Έντυπη Έκδοση

Η Nokia και η 3η Σεπτεμβρίου 2013

Η 3η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στη χώρα μας από τους οπαδούς του σοσιαλιστικού κόμματος «ΠΑΣΟΚ» ως επίσημη ημέρα ιδρύσεως του 1974, ενώ για τη Φινλανδία η ίδια ημερομηνία του έτους 2013 γράφτηκε στην ιστορία του κράτους τους με «μαύρα» γράμματα!!!

Ο λόγος ήταν που πουλήθηκε η Nokia, μια εταιρεία σύμβολο και καμάρι του φινλανδικού κράτους. Ηταν μια πικρή είδηση της αιωνόβιας φινλανδικής εταιρείας 149 ετών να περάσει στα χέρια της Microsoft. Σας γράφω λίγα λόγια για την ιστορία της.

Ιδρύθηκε το έτος 1865 από τον μηχανικό "Fredrik Idestam" στην πόλη Nokia κοντά στο Τάμπερε, 200 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι. Αρχισε ως ελαστικοβιομηχανία και μετά εξελίχθηκε μεταξύ άλλων σε χαρτοβιομηχανία, ηλεκτροβιομηχανία και τελικά τηλεπικοινωνίες. Κατά την ηλεκτροβιομηχανική περίοδο της εταιρείας, απώτερος σκοπός ήταν η είσοδος στην παγκόσμια αγορά τηλεοράσεως με την ονομασία "Salora". Αναγνωρίζοντας αργότερα ότι οι τηλεοράσεις δεν είχαν μέλλον, προσηλωθήκανε στις τηλεπικοινωνίες και στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών (Nokia Data), που μετέπειτα πωλήθηκε στην ιαπωνική "Fujitsu". Πετραδάκι πετραδάκι κτίστηκε αυτός ο κολοσσός... καθώς γνώρισε τρεις πολέμους, δύο παγκόσμιους και τον φινλανδικό αιματηρό εμφύλιο του 1917. Κι όμως, η εταιρεία δεν λύγισε! Τα τελευταία χρόνια προτού πωληθεί απασχολούσε 28.000 εργαζόμενους μόνο στη Φινλανδία. Το έτος 2010 ήρθε στη Nokia ο Καναδός διευθυντής της Microsoft Stephen Elop. Στην τριετή θητεία του πετσόκοψε με μειώσεις το προσωπικό και το έφτασε στις 11.000. Στην περιοχή Salo το έκλεισε τελείως, ξεκληρίζοντας 3.700 εργαζόμενους, και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν κουνήθηκε φύλλο. Εγινε μόνο μισή μέρα απεργία. Τη στιγμή αυτή η πόλη είναι νεκρή, αφού όλοι εργάζονταν στο τεράστιο εργοστάσιο της Nokia.Το στημένο παιχνίδι τελείωσε στις 3 Σεπτεμβρίου 2013, έναντι 5,4 δισ. ευρώ από 28 δισ. ευρώ που κοστολογούνταν πριν έρθει ο Stephen Elop. Με το πέρας της πώλησης υπέβαλε την παραίτησή του παίρνοντας αποζημίωση 26 εκατ. ευρώ και ξαναγύρισε σαν κύριος στη Microsoft ο "κατάσκοπος". Παρ' ότι ο ημερήσιος (!) μισθός του ήταν 25.000 ευρώ και το φινλανδικό κράτος του χορηγεί σύνταξη 5.500 ευρώ μηνιαία σύνταξη, κι ας δούλεψε μόνο τρία χρόνια, σε αντίθεση με τη μέση φινλανδική σύνταξη 40χρονης εργασίας που αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ. Το φυσάνε και δεν κρυώνει!!!».

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Ελσίνκι

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν