταν η 23η μεγαλύτερη και μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής η δεύτερη μεγαλύτερη τεχνολογική πίσω από την Google.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Facebook τον Μάιο του 2012 -όπου πουλήθηκαν 421,2 εκατ. μετοχές και αντλήθηκαν 16 δισ. δολάρια, αποτιμώντας την εταιρεία στα 102,4 δισ. δολάρια- είχε χαρακτηριστεί «πολιτισμική λυδία λίθος» για την Αμερική. Δυόμισι χρόνια και καμιά εκατοσταριά ρεκόρ του S&Ρ 500 μετά, η Alibaba είναι πλέον μεγαλύτερη από εταιρείες-σύμβολα του δείκτη, όπως οι Citigroup, Walt Disney, Pepsi, Visa, Philip Morris, Home Depot, Boeing, McDonald's, Bristol-Myers Squibb, Goldman Sachs, αλλά και της βασικής της ανταγωνίστριας, Amazon, που αποτιμάται στα 150 δισ. δολάρια.

Καθόλου άσχημα για τον Τζακ Μα, του οποίου η ιστορία έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα θέματα των δυτικών Μέσων. Γεννημένος ως Μα Γιουν στις 10 Σεπτεμβρίου του 1964 στο Χανγκζού της ανατολικής Κίνας και μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια που δεν ευτύχησε κατά τα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης, ο Μα έμαθε αγγλικά από ξένους τουρίστες, κάνοντας σαρανταπεντάλεπτες διαδρομές με το ποδήλατο ώς το κοντινότερο ξενοδοχείο. Αγαπημένο του χόμπι ως παιδί ήταν το πανάρχαιο κινεζικό έθιμο συλλογής και μάχης γρύλων.

Ο Μα θα μπορούσε να είναι το μικρό αγόρι στις τελευταίες σκηνές της ταινίας «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» (1987), όπου ένας γρύλος βγαίνει στο φως ύστερα από εξήντα χρόνια κλεισμένος σε δοχείο κάτω από τον αυτοκρατορικό θρόνο και γίνεται σύμβολο της μετάβασης στη νέα κομμουνιστική γενιά.

Ο πλουσιότερος πλέον Κινέζος του πλανήτη έχει στήσει την Alibaba πάνω στους τυπικούς κανόνες που διέπουν το δυτικό management, όμως έχει οδηγό το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο Τσετούνγκ. Πριν κατακτήσει τις ΗΠΑ, εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος αγγλικών σε ένα ανυπόληπτο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του για δεκαπέντε δολάρια το μήνα.

Προσπαθώντας να συμπληρώσει το εισόδημά του, έκανε αίτηση να δουλέψει ως υπάλληλος στο φαστφουντάδικο των KFC, αλλά του έδειξαν την έξοδο. Δεν το έβαλε κάτω και έστησε τη δική του εταιρεία μεταφράσεων, που τον έφερε πρώτη φορά στην Αμερική.

Το 1995 ταξίδεψε στις ΗΠΑ ως μεταφραστής για λογαριασμό κινεζικής εταιρείας που αναζητούσε τους οφειλέτες της. Οπως έχει διηγηθεί ο Μα, η προσπάθεια διεκδίκησης του χρέους έληξε, όταν ο Αμερικανός που χρωστούσε τα λεφτά τον σημάδεψε με ένα όπλο.

Ηταν, όμως, αυτό το ταξίδι όπου ο Μα ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο του Ιντερνετ μέσω ενός φίλου από το Σιάτλ. Επιστρέφοντας στην Κίνα, ο Μα ίδρυσε την China Yellopages, που διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης κινεζικής εταιρείας Ιντερνετ. Αργότερα εργάστηκε ως σχεδιαστής ιστοσελίδων στο Πεκίνο για λογαριασμό του υπουργείου Εμπορίου.

Το 1999, μαζί με φίλους του έβαλαν 60.000 δολάρια για να στήσουν το Alibaba.com, με έδρα το σπίτι του. Η εταιρεία απευθυνόταν σε Κινέζους κατασκευαστές που αναζητούσαν αγοραστές στο εξωτερικό και έβαλε τις βάσεις για μια νέα αυτοκρατορία με τις ευλογίες του Κόμματος.

