Έντυπη Έκδοση

Κατ' ανάγκην αισιόδοξη η κυβέρνηση

ΜΕ ΤΗΝ... ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ πεποίθηση ότι η χώρα θα γνωρίσει φέτος ανάπτυξη 0,5% και τον επόμενο χρόνο 1,3% αλλά και ότι θα καταφέρει θεσπίζοντας νέα μέτρα να περιορίσει φέτος το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ και να το φέρει κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010 υποδέχθηκε η κυβέρνηση τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν πείσθηκαν. Οι αμφιβολίες τους, στις συναντήσεις που θα έχουν από αύριο με κυβερνητικά στελέχη, θα είναι μεγαλύτερες μετά την κακή είδηση της προηγούμενης Παρασκευής ότι η ανάπτυξη έπεσε στο 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει... αισιόδοξα, τουλάχιστο έως τις ευρωεκλογές. Και τούτο διότι αν αλλάξει η πρόβλεψή της για την ανάπτυξη (δηλαδή μπει αρνητικό πρόσιμο στο δείκτη), αυτόματα θα πρέπει να ρίξει το έλλειμμα κάτω του 3% έως το τέλος του 2010. Δηλαδή ότι θα πρέπει τελικά το φθινόπωρο να ζητήσει παράταση για το 2011...

Οι τελικές εκτιμήσεις για την οικονομία θα φανούν τον Οκτώβριο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Προς το παρόν, οι νέοι στόχοι για το 2009 και το 2010 που έθεσε στο ΔΝΤ η κυβέρνηση και αποτελούν έναν άτυπο προϋπολογισμό συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με το «εναλλακτικό» σενάριο που έφτιαξε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 0,5% και το 2010 κατά 1,3%.

* Το έλλειμμα θα επιβραδυνθεί στο 3,7% φέτος

(από 5% το 2008), και θα «πέσει» κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2010.

Θέτει υπεραισιόδοξο στόχο για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης πάνω από 1,5% φέτος και το 2010.

* Προσδοκά μικρή αύξηση των δημόσιων καταναλωτικών δαπανών φέτος πάνω από 1,5%, αλλά επιβράδυνση κοντά στο μηδέν το 2010.

* Αναμένει επίσης μείωση φέτος στις επενδύσεις κοντά στο 1% αλλά αύξησή τους από το 2010 και μετά.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πετύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης χάρη στον χαμηλό προς το παρόν πληθωρισμό (που αφαιρεί λιγότερα από τον ονομαστικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ) και τις εισαγωγές.

Για να υπολογιστεί το ΑΕΠ αφαιρείται η αξία των εισαγωγών, καθώς θεωρείται εισόδημα που φεύγει από τη χώρα προς τα έξω. Και αφού οι εισαγωγές μας είναι τεράστιες σε αξία (ξεπερνούν το ένα τρίτο του ΑΕΠ), σημαντική πτώση τους «βοηθά» στο να φαίνεται αυξημένη η ανάπτυξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί