Έντυπη Έκδοση

Εισαγγελική έρευνα στο ΚΘΒΕ

Επί τη βάσει καταγγελίας κάποιων που αυτοαποκαλούνται «Επιτροπή Εργαζομένων»

Εκτακτη γενική συνέλευση του καλλιτεχνικού και διοικητικού προσωπικού πραγματοποιείται σήμερα στο ΚΘΒΕ, με μοναδικό θέμα την έρευνα του εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής έπειτα από ανώνυμη καταγγελία ατόμου ή ατόμων που υπογράφουν ως «Επιτροπή Εργαζομένων» στο θέατρο.

Κατήγγειλαν παράνομες προσλήψεις και ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος, ανέθεσε στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης ζητήθηκε η συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων για τη σύνταξη σχετικού πορίσματος.

Καταγγέλλονται η πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μένη Λυσσαρίδη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος και τα μέλη του Δ.Σ. του θεάτρου για παράνομες προσλήψεις 57 διοικητικών υπαλλήλων, που βαφτίστηκαν «καλλιτεχνικό» προσωπικό, ενώ «οι συμβάσεις των ίδιων εργαζομένων ανανεώθηκαν και πέραν του 18μήνου. Ετσι δημιουργήθηκαν χρέη ύψους 6 εκατ. ευρώ». Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία, «μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις. Η διοίκηση του ΚΘΒΕ απέκρυψε τη μείωση των μισθών και έγιναν ασύστολες δαπάνες».

Τόσο η πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μ. Λυσσαρίδη όσο και ο Γ. Βούρος αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα, και διαμηνύουν ότι θα μιλήσουν μόλις λάβουν πρώτα πλήρη γνώση των οικονομικών στοιχείων που τυχόν εμπεριέχονται στην καταγγελία, και μετά την κατάθεσή τους στο πλαίσιο της έρευνας.

Η έρευνα παραγγέλθηκε ύστερα από επιστολή που έστειλε η αυτοαποκαλούμενη «Επιτροπή Εργαζομένων» του ΚΘΒΕ στον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, η οποία κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εισαγγελικής έρευνας, το ΚΘΒΕ εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μόνο ότι δεν υπάρχει «Επιτροπή Εργαζομένων» στο ΚΘΒΕ, παρά μόνο τα δύο επώνυμα σωματεία, το Σωματείο Εργαζομένων Πάσης Φύσεως και η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών, τα οποία εκπροσωπούν το σύνολο των εργαζομένων του θεάτρου.

Τα δύο σωματεία, με ανακοινώσεις τους, στήριξαν τη διοίκηση του θεάτρου. Το περίεργο της υπόθεσης, σύμφωνα με εργαζομένους του ΚΘΒΕ, είναι η επιλογή του χρόνου που επέλεξαν οι καταγγέλλοντες. Μια περίοδο που το ΚΘΒΕ βγήκε από επιτυχημένη εισπρακτικά χειμερινή σεζόν και αμέσως μετά την πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία με τους «Πέρσες». Και μάλιστα, τη στιγμή που το θέατρο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα με τα χρέη του και ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού να βοηθήσει ώστε να επιστραφούν στο ΚΘΒΕ χρεωστούμενα από τρίτους, που θα το βοηθούσαν να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, λένε κάποιοι από τους εργαζομένους, υπάρχει το σοβαρότατο πρόβλημα της ροής της χρηματοδότησης, καθώς έχει αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο το πότε θα καταβληθεί η μισθοδοσία. Γι' αυτό και θεωρούν ότι η καταγγελία προέρχεται από άτομο ή άτομα τα οποία θέλουν να βλάψουν το ΚΘΒΕ, σε μια περίοδο που προσπαθεί να ορθοποδήσει, να ανοιχτεί στο εξωτερικό, να προσελκύσει περισσότερους θεατές με τη νέα τιμολογιακή του πολιτική, αλλά και χορηγούς που θα το βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στα έξοδα των παραγωγών.

Οσον αφορά στις καταγγελίες, αναφέρουν ότι η ανανέωση των 18άμηνων συμβάσεων ήταν κάτι που συνέβαινε και στο παρελθόν, ενώ είναι επίσης σύνηθες να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι για να εργαστούν σε θέσεις απαραίτητες για την προετοιμασία κάποιας παραγωγής. Επισημαίνουν επίσης ότι οι καταγγελίες δεν αφορούν ηθοποιούς, καθώς όλοι οι ηθοποιοί του θεάτρου προσλαμβάνονται με 5άμηνες έως 8άμηνες συμβάσεις, και αφορούν αποκλειστικά το διάστημα της συμμετοχής τους σε κάποια παραγωγή.

Ολοι πάντως διερωτώνται ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την καταγγελία και την υπογραφή «Επιτροπή Εργαζομένων» και περιμένουν να ανακοινωθούν τα οικονομικά στοιχεία που, λογικά, θα περιλαμβάνει η καταγγελία, ή να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των 57 διοικητικών εργαζομένων, που βαφτίστηκαν «καλλιτεχνικό» προσωπικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Εισαγγελικές έρευνες
Εισαγγελία Διαφθοράς
ΚΘΒΕ