Ηλεκτρονική Έκδοση

Όχι των ΗΠΑ σε συμμετοχή του Ιράν σε συμμαχία εναντίον των ισλαμιστών

Απέρριψαν τις ιρανικές προτάσεις

Προσπάθεια των Ιρανών για συμμετοχή με αντάλλαγμα μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τη Δευτέρα, μία πρόταση που υπέβαλαν Ιρανοί αξιωματούχοι, η οποία προέβλεπε πως η Τεχεράνη θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με αντάλλαγμα περισσότερη ευελιξία σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση του Ιράν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την αντιμετώπιση της απειλής του ΙΚ, ωστόσο σε αντάλλαγμα θα επιθυμούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απέρριψε την πρόταση που λέγεται ότι υπέβαλε το Ιράν.

Ο Έρνεστ είπε ότι οι προσπάθειες που γίνονται από τις παγκόσμιες δυνάμεις ώστε να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι κάτι «εντελώς χωριστό» από τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να συγκροτήσει έναν συνασπισμό εναντίον του ΙΚ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να ανταλλάξουν» μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσον αφορά «διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν» με «δεσμεύσεις για συμμετοχή της χώρας αυτής στην αντιμετώπιση του ΙΚ», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ιράν