Ηλεκτρονική Έκδοση

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Απεργιακή σκούπα για Σαμαρά-Μέρκελ

ΑΔΕΔΥ: Πορεία έξω από τον Άρειο Πάγο προς το ΥΠΟΙΚ

Τελευταία ενημέρωση:

Με 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη απαντούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα, στις κυβερνητικές απειλές για εισαγγελικές επεμβάσεις στην αποχή από την αξιολόγηση, καθώς ο Σαμαράς συναντιέται το μεσημέρι με τη Μέρκελ στο Βερολίνο. Ξεκίνησε πορεία έξω από τον Άρειο Πάγο (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121) φτάνοντας στο υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Aναβλήθηκε για τις 25 Φεβρουαρίου του 2015 η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν θα επιστρέψουν ή όχι στα πόστα τους.

Οι καθαρίστριες που εδώ και ένα χρόνο διεκδικούν δυναμικά τις θέσεις εργασίας τους, έχοντας δεχθεί συχνά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων τους, καλούν πολίτες, φορείς και συνδικάτα σε συμπαράσταση.

H αναβολή έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τις έχει δικαιώσει ορίζοντας την επαναπρόσληψή τους, αφήνει στον αέρα τις απολυμένες γυναίκες για ακόμη πέντε μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου 2014 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε τις απολύσεις 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και διέταξε την προσωρινή επαναπρόσληψή τους.

φωτ:Reuters φωτ:Reuters Μετά το Πρωτοδικείο υποχρέωσε το Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών, αλλά ύστερα το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης.

Την ίδια ώρα «πλάτη» από τη Μέρκελ ζητά ο Σαμαράς. Όσο κι αν επισήμως το Μαξίμου χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, το τετ α τετ των δύο ηγετών θα αποτελέσει την κρίσιμη πολιτική διαπραγμάτευση, που θα καθορίσει εάν θα έλθει το τέλος της τρόικας ή της κυβέρνησης.

Την υπέρβαση στα πολιτικά και οικονομικά διλήμματα και αδιέξοδα εσωτερικού και εξωτερικού ενόψει της έλευσης της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναζητεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο ραντεβού με τη γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Η κυβέρνηση παίζει τη τελευταία της ζαριά με τους δανειστές, οι εκπρόσωποι των οποίων φτάνουν στην Αθήνα για την «μεγάλη» αξιολόγηση 29-30 Σεπτεμβρίου.

Η Γενική Απεργία στο Δημόσιο για σήμερα Τρίτη αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία - αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης, ξεχειλίζοντας το ποτήρι.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην απεργία. Το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε, επίσης, τη συνέχιση της απεργίας- αποχής από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Μιλώντας το πρωί στον "ΣΚΑΙ" ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των στοιχείων στους Δήμους θα γίνουν ακόμη και αν χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των εισαγγελικών Αρχών, δστέλνοντας σαφές μήνυμα στους 19 δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου που αντιτίθενται στους ελέγχους.

Η ΑΔΕΔΥ απαντά πως ο υπουργός-απολύσεων είναι αδύναμος, απομονωμένος και πανικόβλητος. Γι' αυτό η κυβέρνηση «επιστρατεύει τη δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο και εφαρμόζει πολιτική ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων με στόχο την πλήρη κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος».

Παράλληλα, αποφάσισε την προκήρυξη νέας αποχής «από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου».

* Επίσης σήμερα Τρίτη, από τις 11 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται μια ώρα νωρίτερα, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις πέντε το απόγευμα.

* Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο μετρό θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 16.00 και όχι τετράωρη, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων Σταθερών Συγκοινωνιών "ΣΕΛΜΑ".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΑΔΕΔΥ
Για το ίδιο θέμα
«Πλάτη» από τη Μέρκελ θα ζητήσει ο Σαμαράς