Έντυπη Έκδοση

Βλέπουν γκρίζες ζώνες, θέλουν επώδυνα μέτρα

ΣΤΗΝ «ΑΠΟΓΡΑΦΗ» ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΜΕ ΜΕΛΑΝΑ χρώματα θα ζωγραφίσει την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που θα συντάξει για τη χώρα μας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει ότι η πολιτική ρευστότητα και η εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή δεν της επιτρέπουν να προωθήσει σοβαρές και επίπονες μεταρρυθμίσεις παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Κ. Καραμανλή την Παρασκευή στη Βουλή. Θα κάνει μάλιστα λόγο για γκρίζες ζώνες που δεν θα αφήσουν την οικονομία να ανακάμψει εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Πολιτική σημασία

Η «απογραφή» που πραγματοποιεί το ΔΝΤ εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους σε όλες τις χώρες-μέλη, όμως η φετινή χρονική στιγμή έχει μεγάλη πολιτική σημασία, λόγω των ευρωεκλογών.

Στο στόχαστρο του οργανισμού βρίσκονται για άλλη μια φορά οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Στα μέτωπα αυτά θα ζητήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις σε ορίζοντα δεκαετίας για να «αντιμετωπιστούν τα υψηλά δίδυμα ελλείμματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες».

Το ΔΝΤ αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά του στην κυβέρνηση την άλλη εβδομάδα και θα το εντάξει στις εκτιμήσεις του, που, εάν δημοσιοποιηθούν χρονικά κοντά στις εκλογές θα προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση, καθώς:

1 Θα συστήνει χαμηλότερες αμοιβές στους εργαζόμενους και ευέλικτη εργασία για να αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα ανεργία. Κατάργηση του κατώτατου μισθού και πιο χαλαρή συλλογική σύμβαση εργασίας από το 2010 και μετά.

2 Οι μέχρι τώρα αποφάσεις για μέτρα δεν θα βοηθήσουν να εξέλθει η Ελλάδα από την ύφεση. Τα μέτρα για την είσπραξη εσόδων είναι πρόσκαιρα και πιθανώς αναποτελεσματικά, καθώς στη χώρα «υπάρχει συστηματικό πρόβλημα φοροδιαφυγής και παραοικονομίας».

3 Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει ενισχυθεί, παρά τις δεσμεύσεις της Ν.Δ από το 2004 και μετά. Οι χρηματοδοτήσεις για δημόσιες επενδύσεις δεν είναι οι αναμενόμενες. Προβλήματα παρουσιάζουν και οι δείκτες επιχειρηματικότητας. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία δείχνει τάση εσωστρέφειας, που δύσκολα θα τη βγάλει από την ύφεση.

4 Ο δημόσιος τομέας είναι μόνιμη πηγή τροφοδότησης του χρέους και πρέπει να μειωθεί δραστικά.

5 Εάν δεν υπάρξει σαφής πολιτική δέσμευση για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, οι αγορές θα ανεβάσουν και πάλι τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι τόκοι που πληρώνει το Δημόσιο για να χρηματοδοτήσει το χρέος, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

6 Δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος του 3% στο έλλειμμα μέχρι το 2010. Δύσκολα επίσης θα μηδενιστεί το 2012, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο, που θα την εμποδίζουν να συμμορφωθεί με τους κανόνες της επιτήρησης της Ε.Ε.

7 Το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς και ο τομέας της υγείας, χρειάζονται ανασύνταξη από τη «ρίζα» τους και μια πιθανή άμεση λύση θα είναι η αύξηση των εισφορών από τους ασφαλισμένους. Ακόμη, συζητούνται πιο ευέλικτοι τρόποι εισφοράς από τους εργοδότες

Στα συμπεράσματά του το ΔΝΤ δεν θα αποφύγει να υπογραμμίσει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, παρά την πιθανή δυσαρέσκεια της κυβέρνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί