Ηλεκτρονική Έκδοση

Ουκρανία: Ο στρατός απομακρύνει το πυροβολικό από το μέτωπο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε να εφαρμόζει τα εννέα σημεία του μνημονίου του Μινσκ, που υπεγράφη το Σάββατο από το Κίεβο και τους αντάρτες και προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χιλιόμετρων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τις περιοχές των αυτονομιστών και απόσυρση των πυροβόλων και από τα δύο στρατόπεδα.

Φωτογραφία αρχείου (ALEKSEY CHERNYSHEV/AFP) Φωτογραφία αρχείου (ALEKSEY CHERNYSHEV/AFP) «Ετοιμαζόμαστε να αποσύρουμε το βαρύ οπλισμό στα 15 χιλιόμετρα» από τη γραμμή του μετώπου, ανακοίνωσε ο ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρί Λισένκο. Μία ημέρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας και των άλλων σημείων του μνημονίου του Μινσκ δεν θα είναι δυνατή παρά μόνον όταν επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «δεν διαπιστώσαμε παραβιάσεις των ουκρανικών συνόρων ούτε του εναέριου χώρου μας. Επίσης δεν υπήρξαν πυρά προερχόμενα από το ρωσικό έδαφος, πράγμα που φανερώνει την πρακτική εφαρμογή (από τη Ρωσία) των σημείων του ειρηνευτικού σχεδίου που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του ουκρανού προέδρου», είπε ο Α. Λισένκο.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 39 τις απώλειες στρατιωτών και αμάχων σε συγκρούσεις μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας στις 5 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά αν αποτύχει η ειρηνευτική συμφωνία με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ποροσένκο: H Ουκρανία είναι ετοιμοπόλεμη