Ηλεκτρονική Έκδοση

Διήμερη επίσκεψη Βαλς στη Γερμανία

Το Βερολίνο πιέζει, το Παρίσι ζητεί πίστωση χρόνου

Με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συναντάται τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει την γερμανική κυβέρνηση για την ανάγκη να αναβληθεί για το 2017 η μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας στο 3% του ΑΕΠ. Το Βερολίνο αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο Παρίσι για την υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Φωτογραφία: EPA/WOLFGANG KUMM Φωτογραφία: EPA/WOLFGANG KUMM

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς στη Γερμανία αφότου η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.  
 
Ο γάλλος πρωθυπουργός θα επισημάνει στη γερμανική ηγεσία ότι χρειάζεται «επαναπροσανατολισμός στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».  
 
«Η επίσκεψη Βαλς πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη γερμανική οικονομία συγκυρία, την ώρα που στην ίδια τη Γαλλία αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων και η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι και φέτος δεν θα μπορέσει να τηρήσει το όριο του 3 % που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για το έλλειμμα» σχολιάζει το περιοδικό Spiegel. 
 
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κορυφαία πολιτικά στελέχη, κυρίως από το συντηρητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, ζητούν από τη Γαλλία να προχωρήσει στην εφαρμογή ριζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές.
 
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία, ο Μανουέλ Βαλς θα έχει συναντήσεις και με τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, των συμπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. 
 
Οι συνομιλίες Βαλς - Μέρκελ πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν το ραντεβού της γερμανίδας καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. 
 
Διαβάστε επίσης:
 
Μακρόν: Η Γαλλία είναι «ασθενής»
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Γαλλία
Για το ίδιο θέμα
Μέρκελ: Στην Κομισιόν η αξιολόγηση της Γαλλίας
Κόντρα Ρέντσι με την αριστερή πτέρυγα