Το 2002, η Alibaba έσπασε το φράγμα των ενός εκατομμυρίου χρηστών και το 2012 ο όγκος των διαδικτυακών συναλλαγών της ξεπέρασε τα 1 τρισ. γουάν. Στο μεσοδιάστημα, ο όμιλος Alibaba είχε καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στο κινεζικό Ιντερνετ, με μια ντουζίνα θυγατρικές -το κινεζικό twitter, το κινεζικό youtube, το κινεζικό amazon κ.ο.κ.- να χτυπάνε στα ίσια τους Δυτικούς ανταγωνιστές τους.

Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Taobao, που το 2006 έσβησε to eBay από το χάρτη της Κίνας, καθώς εξελίχθηκε ως η ιδανική πλατφόρμα λιανικών πωλήσεων μέσω Διαδικτύου για τους ανερχόμενους Κινέζους καταναλωτές της μεσαίας τάξης.

Τις ιστοσελίδες της Alibaba επισκέφθηκαν στο δωδεκάμηνο ώς τα τέλη Ιουνίου 279 εκατ. ενεργοί χρήστες, διπλάσιοι από το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, αφήνοντας παραγγελίες ύψους 300 δισ. δολαρίων. Στο β' τρίμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 1,99 δισ. δολάρια και οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 46% σε ετήσια βάση, αποφέροντας έσοδα 2,54 δισ. δολαρίων.

Αν και παρών την Παρασκευή στη Wall Street, ο Μα δεν ήταν αυτός που χτύπησε το καμπανάκι της συνεδρίασης, παραχωρώντας την τιμή σε οκτώ επιλεγμένους πελάτες της Alibaba· ανάμεσά τους έναν Αμερικανό αγρότη, έναν Κινέζο ντελιβερά και έναν ολυμπιονίκη.

Ο αριθμός «8» δεν είναι τυχαίος: προφέρεται ba και ηχεί σαν fa, που σημαίνει ευημερία· οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ξεκίνησαν στις 8.8.2008.

Οταν στο ταμπλό εμφανιστεί το σύμβολο ΒΑΒΑ της μετοχής, ο Μα θα πάρει στο χέρι 867 εκατ. δολάρια, έχοντας δώσει εντολή για πώληση 12,75 εκατ. μετοχών. Το 7,8% με το οποίο θα μείνει εκτιμάται στα 13 δισ. δολάρια και από την όλη υπόθεση η συνολική του περιουσία αναμένεται να αγγίξει τα 22 δισ.

Μαζί του θα γίνουν πλουσιότεροι οι 27 συνοδοιπόροι του στην εταιρεία, αλλά και περίπου ένα εκατομμύριο μέτοχοι, εκ των οποίων πολλοί υπάλληλοί του, που διακρατούν μετοχές συνολικής αξίας 20 εκατ.

Ανάμεσα στους κερδισμένους η Yahoo!, που πριν από εννέα χρόνια πόνταρε ένα δισ. στην εταιρεία και σκοπεύει να πουλήσει 121,7 εκατ. κομμάτια για 8,3 δισ. δολάρια. Το ποσοστό της θα μειωθεί από 22,4% σε 16,3%, περίπου 27 δισ. δολάρια.

Μεγαλύτερος μέτοχος της Alibaba παραμένει η ιαπωνική τηλεπικοινωνιακή SoftBank, εμφανιζόμενη με το ένα τρίτο της μετοχικής σύνθεσης.

Ο Μα παραιτήθηκε πέρυσι από τη θέση του CEO (διατηρώντας όμως αυτή του προέδρου), ώστε, όπως είπε, να στραφεί σε «πνευματικές αναζητήσεις». Αυτός και η ομάδα του θα συνεχίσουν να ελέγχουν το διοικητικό συμβούλιο της Alibaba, δίνοντας γραμμή για την επόμενη μέρα.

Η συντηρητική «Wall Street Journal» προειδοποιεί τους επενδυτές (18.9), λέγοντας πως η Alibaba είναι ένας μικρόκοσμος της κινεζικής οικονομίας: «Εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτών και επιχειρήσεων επωφελούνται από τις ευκαιρίες που αυξάνονται, αλλά η κορυφή της ιεραρχίας είναι αδιαφανής, πολιτικοποιημένη και επισφαλής».

Εξ ιδίων τα αλλότρια, άρα όλα καλά για τους Κινέζους, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν κανέναν να τους κλέψει τη δόξα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οίκοι αξιολόγησης
Κίνα